Atılay Durmaz Demiroğlu, ürettiği düşüncenin arkasında duran ve sorumluluk da alarak önerisini  hayata geçirme konusunda taşın altına elini değil gövdesini koyan iyi bir insandır.

Alemdar Derneği’nin resmi gayrı resmi ve diğer amaçları doğrultusunda yıllardır ortaya koyduğu emeği bilen bilir.

Durmaz Abi’ye Allah daha çok ömür versin ki, O’nun bilgi ve birikiminden üretime verdiği katkıyla yararlanalım.

En son olarak “Ereğli Tayyare Bölüğü”nün uçaklarından birini yapmak için harekete geçti ya.

“Ereğli’de biz uçak da yaparız” derken, sakın ha hafife almayın.  Durmaz Abi, merhum Mesut Kılıç ile birlikte bu uçağın modelini bile yaptı ve Alemdar Müze Gemisi’nde sergiliyor biliyor musunuz?

Merak eden gidip bir görsün ve Durmaz Demiroğlu’na sorsun “Bu gerçek mi?” diye.

Düşünün, Kurtuluş Savaşı’mızdan önce Ereğli’de Tayyare Bölüğü vardı. O tayyareler, Kandilli’den kömür yüklü gemileri batıran Rus Donanmasına sortiler yapıyordu.

Ya, Ereğli’nin tarihinde bu da var.

*

A. Durmaz Demiroğlu, Alemdar Destanı’nın 99. Yıldönümünde yine net bir öneri attı ortaya.

Önce bu konuda söylediklerine bakalım mı?

“…..Bu yıl 18 Haziranda Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılını kutlayacağız, önümüzdeki yıl da Alemdar Deniz Zaferinin 100. Yılı kutlamaları yapılacaktır.

“Ereğli’mizin T.C. Genel Kurmay kayıtlarına göre Çanakkale Savaşlarında 99. İstiklal Savaşından 76, Kore Savaşından 5 şehit vermiştir. Bir ilçe ve o günkü nüfuslar için bu sayılar çok büyük rakamlardır.

“Şehitlerimizin künyeleri ve şehit oldukları bölgelere ait bilgiler derneğimizde mevcuttur.

“Şehitlerimizin künyelerinin anıt görünümündeki panolarda sergilenerek tanıtıldığı İstiklal Savaşımızın tek deniz şehidi Recep Kahya ve Alemdar Kahramanları için ayrı tanıtım grubunun tasarladığı Alemdar Gemisinin iskele ve sancak tarafında kalan meydanlarına kurtuluş mücadelemizin kara ve deniz savaşlarını simgeleyen objeler yerleştirilerek tarihi bir dokunun yaratıldığı Ereğli’mizin kurtuluş mücadelesiyle ilgili bilgi ve tanıtım stantlarının yer aldığı Alemdar Meydanı projesinin imzalanarak Alemdar Zaferinin 100. Yılında açılışı yapılmak üzere hazır edilmesi canlarını bu vatan uğruna feda eden kahraman şehitlerimizin aziz hatıralarını genç nesillere aktarılması yönünde çok önemli tarihi bir çalışma olacaktır….”

Kısacası, 2021 yılında Alemdar Destanı’nın 100. Yıldönümü kutlanacak. Bu yıl dönümü öncesi 100. Yıl kutlama etkinlikleri kapsamında, Çanakkale, Kurtuluş ve Kore savaşlarında ilçe düzeyinde 180 şehit verilmiştir.  Bir Alemdar Meydanı projesi gerçekleştirelim.

Şimdi, keşke Mimarlar Odası harekete geçse de, ilçemizde böyle bir projenin gerçekleştirilmesi için taşın altına onlarda elini koysa.

Belediye Başkanının  “mikrofondan konuşmak kolay. Gelin projeyi, maliyetini de hesaplayarak ortaya koyun da, biz de önümüzü görelim” sözleri gibi.

Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Okur bu işleri iyi bilir. Meslek odalarını harekete geçirse de, “biz biliriz” çerçevesi içinde örnek bir “katılımcılık” gerçekleştirilse.

Ereğli’nin tarihine yakışır bir proje ortaya konulup; toplumun her kesimi tarafından sahiplenilip birlikte hareket etmenin heyecanı yaşansa.

Olamaz mı?

Hatta…

Bu projenin içine Tayyare Bölüğünün “Ereğli 1” uçağının yapılacak olan maketi de  yerleştirilse.

Yazarken bile gülümsedim.

Ne hoş bir şey, düşünceler etrafında buluşup da beyin jimnastiği yapmak.

TAYYARE BÖLÜĞÜ HABERİ

http://www.ereglionder.com.tr/guncel/2deniz-tayyare-bolugu-ereglide-kuruldu-h84141.html