CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, TTK Genel Müdürü Burhan İnan ve Hattat Holding’e bağlı Hema A.Ş’nin Genel Müdürü İbrahim Hattat ile savcılıkta re’sen tespit edilecek diğer ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.



MİLLİ SERVET YOK OLACAK

Demirtaş, Kdz. Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusunda;  TTK’a ait Kandilli Alacaağzı Kömür İşletmesi’nde rödevans sözleşmesi ile kömür üretimi yapan Hema’nın faaliyetlerini sonlandırma ve ocağı kapatma kararı aldığını, bunun sonucunda 850 işçiyi işten çıkardığını, söz konusu işletmenin TTK tarafından teslim alınmadığını ve halen daha Hema’nın sorumluluğunun devam ettiğini ve hukuki sürecin devam ettiğini,  ocağın normal bakımının devam edebilmesi için gerekli işçi çalıştırmadığını, bu durumun GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali İşitmez tarafından yerel Önder Gazetesi’ne yaptığı açıklamada ocaklardan tulumbaların sökülmesi nedeniyle işletmenin kullanılamaz hale geldiğini duyurduğunu ve bu durumun maddi değerinin 2 milyar lira maddi tutarı olan milli servet 4,5 milyon ton taşkömürü  rezervinin önlem alınmadığı takdirde yok olacağını öne sürdü.

OCAKLARIN BAKIMI YAPILMALI

Demirtaş açıklamasında şöyle konuştu:

Hema şirketi işletiyordu bu ocağı. Bu ocakta yılbaşından bugüne kadar bir çalışma olmadığını ocağı Hema şirketinin terk ettiğini biliyoruz. Ancak Ali Eşitmez’in yapmış olduğu açıklamada öğrendik biz bu durumu. Bu ocağı tamamıyla TTK’ya teslim etmedikleri ve TTK’nın da bunu teslim almadığı yönünde aralarında bir hukuksal durum vardı. Ancak ocağı biliyorsunuz maden ocakları kömür ocaklarının bakımlarının yapılması gerekiyor. Eğer bu bakım yapılmazsa bu yeraltı sularının ocağı basması engellenmezse ocak kullanılamaz hale gelir. Burada da sanırım son 1 hafta öncesinden bu Ali Beyin yapmış olduğu açıklamalardan öğrendik biz bunları. Ocağın içerisinde su tahliyesini yapan tulumbaların Hema şirketi tarafından söküldüğünü öğrendik. Dolayısıyla ocağın eksi 340 katında yani üretimin yapıldığı katta su basmaları meydana gelmeye başladı. Yine Ali Beyin yapmış olduğu açıklamalardan öğrendiğimiz kadarıyla 10 gün içerisinde eğer bu tulumbalar kullanılmaz ise 10 gün içerisinde ocak tamamen su basacak ve kullanılmayacak hale gelecek. Biliyorsunuz bu Hema şirketinin işlettiği Alacağzı Maden Ocağındaki rezerv tam 4 buçuk milyon ton. Bunun daha ileride yapılacak çalışmalarla 5-6 milyon tona çıkacağı ifade ediliyor. Bu rezervin piyasa değeri bugünkü parayla yaklaşık 2-2.5 milyar lira olduğu yani eski parayla 2-2.5 katrilyon olduğu ifade ediliyor. Bu şekilde su basması sonucu bu rezerv yani 4.5-5 milyon tonluk rezerv kullanılmayacak halde bir kez daha çıkartılmayacak hale geleceği ifade ediliyor.

HEMA SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDEN AYRILIP GİDİYOR

Arkadaşlar böyle bir ocağın maliyeti yaklaşık yani sıfırdan böyle bir ocak kurmaya kalkıştığınızda tahmini söylenen bedel 200 Trilyon lira gibi bir rakam. Yani yeni parayla 200 milyon lira gibi bir rakam. Rezerve baktığınız zaman 2-2.5 milyar gibi bir milli servet var aşağıda. Ama maalesef bakıyorsunuz hem Hema şirketi sorumlulukları yerine getirmeden oradan ayrılıp gidiyor, hem de Türkiye Taşkömürleri Kurumu yani ruhsat sahibi yani malın sahibinin de bu konuya duyarsız kaldığını öğreniyoruz.

SENDİKA BAŞKANI GİBİ DÜŞÜNÜYORUM. ZONGULDAK’A İHANET EDİLİYOR

Burada Ali Eşitmez’in cümlesi çok önemli. Zonguldak’a ihanet ediliyor diyor Ali Eşitmez, bu cümleye ben de aynen katılıyorum. Bu şekilde davranmayla Zonguldak’a ihanet edilmektedir.

Bakın 850 işçimizin çalıştığı o ocakta yılbaşından bugüne kadar hiçbir faaliyet yapılmamakta. Sadece ocağın güvenliği için Hema şirketi 27 işçiyi istihdam etmekte. Ama baktığımız zaman 10 ay geçmiş aradan herhangi bir üretim faaliyeti yapılmamakta. E bizim Zonguldak’ta ki en büyük sorunumuz işsizlik arkadaşlar. Bu 850 arkadaşımızın ocağın bu şekilde faaliyetlerini durdurmasıyla işsiz kaldıklarını hepimiz biliyoruz. Birçoğu gitti bu arkadaşlarımızın Soma’da, Türkiye’nin değişik yerlerinde iş aradılar ve oralarda çalışıyorlar. E şimdi yaklaşık 2-2.5 milyarlık 2-2.5 katrilyonluk bir milli servete bu şekilde bir tulumbaların sökülmesi sonucunda kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Biliyorsunuz bundan 3 gün önce Hema’nın işlettiği Alacaağzı Ocağında bir basım açıklaması yaptık. Bu konuda TTK Genel Müdürü Sayın Burhan İnan, Yine Enerji Bakanı Sayın Ali Rıza Alaboy’u, yine Hattat Holdingin Şirketi olan ve o işletmeyi alan Hema Endüstri A.Ş.’nin yetkilisi İbrahim Hattat’a seslendik. Ve dedik ki buradaki tulumbaları tekrar buraya yerleştirin ve ocağın güvenliğini sağlayın dedik. Aradan 2 gün geçti maalesef hiçbir şeyin yapılmadığını öğrendik. Bu demektir ki arkadaşlar burada bir özellikle Enerji Bakanı ve TTK Genel Müdürü açısından bir görevi kötüye kullanma suçu ortaya çıktı. Yani mal sahibi yani ruhsat sahibi TTK olmasına rağmen TTK ve Enerji Bakanlığı maalesef bu ocağa sahip çıkmıyor. Bu şekilde bu ocağın ilerde telefi edilebilecek zararlara yol açabilecek bir sonuç ortaya çıkıyor.

BU SERVET TÜM HALKININ

Ben buradan tekrar sesleniyorum. Enerji Bakanına ve aynı zamanda TTK Genel Müdürüne vakit hala var tulumbaların kurulması için gereğini yapsınlar ve bu şekilde milli servetin yok edilmesine göz yummasınlar. Bu servet onların babalarının malının serveti değil. Bu milli servet hepimizin bütün Türk halkının bütün Zonguldak’ın bütün Ereğli’nin milli serveti.

40 YIL BOYUNCA BİN İŞÇİ ÇALIŞABİLİR

Bakın burada 40 yıllık bu rezerv 40 yıl boyunca yaklaşık 1000 tane işçinin çalışabileceği bir ocak olduğu ifade ediliyor. Bunun Ereğli ekonomisine katkısını ise yuvarlak yılda 25 milyon olduğunu düşünürsek 10 yılda 40 yılda uğrayacağımız zararın telafisi mümkün olmayacaktır.

TULUMBALARI GETİRİP YERİNE TAKIN

Yine buradan ben Hattat Enerji Endüstri Anonim Şirketi Genel Müdürüne sesleniyorum onlarda aralarındaki hukuk ilişkileri ne olursa olsun bu tulumbaları söküp götürmekle bence bir suç işlemişler yerine getirsinler yerine taksınlar ve suyu tahliye etsinler ve ocağın bu şekilde mahvolmasına yol açabilecek durumu engellesinler.

SÜRECİN TAKİPÇİSİYİM

Şimdi arkadaşlar, bu üç kişi hakkında ve savcılıkla re’sen tespit edilecek kişiler hakkında yani bu üç kişi Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboy’un, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Hattat Enerji Hema Endüstri A.Ş.’nin Genel Müdürü İbrahim Hattat hakkında görevi kötüye kullanmaktan ve nitelikli bana zarar verme suçundan suç duyurusundan bulunacağız. Bu şekilde yargıda bütün Ereğli’nin bütün Zonguldak’ın bütün Zonguldak’lıların haklarını arayacağız. Bundan sonra da bu sürecin yakından takipçisi olacağımı da bütün kamuoyunun bilmesini rica ediyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum.

ilgili Haber: ZONGULDAK'A EN BÜYÜK İHANET!