Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan’dan radikal çıkış.

 

 

TTK’NIN REHABİLİTE EDİLMESİ: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüm. Kendisine, ‘Zonguldak verdiği verginin yarısını bile alamıyor’ diye sordum o da, ‘Alıyorsunuz TTK’ya ödediğim zarar nerede? Ben cebimden çıkana bakarım’ sözleri ile yanıtladı. TTK’nın bu yıl beklenen zararı 650 trilyon. TTK’yı bugün kapatsak 650 trilyon kârdayız, doğru mu doğru. Kapatmalı mıyız? Hayır, orayı rehabilite etmeli orayı adam gibi çalışır hale getirmeliyiz,

 

TERSANELERİN DURUMU: Tersaneler sorunu bir dünya kriziydi. Devletin kendisinin gemi yaptıracak hali yok. Finlandiya ya 2 gemi yapıldı 3 tanesi de yolda. Tersanecilikteki Türkiye’deki gelişme 2016 yılından itibaren başlayacak ağır ağır ön sinyaller gelmeye başladı. Burada tek bir soru var eleştirdikleri, İstanbul’daki tersaneler çalışıyor da Ereğli’dekiler çalışmıyor cevabı da çok basit, İstanbul’daki tersanecilerin sermayeleri yeterli düzeyde.

 

ZONGULDAK TAŞINMALI: Göç alacak yer Çaycuma’dır, nüfusu 150 bine çıkacak. Daha önceki Zonguldak Valisi ile de konuştuk, altı boş olan bir kentin üstü ile ne kadar uğraşırsan uğraş boş. Zonguldak’ı ağır ağır Filyos’a taşımamız lazım. Yeni Valilik, hastaneyi o taraflara doğru yapmak lazım.

 

TAPUSUZ KENT ZONGULDAK: Zonguldak Belediye Başkanım bana kızabilir ama Zonguldak’a bir bakın yeşil alan ne kadar var. Balkonlar birbirine bakıyor, herkes diz dize göz göze. Bunu ben yapmadım. Bu yıllardır yapılan bir sistem ve şehrin yarısından fazlası tapusuz.

 

YENİ BİR KENT ÖNERİSİ: Bizim yapacağımız en akıllı iş Mithatpaşa Tüneli’nin arka tarafına geçerek adam gibi yeni bir kent kurmak. Bu büyükşehir yasası çıkarken Köksal Bey’e de söyledim. Biz Bartın ile birleşelim Karaelmas diye bir kent kuralım hiç değilse bu Z harfinden de kurtuluruz listenin son sırasından. Karaelmas diye bir kent kuralım önerisine ‘tamam’ denildi.

 

 

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan, Almanya Zonguldaklılar Derneği’nin Almanya’da düzenlediği gurbetçilerin katıldığı panelde yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Gurbetçilerin ve dernek yöneticilerin sorularını da yanıtlayan Milletvekili Candan, Zonguldak’ın Karaelmas adında yeni bir kent olarak sıfırdan oluşturulmasından Türkiye Taşkömürleri Kurumu’na işçi alımlarına kadar çok samimi düşüncelerine yer verdi. Zaman zaman konuşması alkışlarla kesilen Milletvekili Candan’ın açıklamaları şu şekilde:

 

TTK’NIN ZARARI 650 TRİLYON

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüm. Kendisine, ‘Zonguldak verdiği verginin yarısını bile alamıyor’ diye sordum o da, ‘Nasıl alamıyorsunuz, alıyorsunuz TTK’ya ödediğim zarar nerede? Ben cebimden çıkana bakarım’ sözleri ile yanıtladı. Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun bu yılki beklenen zararı 650 trilyon. Kömürü çıkartıyoruz Erdemir’e satın, Erdemir’e tüm gücümüz ile satsak sadece yüzde 10’unu karşılayabiliyoruz ama geriye kalan yüzde 90’ı dışarıdan almak zorundayız. Oldu ki Erdemir’in kömür ihtiyacını karşıladık şuanda TTK’nın kömür tondaki maliyeti 200 dolarları geçiyor.

 

“TTK’YI REHABİLİTE ETMELİYİZ”

TTK’yı bugün kapatsak 650 trilyon kârdayız, doğru mu doğru. Kapatmalı mıyız? Hayır orayı rehabilite etmeli orayı adam gibi çalışır hale getirmeliyiz. Biz 3 milletvekili Enerji Bakanımız ve Sendika bir araya geldik Türkiye Kömür İşletmelerinde bir toplantı yaptık, performansa dayalı bir kömür sistemi çıkartalım dedik karşı çıkıldı, olmadı. Şuanda kişi başına çıkartılan kömür miktarlarına bakalım. Bin 200 TL’ye çalışan işçinin aylık çıkarttığı kömür miktarı şuanda bin 200 kilo. Öbür taraftaki işçi 3 bin TL alıyor ama 420 kilo çıkartıyor. Tamamı işçinin günahı mı hayır. Rehabilite etmeye kalkıştığımızda ciddi direnç ile karşılaşıyoruz.

 

“LAFLARI AÇIK SÖYLÜYORUM”

Kozlu’daki işçileri alalım Karadon’a götürelim orası verimli bir yer, hiç değilse orayı kar ettiğimizi gösterelim, oraya da yaklaşılmadı, ben lafları açık söylüyorum, kıvırmıyorum dosdoğru konuşuyorum. Sadece işçi almak kâra geçirmiyor. Üzülmez’de artık kömür bitmek üzere. Biz dünya ile bağlantılıyız, mecburumuz, çeliği dünyaya satacağız, para kazanacağız, çelik ile rekabet etmek zorundayız, kömürü pahalıya satarsan çelik ile nasıl rekabet edeceksin? Bunlar dünyaya bağlantılı. Bunu düzeltmedikçe Zonguldak göç almaz.

 

ZONGULDAK, FİLYOS’A TAŞINMALI

Zonguldak’ın göç almasının tek yolu var biz Filyos’a taşınacağız, Zonguldak’ı Filyos’a taşımalıyız. Biz görev e geldiğimizden beri gece gündüz çalışıyoruz. Filyos, Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olacak orası. Orası ihaleye verildi bu sefer diğer firma Kamu İhale Kurumu’na şikayete gitti. Bu şikayetin sonuçlanması en az 3 sene. Tüm ikili ilişkileri kullandık, Köksal Başkan ve biz de girdik. Geçtiğimiz hafta bir karar çıkarttık, inşallah biran evvel de temelini atacağız. Bir daha ki bir 3 yıla tahammülümüz yok. ‘Filyos projesini bizim dönemimizde yapacağız’ dedik söz verdik inşallah da yapacağız.

 

“ŞEHİRİN DEZAVANTAJLARI VAR”

Zonguldak şehrinin bir dezavantajı daha var, Ereğli’de onun bocalaması içerisinde, Çaycuma, Devrek öyle değil. En büyük krizi Zonguldak ardından Ereğli yaşadı. Neden çünkü Zonguldak ve Ereğli 1990’lar öncesindeki kentlerde yani karma ekonomisin yüksek olduğu devletin bir yolu ile üzerinde olduğu bir kentti. Erdemir ve TTK’yı da zarar etse kar etse devlet sübvanse ediyordu.90’dan sonra sistem değişinde hepsi tepe takla oldu.

 

EREĞLİ’DE TERSANELERİN ÇALIŞMAMA NEDENİ

Tersaneler sorunu ‘evet’ bu bir dünya kriziydi. Devletin kendisinin gemi yaptıracak hali yok. Bir yerden siparişler gelecek ki olacak, Finlandiya ya 2 gemi yapıldı 3 tanesi de yolda. Tersanecilikteki Türkiye’deki gelişme 2016 yılından itibaren başlayacak ağır ağır ön sinyaller gelmeye başladı. Burada tek bir soru var eleştirdikleri, İstanbul’daki tersaneler çalışıyor da Ereğli’dekiler çalışmıyor cevabı da çok basit. İstanbul’daki tersanecilerin sermayeleri yeterli düzeyde. Ereğli’deki sermayeleri yeterli değil.

 

BAŞBAKANA TERSANELERİN SORUNUNU AKTARDI

Eskiden gemi sipariş ettiğinizde yüzde 10 kaparo verilirdi siz o yüzde 10’u alır sac yapardınız. 2008 krizinden sonra bir çok armatör battığı için şimdi bunu vermiyor. Bankaya parasını yatırıyor bitir gemini al paranı. Şimdi bütün gemiyi yapacak kapitali yok Ereğli’de. Ereğli’ye tek tek işler gelmeye başladı. Afyon toplantısında bu meseleyi Başbakan ile görüştük, gerekli desteği verecek.

 

“ZONGULDAK’A GELEN PARANIN

YÜZDE 30’U BİLE EREĞLİ’YE GELMİYOR”

(CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk’ün, Zonguldak verdiğimiz paranın yarısını bile alamıyoruz sözlerine yanıt veren Candan), Doğru, Karadeniz Ereğli tüm Zonguldak’ın verdiği verginin yüzde 75’ini tek başına ödüyor.  Zonguldak’a gelen paranın yüzde 30’u bize geliyor burada da adaletsizlik yok mu? Ereğli’de bir Erdemir var. Bir Çaycuma’da, Devrek’te bir Erdemir yok. Dolayısıyla tabi ki gelen paranın bir kısmı oraya gidecek örnek olarak veriyorum. Zonguldaklı vekiller olarak hiçbir sıkıntımız yok elimizden geldiğince bölgemiz için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.

 

“ZONGULDAK’IN ALTI BOŞ”

(Zonguldak ne zaman göç alacak sorusuna) Zonguldak hiçbir zaman göç almayacak göç alacak yer Çaycuma. Önümüzdeki süreçte oranın nüfusu 150 bine çıkacak. Elinizdeki toprakları satmayın. Daha önceki Zonguldak Valisi ile de konuştuk, dedim ki, “Biz bu Zonguldak’a çivi çakmayalım” altı boş olan bir kentin üstüne ne kadar uğraşırsan uğraş boş. Zonguldak’ı ağır ağır Filyos’a taşımamız lazım. Yeni Valilik, hastaneyi o taraflara doğru yapmak lazım.

 

“ZONGULDAK TAPUSUZ”

Belediye Başkanım bana kızabilir ama Zonguldak’a bir bakın yeşil alan ne kadar var. Balkonlar birbirine bakıyor, herkes diz dize göz göze. Bunu ben yapmadım. Bu yıllardır yapılan bir sistem ve şehrin yarısından fazlası tapusuz. (‘Öyle değil mi Başkanım’ sözlerine Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, ‘Evet doğru’ sözleri ile yanıt verdi)

 

“ADAM GİBİ KENT KURALIM”

Bizim yapacağımız en akıllı iş Mithatpaşa Tüneli’nin arka tarafına geçerek adam gibi yeni bir kent kurmak. Bu büyükşehir yasası çıkarken Köksal Bey’e de söyledim. Biz Bartın ile birleşelim Karaelmas diye bir kent kuralım hiç değilse bu Z harfinden de kurtuluruz, listenin son sırasından. Karaelmas diye bir kent kuralım önerisine tamam denildi.

 

“MANTIKLI BİR YOL BULUNMALI”

Zonguldak’ta TTK’ya iş alındı 4 bin işçi alındı ve söz verilmişti üretim artacak diye, arttı mı, hayır. Yarısından fazlası nereye gitti rapor aldı yer altından yer üstüne gitti, bundan sonra aynı şeyin olmayacağını kim biliyor, garantisi var mı? Ne devlet ne özel sektör bunun arasında mantıklı bir yol bulmadığımız süreç bu maden işi bizim başımızı ağrıtmaya devam edecektir.

 

MESLEK LİSELERİNİN ÖNEMİ

Mesleki liseye ayağa kaldırmalıyız. Bir grup Türkiye’de, meslek lisesi memleket meselesi dedi, doğru. Bu bir memleket meselesi. Cıvata sıkacak, kaynak yapacak, musluk tamir edecek adamımız kalmadı, ustalar da yaşlanıyor arkadan çırakların yetişmesi lazım.

 

MÜŞTERİ ÖRNEĞİ

Türkiye Cumhuriyeti Çaycuma’ya havalimanı yaptı. İstanbul’dan Zonguldak aktarmalı Trabzon uçuşları yapıldı. TSO’lar sübvanse etmeye çalıştı, ne kadar çok müşteri o kadar çok firma. Çok müşteri olursa firma da gelir Türk Hava Yolları da gelir.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)