CHP Zonguldak Milletvekillerinden ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk,  3 Mart Kozlu faciasının yıldönümünde,  “263 maden şehidimizi, 7 Mart 1983’te Armutçuk müessesinde meydana gelen 103 madencimizi ve yitirdiğimiz tüm maden şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz” dedi.

 

Köktürk açıklamasında  Zonguldak’ın, ülkemiz ağır sanayisinin en önemli enerji kaynağı olan taşkömürü üretimiyle ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını ve  bu nedenle “Emeğin Başkenti” unvanını hakkıyla, alın teriyle aldığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Türkiye ağır sanayisine bu büyük katkıları sağlarken Zonguldak, büyük acılar da yaşamıştır. Bu süreçte 5000’i aşkın madenciyi yerin binlerce metre altında şehit veren ilimiz, ne yazık ki, büyük acıların da Başkenti olmuştur.

 

Cumhuriyet tarihi içinde tüm ulusumuzu derin üzüntüye boğan Kozlu ve Armutçuk müesseselerinde meydana gelen ve toplam 366 madencimizin şehit olduğu grizu kazalarını hiçbir zaman unutmayacağız… Unutturmayacağız…

 

Bu duygu ve düşüncelerimle; bir kez daha, grizularda, iş kazalarında yaşamını yitiren madencilerimizi saygı ve şükranla anıyoruz.

 

Bugün maden ocaklarında emek mücadelesi veren madencilerimizi de yürekten saygıyla selamlıyorum.”

 

 

REKTÖR ÖZER: GÖZÜ YAŞLI BIRAKTILAR.

 

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’in 3 Mart Mesajı ise şöyle:

 

22 yıl önce emeğin peşinden koşarken madencilik tarihimizin en acı ve elim facialarından birinde hayatlarını kaybeden maden işçilerimizi bugün aynı saygı ile hatırlamak boynumuzun borcu durumundadır. 263 canı yitirdiğimiz 3 Mart 1992 gününün derin tesirini hala tüm benliğimizle hissetmekteyiz.

 

Canları pahasına emek yolculuğuna çıkan maden işçileri dünyanın en ağır işlerinden bir tanesinde alın terlerini toprağa akıtırken arkalarında yüzlerce yakınını gözü yaşlı bıraktılar. Bugünü acı ve elem dolu hatıralarla anmamıza sebep olan faciadan çıkarılan dersler ve insan yaşamına verilen değerin artması ile birlikte bu ve benzeri acıların tekrar etmemesi en büyük dileğimizdir.

 

Ekonomik ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda tüm tedbirlerin hayata geçirilerek bu zorlu mesleği icra eden maden işçilerimizin iş güvenliklerinin en yüksek standartlara kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak 3 Mart 1992 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Taşkömürü İşletme Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında meydana gelen faciada rahmete yürüyen 263 maden emekçisini saygı ile anıyoruz.