İle çocuklar doğa dostu tüketim alışkanlıklarını ve ‘sıfır atık’ yaklaşımını öğreniyor.. Sn. Emine Erdoğan’ın himayelerinde ve inisiyatifiyle başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında, TEMA Vakfı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Tetra Pak Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen proje geniş kapsamla basına tanıtıldı.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında ‘Sıfır Atık Dijital Eğitim Portalı”nın lansmanı yapıldı. Sıfır Atık Eğitim Projesinde 5 D Modeli ile 3 yılda 280 bin çocuğa doğal varlıkların korunması, doğa dostu tüketim alışkanlıkları, gündelik yaşamlarında atıkları nasıl azaltacakları, nasıl daha az tüketecekleri ve farklı şekillerde nasıl değerlendirebilecekleri ile atık yönetimi konularında farkındalık kazandırılması hedefleniyor.

5D Modeli; “Düşün ve Gerekli Değilse Tüketme”, “Daha Az Tüket”, “Değerlendir ve Yeniden Kullan”, “Değiştir ve Farklı Amaçla Kullan”, “Dönüştür Doğa Kazansın” prensiplerinden oluşuyor.

Sıfır Atık eğitimleri, okullarda TEMA Vakfı gönüllülerinin desteğiyle, öğretmenler tarafından uygulanıyor. Sıfır Atık Eğitim Projesi kapsamında yeni geliştirilen ve www.sifiratiktema.org adresinden erişilen “Sıfır Atık Dijital Eğitim Portalı” ise tüm eğitim kademeleri için 81 ildeki öğretmenlere sunum, poster, çalışma kâğıtları, proje önerileri ve oyun tabanlı dijital etkinliklerin de aralarında bulunduğu zengin eğitim içerikleri ve materyaller sunuyor.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Vakfımızda Sıfır Atık Eğitim Projesi çalışmaları, Sn. Emine Erdoğan’dan aldığımız ve her kuruma çağrı yapan bir mektupla başladı. Projemiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı ile Aralık 2018’de imzaladığımız iş birliği protokolü ile hayata geçti. Projenin pilot çalışması kapsamında ilk etapta Ankara’da yaklaşık 74.000 çocuğa ulaştık. Projenin yaygınlaştırılması için Tetra Pak ile yaptığımız uzun soluklu iş birliği ile geçtiğimiz eğitim döneminde projeyi 20 ile yayarak daha fazla çocuğa ulaşma şansı bulduk. Tetra Pak iş birliğiyle bu eğitim öğretim yılında projemizi ‘Sıfır Atık Kutu Oyunları’nı dâhil ederek geliştirdik ve ‘Sıfır Atık Dijital Eğitim Portalı’ ile projemizin uygulama kapsamını 81 İle çıkarttık. ‘Sıfır Atık Dijital Eğitim Portalı’ ile bu alanda tüm öğretmenlerimizin kullanımına açık bir dijital kaynak sağlıyoruz. Kutu oyunumuz sayesinde de okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki çocuklar Sıfır Atık kavramını eğlenerek deneyimleme olanağı bulacak, bu kavramı gündelik yaşamlarıyla kolaylıkla ilişkilendirebilecekler. Tüm bu çalışmalarımızla 3 yılda 280 bin çocuğu ‘sıfır atık’ yaklaşımıyla tanıştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Editöre Not:

Sıfır Atık Eğitim Projesi; 2019 yılı Mayıs ayından beri Adana, Afyonkarahisar, Ankara,

Balıkesir, Bursa, Çankırı, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Mersin, Samsun ve Tokat olmak üzere 20 ilde Uygulanmaya başladı...