CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Laiklik İlkesinin Anayasamıza girişinin 77. Yılını kutladı.

Köktürk, “Laiklik, değişik dine ve mezhebe bağlı bireylerin eşit haklara sahip olduğu, insan haklarına saygılı bir toplum düzeni gerektirmektedir” dedi.

Bugün ise din duygularının istismar edildiğini belirten Köktürk, dini istismar etmek suretiyle yolsuzlukların üstünün örtülmeye çalışıldığını ifade etti.

Köktürk, “Laiklik İlkesinin Anayasamıza girişinin 77. Yılını yürekten kutluyoruz.

Kurtuluş Savaşımızın Önderi, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ulusumuzun bir daha Ortaçağ karanlığına dönmemesi, emperyalizmin ağına düşmemesi için, ulusal egemenliği üstün tutarak, evrensel değerleri ilke edinerek devrimlere gerçekleştirmiştir…

Cumhuriyetimizin ilanı; halkımızın, ümmet anlayışından Ulus ve yurttaş bilincine geçmesinin, en önemli adımlardan biri olmuştur.  

Bu dönüşüm sağlamak için, birbiri ardına devrimler gerçekleştirilmiş ve “Laiklik” ilkesi anayasamıza konulmuştur.  

Laiklik, değişik dine ve mezhebe bağlı bireylerin eşit haklara sahip olduğu, insan haklarına saygılı bir toplum düzeni gerektirmektedir.

Laik düzende hiç kimse dini inancını ve düşüncesini açıklamaya zorlanamaz.

Laik düzende devletin sosyal, ekonomik, siyasal ya da hukuksal temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandıramaz; en kutsal dini duyguları hiç kimse istismar edemez, siyasi ve ticari ilişkilere vasıta kılamaz.

Bugüne gelirsek, maalesef en kutsal din duygularımızın istismar edildiğini, siyasete ve ticarete vasıta kılındığını, dini istismar etmek suretiyle yolsuzlukların üstünün örtülmeye çalışıldığını tüm çıplaklığıyla görüyoruz.

Ayrıca, laik ve bilimsel ve çağdaş eğitimin 4+4+4 gibi ucube düzenlemelerle yerle bir edildiğini görmekten büyük üzüntü duyuyoruz… 

Laiklik karşıtı ve dini istismar eden anlayışın, kamuya bu yöndeki şekil verme çabalarını biliyoruz…

Ancak, AKP ne yaparsa yapsın, ülkemizin aydınlanma mücadelesinin önüne geçemeyecektir…  

Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 77. Yıldönümünü yürekten kutluyor, Cumhuriyet devrimine, başta Laiklik ilkesi olmak üzere, tüm ilke ve kurumlarıyla sahip çıkma kararlılığı içerisinde tüm halkımıza esenlikler diliyoruz” dedi.