PLATFORMDAN:  Geleceğimizi kirletmek istemiyoruz. Atalarımızdan aldığımız emaneti, temiz bir şekilde çocuklarımıza, torunlarımıza bırakmak istiyoruz. Zonguldak ve çevresinde 78 kilometrelik sahil şeridinde, Kandilli’den Amasra’ya kadar yapılmak istenen toplam 12 yeni termik santral, yöre insanının yaşam hakkını, sağlık hakkını elinden alacaktır.

 

* Zonguldak’taki çevreciler,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün düzenlediği “5 Haziran Çevre Günü” etkinliklerinin bazı termik santrallerin sponsorluğunda gerçekleştirilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirirken, termik santrallerin bölge insanının yaşamını tehdit ettiğini açıkladılar. Resmi etkinliği protesto ederek, alternatif bir kutlama düzenleyen Yaşanabilir Çevre Platformu üyeleri, İsmet Paşa Parkı’nda açıklamalarında  “Bu santralleri kuran firma sahipleri, başka şehirlerde rahatça yaşarken, evlerinden, yurtlarından ettikleri bölge halkına sağlıksız bir yaşam dayatmaktalar” sözleriyle karşı karşıya bulundukları çevrecilik tehlikesine dikkat çektiler.

 

 

Yaşanabilir Çevre Platformu Sözcüsü Kadir Orhan, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

 

 

KİRLETTİRMEYECEĞİMİZİ HAYKIRIYORUZ

 

Doğamızı kirleten ve yok eden kirli teknolojilere karşı temiz enerji kaynaklarından faydalanarak, çevre projeleri yapılmasını öneriyoruz. Gelişmiş ülkelerin terk ettikleri kirli ve dışa bağımlı yatırımlarının ülkemizi çöplük olarak kullanmalarına karşı olduğumuzu; geleceğimizi, geleceğin temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla, doğa ve çevre bilinciyle yaşatmamız gerektiğini, geçici günlük menfaatler uğruna ülkemizin ve hatta dünyamızın havasını, suyunu, toprağını, kirlettirmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.

 

GEZİ PARKI EYLEMİNE DESTEK

 

Bu anlamlı günümüzde, 31 Mayıs’ ta Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan doğa ve ağaç sevgisine karşı uygulanan haksız ve orantısız şiddeti kınıyoruz. Oysa orada İstanbullular, nefes alabilecekleri bir yeşil alanı ve yaşam haklarını barışçıl ve demokratik bir şekilde savunmaktaydılar.

 

Ayrıca, daha önce Çevre ve Şehircilik Zonguldak İl Müdürlüğü ile düzenlemiş olduğumuz Çevre Haftası etkinliklerini, kirli yatırımlarına karşı olduğumuz bazı kirli teknoloji yatırımcıların sponsorluğunda gerçekleştirildiğini öğrenmemiz üzerine Zonguldak Çevre Günü Düzenleme Komitesi’nde de yer almamızın uygun olmayacağı kanaatine varılmıştır. Geleceğimizi kirletmek istemiyoruz. Atalarımızdan aldığımız emaneti, temiz bir şekilde çocuklarımıza, torunlarımıza bırakmak istiyoruz. Zonguldak ve çevresinde 78 kilometrelik sahil şeridinde, Kandilli’den Amasra’ya kadar yapılmak istenen toplam 12 yeni termik santral, yöre insanının yaşam hakkını, sağlık hakkını elinden alacaktır.

 

HAVAMIZ, ÇEVREMİZ VE DENİZİMİZ KİRLENİYOR

 

Mevcut santraller, bir yandan zehirli gazlarıyla insanları hasta ediyor, öldürüyor, tüm canlılara zarar veriyor, bir yandan da kül atıklarıyla denizimizi kirletiyor. Toprağımızın ve suyumuzun ateşi yükseliyor.

 

Yöre insanı, yeni santrallerin yapılmaması için direniyor, ÇED toplantıları iptal ediliyor, ancak karar vericiler her gün yeni bir santral projesiyle karşımıza çıkmaktalar.

 

Öyle ki, Çatalağzı’na 4’üncü, 5’inci, hatta 6’ncı santral, Filyos’ta  Sazköy gibi bir dünya cennetine bile termik için özel sektöre her türlü kolaylığı sağlayarak, rant çevrelerinin iştahlarını kabartmaktalar.

 

Yıllardır işsiz bıraktıkları yöre halkına iş-aş söylemeye çaresiz bırakılıyor, sanki tek istihdam kaynağı termiklermiş gibi kolaycılığa kaçılıyor. Bugün dünyanın kişi başı milli geliri en yüksek olan ülkelerin tarım ve hayvancılık alanında öne çıkan ülkelerin olduğu gözden kaçırılmamalıdır.

 

Bu santralleri kuran firma sahipleri, başka şehirlerde rahatça yaşarken, evlerinden, yurtlarından ettikleri bölge halkına sağlıksız bir yaşam dayatmaktalar.

 

YAŞAM HAKKIMIZ

 

Bizler, Yaşanabilir Zonguldak Platformu’nda yer alan kurum ve kuruluşlar olarak; ülkemize, kentimize, havamıza, suyumuza, toprağımıza ve doğamıza, özgürlüğümüze, haklarımıza, demokrasiye sahip çıkacağımızı bildiririz.

 

Yaşam hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki, yaşam hakkının ihlal edildiği ve bu hakkın zarar gördüğü yerde hiç bir haktan söz edilemez. Yaşam hakkını savunmada tüm Zonguldak halkının da desteğini bekliyoruz. Halka rağmen bir şey yapılamaz, yapılmamalı. Halka karşı duran yönetim anlayışını kınıyoruz. Zonguldak yaşanabilir kalsın! Dünya yaşanabilir kalsın.”