Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Demirel, Önder Gazetesi’ne diş sağlığı ile ilgili önemli bilgiler aktardı.

 

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkud Demirel, diş eti hastalıklarının diyabetin ana komplikasyonlarından biri kabul edildiğini belirterek, "Kan şekerinin kontrol altında tutulamaması zaten var olan diş eti hastalığının şiddetini artırmakta ve kontrol edilmesini güçleştirmektedir" dedi.

 

ÖNDER’E AÇIKLAMADA BULUNDU
Demirel, Önder Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamasında, dünyada şeker hastalığından 246 milyon insanın etkilendiğini belirterek, diyabetin diş kaybıyla sonuçlanan diş eti hastalıklarına da yol açabileceğini söyledi.  Diyabetin, ölümlerin dördüncü nedeni olarak gösterildiğini ifade eden Demirel, "Diyabet ile diş eti hastalığı ilişkisi uzun yıllardan beri araştırılmaktadır. Diyabet hastalarında kan şekerinin kontrol altına alınamaması çeşitli komplikasyonları ortaya çıkarmaktadır. Diş eti ve dişleri yerinde tutan diğer dokuları etkileyen iltihaplanmaları (periodontal hastalıklar) bu komplikasyonlar arasında sayılmaktadır" diye konuştu.

 

4 KAT FAZLA 
Prof. Dr. Demirel, araştırmacıların, diyabetiklerde diş eti hastalıkları, mantar enfeksiyonları, çürük ve diş kayıpları, ağız kuruluğu ve ağızda yanma hissinin görülme sıklığının daha fazla olduğuna dikkati çektiğini aktararak, bu kişilerde diş eti hastalığının sağlıklı kişilere göre görülme sıklığının 4 kat fazla olduğunu kaydetti. Diş eti hastalıklarının artık diyabetin ana komplikasyonlarından biri olarak kabul edildiğini dile getiren Demirel, "Kan şekerinin kontrol altında tutulamaması zaten var olan diş eti hastalığının şiddetini arttırmakta ve kontrol edilmesini güçleştirmektedir. 
Ancak kandaki şeker düzeyi kontrol altında tutulabildiğinde dişeti hastalığı da tedavi edilebilmektedir" ifadesini kullandı.

 

“AĞIZ SAĞLIĞI KONTROLÜ ÖNEMLİ”
Prof. Dr. Demirel, şeker düzeyi kontrol altında tutulduğunda şeker hastalarının sağlıklı bireyler gibi ağız sağlıklarını koruyabildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Diğer taraftan kronik bir enfeksiyon olan periodontal hastalığı, diyabetin seyri ve kontrol altında tutulabilmesi açısından da önem taşımaktadır. 
Periodontal hastalığı olan ve tedavi edilmeyen bireylerde kan şekerinin kontrolünün güçleştiği, hatta zaman zaman imkansızlaştığı bildirilmektedir. Diş eti iltihabı nedeniyle kontrol altında tutulamayan şeker düzeyi, hastalarda diyabete bağlı yaralar, göz sorunları gibi diğer komplikasyonların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi ve iltihabın uzaklaştırılması, diyabetin kontrolünü de kolaylaştırmaktadır."

 

“TAKİP EDİLMELİ”
Bu nedenle diyabetiklerin ağız sağlığının yakından takip edilmesi ve düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Demirel, "Kontrol altında olsun, olmasın tüm diyabet hastaları, diş hekimi veya diş eti hastalıkları uzmanının kontrolünden geçmeli ve takip edilmelidir" dedi.