Yaşanabilir Zonguldak Platformu ve TEMA Zonguldak Temsilciliği, Bartın’a bağlı Saraylı Köyü’nden başlayıp, Çatalağzı’na kadar gelmesi hedeflenen, Amasra HEMA Termik Santralı-Eren Enerji iletim hattı inşaatı nedeniyle yörede ağaç kıyımının başladığını belirterek, tepki gösterdi. Açıklama öncesi ise, termik santrallere tepki amacıyla toplanan bin 378 dilekçe, Zonguldak Valisi Ali Kaban’a verildi.

Platform ve TEMA Temsilciliği adına konuşmayı yapan Berran Aydan, “Enerji Üssü” ilan edilen ve bir dizi termik santral projesi hazırlanan bölgenin “termik cehenneme” dönüşeceğini vurguladı.

Aydan, açıklamada şu sözlere yer verdi:

 “Dilekçeler, Zonguldak Valiliği’ne verildi. Birer örneği de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilecek. Nihai ÇED raporunda açıkça, ‘Bartın İli Amasra İlçesindeki Amasra HEMA Termik Santrali’nden çıkan enerjinin Zonguldak Eren Termik Santrali’nin (ZETES) salt sahasını kullanarak enterkonnekte sisteme dahil edilmesini sağlamak amacıyla’ yapılacağı, ‘380 kV Zetes-Amasra TES (HEMA) Enerji İletim Hattı’ inşaatının adı geçen termik santral için ÇED izninin henüz alınmadan başlatılması 36,5 kilometre uzunluğundaki orman ekosistemi üzerinde geri dönülemeyecek zararlara yol açacaktır. Bu inşaat sırasında nihai raporda yazan 43 bin ağaçtan birkaç kat fazla ağaç kesimi olacaktır. Kesim işleri halen Çaycuma İlçesi Saltukova Beldesi (Sazköy)Sarmaşık köyü civarındadır, devam etmektedir. Önlem alınmaz ise binlerce ağacını kesilmesi, çalı ve bitkilerin tıraşlanması ile yaban hayvanlarının yaşam ortamının tahrip edilmesi ve toplumsal yaşamın zarar görmesi söz konusudur. Ayrıca, Bartın Mugada civarında yapılan ağaç kesimleri ve sonrasında dikilen direk inşaatları sırasında, iş makinalarının arazilere girmesi sonucu köylerin su kuyularının ve su borularının zarar gördüğü köy halkı tarafından ifade edilmektedir. Aynı sorunlar Saltukova-Çaycuma, Çatalağzı hattı uygulamasında da yaşanacaktır. Yöremizde çok fazla sayıda termik santralın çalışıyor olması ve de bunlara yeni projelerin eklenmesiyle, termik cehenneme dönüşmekten son derece endişeliyiz. Yaşam alanlarımızın daraldığını düşünüyoruz. Termik santral (Amasra) projesinin bir parçası olan enerji iletim hattının termik santral ÇED izni, yapı ruhsatı gibi izinlerin çıkarılmadan başlatılması sonucu; Bu izinler çıkmazsa yada çıktığı halde mahkeme tarafından iptal edilirse, enerji iletim hattı için yok edilen doğal ormanlar bir daha geri getirilmeyecektir. Enerji İletim hattı için devletin kasasından yani milletin cebinden yapılan gereksiz harcamanın faturası ağır olacaktır. Enerji iletim hattı için 2013 yılında verilmiş olan ÇED olumlu kararı, hattın inşaatını başlatmak için yeterli bir karar değildir. Bunun için öncelikle termik santrale ait bütün izinlerin alınmış olması gerekmektedir. Bir şirketin çıkarı için halkın parasının boşa harcanmasının, Batı Karadeniz'in doğal orman ekosisteminin bizzat Devlet tarafından yok edilmesinin önüne geçmek için, yapılan ağaç kesimlerinin ve enerji iletim hattı inşaatının bir an önce durdurulmasını talep eden yöre halkının dilekçeleri ektedir.”