Kdz. Ereğli’nin yerel kültür ve sanatını öne çıkarmadığımız sürece, yaşadığımız kente gerçek anlamda hizmet ettiğimizi kim söyleyebilir?

Önümüz 18 Haziran. Haftaya Salı günü Ereğli’nin kurtuluşu kutlanacak.

Kutlanacak dediğimiz, öyle anlı şanlı falan tören, etkinlik de yok.

Eski tören haberlerine inceledim, geriye geriye gidiş kesintisiz devam ediyor.

Yazık!

Oysa… 18 Haziran 1920’da Kurtuluş Savaşı’nda ilk kurtulan ilçe Ereğli'dir!

Ereğli’de o kadar çok ilk var ama…

Ereğli’nin bir halk oyunu bile yok!

Alemdar gibi bir çok  ilki içinde barındıran Kurtuluş Savaşı’nın önemli tarihine imza atmış  destanı bile tam anlatamadık ki biz!

Son yıllarda o geminin inşası (Emeği geçen herkese binlerce teşekkür) gerçekleşti de, Alemdar’ı öğrenmeye başladı ilçe.

Bu önemli destana hakkı olan İstiklal Madalyası’nı verdirmek için daha ne duruyoruz?

Cumhurbaşkanıysa Cumhurbaşkanı, Meclis ise meclis, Genelkurmay ise Genelkurmay.

Gidelim, gidilsin ve o madalya Ereğli’ye getirilsin!

Şimdi sizlere içinden geçtiğimiz süreci çok yönlü bizlere ayna tutarak anlatan ve Gazeateniz Önder’de yayımlanan bir haberi getireceğim.

Haber;  Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nun düzenlediği “Türkiye halk Oyunları Yarışmalarına” katılacak olan Karadeniz Ereğli Belediye Spor Kulübü Halk Oyunları ekibi ile ilgili.

Ekip antrenörü Cemil Soydan, yaptığı açıklamada, ‘Minikler Düzenlemeli’ dalında Zonguldak İl Şampiyonluğu ardından elde ettikleri Halk Oyunları Bölge Şampiyonluğu sonrası, Türkiye Halk Oyunları Yarışması’na katılmaya hak kazandıklarını söyledi.

Devamı şöyle haberin:

“Ereğli, ilçe olarak bu tür bir organizasyonda temsil edilen ilk ekip ünvanına sahip oldu. Aynı zamanda Zonguldak’ı da temsil etmiş oluyoruz. Halen hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ekibimiz, Kırşehir Yöresi oyunları ile yarışmaya katılacak. Al Elma, Üç Oğlan, Kırşehir’in Gülleri, Gel yanıma ve Yürü Güzel olmak üzere 5 oyunla katılacağımız yarışmada, 8,5 dakikalık oyun sergileyecekler. Kız ve erkek yardımcılarımdan oluşan 8 kişilik ekibimizle günde yaklaşık 4 saat çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 21 sporcumuzun sergilediği oyunları takip eden yardımcılarım, eksik ve aksaklıkları tespit ediyorlar. 15 Haziran’a kadar sürecek çalışmalarımızın ardından, 16 Haziran Pazar günü, yarışmaların yapılacağı Diyarbakır’a gitmek üzere ilçeden ayrılacağız. Hedefimiz her zaman olduğu gibi birincilik. İnşallah bunda da başarılı olacağız. Desteklerinden dolayı, başta Belediye Başkanımız Halil Posbıyık olmak üzere yönetimimize teşekkür ediyoruz."

Bu haber o kadar çok önemli ki !

Önemi de şu:

Kdz. Ereğli Belediyesi halk oyunları ekibi bölgemiz adına yarışmaya katılıyor ama Kırşehir yöresinin türküleriyle oynayacak.

Altını çizdiniz mi?

Neden Ereğli ve bölgesi değil?

Neden Ereğli türküleri değil?

Ve neden bu bölgenin halk oyunu yok?

Artık bu işe bir dur demeli!

Denilmeli!