Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, kalorifer ve sobaların yanmaya başlamasıyla Zonguldaklıların yine zehir solumaya başladığını söyledi. Başkan Gürbüz,  lavuarlanmamış kömür kullanılmasını ve kalorifercilerin birkaç apartmanı idare edebilmek için gelişigüzel yakıp gitmelerinin önlenmesi için sürekli denetleme yapılması gerektiğini ifade etti.

 

Apartman yöneticilerinin sürekli denetim yapması gerektiğini belirten Gürbüz, “Akciğer hastalıklarının ve alerjik rahatsızlıkların yaygın olarak yaşandığı Zonguldak’ta her kış aynı sorunlarla boğuşmaktan bitap düştük. Zehir solumaya devam ediyoruz” dedi.

 

Doğalgaz çalışmalarının tamamlanamamış olması nedeniyle kış aylarında sıkıntı yaşanacağını ifade eden Gürbüz, şöyle konuştu:

“Zonguldak kalorifer ve sobaların yanmaya başlamasıyla yine zehir solumaya başladı. Aylardır şehirde süren doğalgaz çalışmalarının tamamlanmamış olması ve zaten şehrin her bölgesinde kullanılamayacak olması bundan sonra ki kışları da aynı sıkıntıyla yaşayacağımızı gösteriyor. Kömür üretilen ve kullanılan bir şehirde kaçınılmaz olan hava kirliliği, yakıcıların ehliyetsizliği ile daha vahim bir hal alıyor. Özellikle ilk yakımda çıkan aşırı duman ve koku aynı saatlerde şehri nefes alınamaz hale getiriyor. Üstelik hava sıcaklığı gece 15 derecenin altında olmadığı halde denetimlerin ve özdenetimlerin ne kadar önemli olduğunu herkesin bilmesi ve uygulaması gerekiyor. Lavuarlanmamış kömür kullanılması, kalorifercilerin birkaç apartmanı idare edebilmek için gelişigüzel yakıp gitmelerinin önlenmesi için yöneticilerin de apartmanlarını sıkı sıkıya denetlenmesi gerekiyor. Akciğer hastalıklarının ve alerjik rahatsızlıkların yaygın olarak yaşandığı Zonguldak’ta her kış aynı sorunlarla boğuşmaktan bitap düştük. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve belediyelerin bu konuda daha titiz çalışmalarını, apartman sakinlerinin çevrede yaşanan olumsuzluklarla ilgili fahri müfettiş gibi çalışarak uygun yakıt kullanmayan ve yanlış yakım yapılan yerleri ilgili birimlere bildirmeleri gerektiğini tekrar vurgulamak istiyoruz. Lavuarlanmış kömür kullanılmayan konutlara yüksek meblağda cezalar kesildiğini de tekrar hatırlatmak istiyoruz. İyi planlanmamış, yaşam kalitesini yükseltecek, hava kalitesini iyileştirebilecek yatırım proje ve yaptırımların olmadığı bu şehirde Allah’a emanet yaşamaya devam. Doğalgaz kullanılmaya başlanacak mı, nerelerde kullanılacak, kalorifer kazanları dönüştürülen okullar, konutlar hemen doğal gaz alamayacaklarsa bu kış nasıl ısınacaklar. Derneğimize ve şahsıma yöneltilen bu sorular hakkında, halka gerekli açıklamaların ve bilgilendirmelerin yapılmasını bekliyoruz. Şikâyetlerinizi, Zonguldak Belediyesi Şikayet Hattı 153’e bildirin.”

 

(Haber Merkezi)