CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, 2014 yılında Zonguldak’ın durumunu değerlendirdi.

 

Zonguldak genelindeki çöküşün 2014 yılında doludizgin devam ettiğini belirten Köktürk, yine de her şeye rağmen 2015 yılının umut dolu olmasını diledi.

Köktürk açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

‘HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIK’

“Geride bıraktığımız 2014 yılına büyük vaatler ve büyük umutlarla girmiştik. Daha iyi bir Zonguldak ve daha iyi bir Türkiye hepimizin ortak beklentisiydi.

Maalesef, bu beklenti ve umutlarımızın bir kez daha boşa çıkmasının hayal kırıklığını yaşadık:

Türkiye Taşkömürü Kurumundaki çöküş 2014 yılında da tüm hızıyla devam etti… Kurum çalışan sayısı mütemadiyen azaldı. 4760 norm kadro işçi açığına ve genel müdürlüğün 3200 işçi talebine rağmen TTK’nın bu açığı doldurması için işçi almasına müsaade edilmedi. İşçi alım konusunda verilen sözler tutulmadı.

Özel ocaklarda yaşanan sorunlar, meydana gelen ölümler ve işten çıkarmalar Zonguldak’ı daha karamsar bir tabloya sürükledi.

 

 

’60 BİNLERE ULAŞAN İCRA TABLOLARI’

Kdz. Ereğli bölgesindeki tersane bölgesindeki çöküş, Erdemir’deki işten çıkarmalar ve çalışan ücretlerindeki reel düşüşler karşımıza patlayan ve 60 binlere ulaşan icra tablolarını çıkardı.

Devrek’teki taburun taşınması, yeni iş alanlarının yaratılamaması esnafı oldukça güç duruma düşürdü. Tüm Zonguldak’ta esnaflarımızın kepenk kapatmaları AKP iktidarının önceki yıllarında olduğu gibi 2014’te de hız kesmeden devam etti.

Hatalı teşvik sistemi nedeniyle beklenen yatırımlar 2014 yılında da, Zonguldak’a çekilemedi.

Filyos Limanının temeli 2014 yılında da atılamadı.

Batı Karadeniz Kalkınma Projesi üvey evlat muamelesi görerek 2015 yılı programında ve 2014 – 2018 Yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planında hak ettiği yerini alamadı.

 

 

‘CAZİBE MERKEZİ OLAMADI’

Göçü önlemek ve bölgesel kalkınma farklılıklarını ortadan kaldırılması amacıyla saptanan ve genel bütçeden desteklenen 12 cazibe merkezi il arasında Zonguldak’a yer verilmedi.

Siyasal iktidar yaptığı duble yollarla övünürken, Zonguldak Ankara bağlantıları, Devrek – Ereğli bağlantıları ve Filyos – Zonguldak Sahil Yolu bir türlü tamamlanamadı.

Karayolunda üvey evlat muamelesi gördüğü gibi, Türkiye’nin en eski demiryolu ağlarından birine sahip olan Zonguldak demiryolu ulaşımından da mahrum kaldı. 

Zonguldak 2014 yılında da kamu yatırımlarından hak ettiği payı alamadı.

Muslu ve Çatalağzı Bölgesi adeta bir termik cehennemine çevrildi. Siyasal iktidar termik santralin küllerini Muslu ve Çatalağzı halkımızın hanesine, termik santralin gelirlerini başka illerin hanesine yazdı.

 

 

‘İŞSİZLİĞİN EN YOĞUN OLDUĞU İLLER ARASINDA’

TÜİK istatistiklerine göre, Zonguldak’taki intihar oranı Türkiye ortalamasının üzerinde, yaşam memnuniyeti oranı Türkiye ortalamasının oldukça altında gerçekleşti.

Emeğin Başkenti Zonguldak’ta emekli sayısı çalışan sayısını geçti. İşsizlik oranları oldukça arttı. Zonguldak işsizliğin en yoğun iller arasına girerek 39. Sıraya yükseldi.

150 bin emeklisinin sırtında ayakta kalmaya çalışan Zonguldak, emeklilerin gerçek intibaklarının sağlanamaması ve emeklilerimizin açlık sınırının altında bir maaşa talim etmek zorunda bırakılmaları nedeniyle ekonomik ve sosyal durumunu toparlama olanağını 2014 yılında da bulamadı.

Yukarıda sıraladığımız nedenler ve sıralayabileceğimiz pek çok nedenden ötürü Zonguldak Türkiye’de net göç veren 14 il arasına girme başarısını gösterdi(!) Türkiye nüfusu her yıl binde 14 artarken Zonguldak’ın nüfusu binde 8 azaldı. Zonguldak son üç yılda neredeyse bir Devrek ilçemizin nüfusu kadar (45.000’in üzerinde) göç verdi.

Tüm bunlara karşın, “Zonguldak’ın Sorunlarının ve Göçün Nedenlerinin Tespiti ve Çözüm Yollarının Saptanması” amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasına yönelik CHP Grup Önerimiz AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

Bugün Zonguldak; Cumhuriyet gazetesinden Sayın Işık Kansu’nun tanımlamasıyla “ÖLEN KENT” yine Cumhuriyet gazetesinden Sayın Çiğdem Toker’in tanımlamasıyla “KALBİNDEN VURULAN KENT” durumundadır.

 

 

‘ÜLKE AKP İKTİDARINDAN KURTULUR’

Ülkemize baktığımızda demokrasimizin yerini parti devletini de aşan tek adam diktatörlüğü, bağımsız yargının yerini AKP yargısı almıştır.

İktidar terörü, yolsuzluklar, 2014 yılında da, doludizgin sürmüştür. Türkiye 2014 yılında gencecik evlatlarını Ali İsmailleri, Berkin Elvanları, Ethem Sarısülükleri, Abdullah Cömertleri kaybetmenin büyük acısını yaşamıştır.

Soma’da, Ermenek’te ve diğer maden işyerlerinde meydana gelen ölümler, maden işçisinin yaşam hakkının ranta ve kar hırsına nasıl kurban edildiğini gözler önüne sermiştir.

Milyonlarca insanımız açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşama tutunmaya çalışırken, 1150 odalı kaçak saraylar, uçak filoları, kamu bütçesinin halkımız yararına değil, bir avuç iktidar sahibinin ve ailelerinin çıkarına nasıl kullanıldığını bir utanç abidesi olarak göstermiştir.

Her şeye rağmen önümüzdeki 2015 yılında Zonguldak’ın ve halkımızın bu makûs talihinin değişeceğine, umut ve beklentilerimizin gerçekleşmesine yönelik ileriye doğru gelişmeler olacağına ve Türkiye’nin 2015 yılı genel seçimlerinde halkını unutan AKP iktidarından kurtulacağına yürekten inanıyoruz.

2015 yılının tüm Zonguldaklıların beklentilerinin azami oranda gerçekleşeceği iyi bir yıl olmasını diliyoruz.”

 

(Haber Merkezi)