CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle  verdiği soru önergesinde  yedi gündür açlık grevi yapan madencilerin ölümü göze aldıklarına dikkat çekerek,  sorunun çözmesi gerektiğini açıkladı.

 

Demirtaş’tan bu konuda gönderilen açıklamada şu bilgilendirme yapıldı: 

AİLELERİ İLE BİRLİKTE MAĞDURLAR       

Enerji Bakanlığı’na bağlı Türkiye Taş Kömürleri Kurumunda, rödevans sözleşmesi ile uzun yıllardır işletmecilik yapan Deka Madencilik San. Tic. Ltd.nin madeninde çalışırken, Zonguldak Emniyet Müdürlüğünce  yapılan operasyon sonrası kayyım atanması sonucu   245 işçinin işten çıkarıldığını ve bu atama sonrası, şirketin borçlarının  malvarlığından çok olması ve ödeme güçlüğüne düşmesi nedeniyle, şirket faaliyetlerine son verildiğini, işçilerin aileleri ile birlikte mağdur olduklarını, mağduriyetlerinin giderilmesi için eylemler yaptıklarını, belirterek, 65 işçinin yer altında madende açlık grevine başladığını, 7 gündür devam eden açlık grevi sonucu bazı işçilerin fenalaştığını, ifade etmiştir.

 TTK’DA İŞE BAŞLAMALIDIRLAR

Şu an için işçilerin açlık grevinin  devam ettiğini belirten Demirtaş,  işçilerin ölümü göze aldığını, burada AKP iktidarının yanlış özelleştirme politikalarının faturası yine maden işçilerine ödetildiğini, Enerji Bakanı’nın hepimizi üzecek sonuçlar yaşanmaması için bu soruna duyarsız kalmaması gerektiğini ve maden işçilerinin işçi açıkları olan TTK’da işe başlatılarak ve işçilerin ücret garanti fonundan yararlandırılarak sorunun çözülebileceğini, belirtti.