Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin, Kasım ayı olağan toplantısının 4. Oturumunda, Belediyenin 2016 yılı gelir gider bütçesi ve finansmanın ekonomik sınıflandırılmasına ait komisyon raporu görüşülürken konuşan, CHP Meclis Üyesi Sibel Kırmızı, “Abartılı ve gerçekleşmesi mümkün gözükmeyen gelir bütçesi, üzerine kent meydanı projesinin gerçek maliyetinin de eklenmesiyle çok ciddi bir açıkla karşılaşacağı endişesi yaratmaktadır. Endişeliyiz. Zira Ereğli Belediyesi her zaman borçsuz ve müreffeh bir belediye idi. Bu açıkların sonucunda Belediye’nin kendi personelinin ücretini dahi ödeyemeyecek duruma gelmesinden korkmaktayız” dedi.

 BÜTÇE AÇIĞI İDDİASI

Kırmızı, 2016 yılı bütçesinin yüzde 90 oranında gerçekleşmesinin hayali bir beklenti olduğunu savundu. Gelirlerde artış sağlayacağı beklenen su alacaklarının tahsili, liman gelirleri gibi kalemlerdeki azalmanında hesaba katılmasıyla ciddi bir bütçe açığının gündeme gelebileceğine dikkat çeken Kırmızı şunları söyledi: “Komisyon toplantıları sonucunda bir takım endişelerimiz oluştu. Belediye Başkanlığı görevi dışında meseleye bir matematikçi olarak bakmanızı bekliyoruz. Ereğli Belediyesi’nin 2016 yılı için tahmini gider bütçesi 143 milyon 124 bin lira olduğu, tahmini gelir bütçesinin ise 115 milyon 467 bin lira olduğu görülüyor. Buna göre 2016 yılı bütçe açığı 21 milyon 625 bin lira olarak öngörülmüş ve bu rakam iller bankasından net borçlanma olarak öngörülüyor. 2015 yılında tahmini gelir bütçesi 104 milyon 886 bin lira olarak kabul edilmiş ve Aralık sonuna kadar 95 milyon lira gelir oluşacağı mali işler müdürlüğünce tespit edilmiş. Bu rakamlardan anlaşılacağı gibi tahmini gelir bütçesi yüzde 90 oranında gerçekleşecektir. 2016 yılı tahmini gelir bütçesinin en iyimser tahminle yüzde 90 gerçekleşeceğini varsayarsak bütçedeki açık 12 milyon lira daha artacaktır. Kaldı ki 2016 tahmini bütçesinin yüzde 90 oranında gerçekleşmesi hayaldir. Bütçe gelirlerinde su gelirleri yüzde 60 oranında artmış gösterilmiştir. Bu artışın içinde 4,5 milyonluk takipli alacakta vardır. Bu takipli alacaklar tahsil edilse bile bütçedeki açık 2 milyon lira daha artacaktır.

 "ŞÜPHE UYANDIRICI"

Liman gelirlerindeki yüzde 46’lık artış da son derece abartılıdır. Çünkü performans raporunda oylayıp kabul ettiğimiz limanın onarım ve tamiri vardır. Bize göre bu onarım sırasında şu anki gelirlere göre bile bir düşüş olacaktır. İlan ve vergi gelirlerinde gösterilen yüzde 24’lük artış da çok fazladır. Enflasyon oranının yüzde 8 olduğunu düşünürsek bu artış şüphe uyandırıcıdır. Abartılı ve gerçekleşmesi mümkün gözükmeyen gelir bütçesi, üzerine kent meydanı projesinin gerçek maliyetinin de eklenmesiyle çok ciddi bir açıkla karşılaşacağı endişesi yaratmaktadır. Endişeliyiz. Zira Ereğli Belediyesi her zaman borçsuz ve müreffeh bir belediye idi. Bu açıkların sonucunda Belediye’nin kendi personelinin ücretini dahi ödeyemeyecek duruma gelmesinden korkmaktayız.”

 UYSAL: “KORKACAK BİR ŞEY YOK”

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin uysal da oturumda yaptığı konuşmada, borçlu bir belediye devralmalarına rağmen, bu borcu önemli oranda azalttıklarını ifade ederek şu konuşmayı yaptı: “Öncelikle belirtmek isterim ki hiç korkmayın. Biz borcumuza her zaman sahiplik ederiz. Siz de biliyorsunuz, biz belediyeyi devraldığımızda aşağı yukarı 85 milyon liralık bir gelir vardı. Buna rağmen 35 milyonun üzerinde bir borç vardı. Biz bu borcu azalttık, 20 milyonun altına düşürdük. Bu hedefler gerçekleşebilir, neden gerçekleşmesin. Alacaklarımız var ve bunları tahsil edeceğiz. Su alacaklarımız var. Bununla paralel giden başka alacaklarımız var. Bunları alacağız. İkincisi, tabi ki kent meydanı 5 milyona tamamlanmaz. Bunu reşit olan herkes bilir. Bunu daha önce de dedik. İller Bankası’ndan borç alarak yapacağız. Bunu yaparken de meclise karşı şeffaf olacağız. Hep açıklanabilir borçlanmalar yapacağız. Hatta kentin görünebilir bir yerine aydınlatmalı bir şekilde açıkçası gelirimizi giderimizi yansıttığımız bir pano koyabiliriz. Kime ne borcumuz varsa açıklayacağız. Katkılarınız için teşekkür ediyorum. Yeri zamanı gelince yaptığımız her şeyi açıklayacağız. Ancak bizim kente hizmet vermemiz lazım. Kent meydanı bir ihtiyaç. Çetin Apatay Bulvarı’nın düzenlenmesi bir ihtiyaç. Öyle değil mi? Fen İşlerimizin desteklenmesi ve bu işlerin görülmesine ihtiyacımız var. O zaman bir sorun olursa bunları el birliği içerisinde inceler, çözeriz.”

 “HİÇ DOKUZUN ALTINA İNMEDİM”

CHP Meclis Üyesi özkan Özyağcı’nın yapılan planlamaya göre sadece kent meydanı için değil, diğer projeler için de borçlanma durumu oluşacağını ve 2016 bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 83 olacağını, Belediye bütçelerinde başarının yüzde 90 üzeri durumlarda kabul edildiği, yüzde 83’le başarısızlığın peşinen kabul edildiğini belirtmesi üzerine, konuşmasını sürdüren Uysal, “biliyorsunuz, belediyenin kiracılarından veya bizden hizmet alanlardan aldığımız ücrete TEFE-TÜFE’ye göre ilaveler yapıyoruz. Bunun haricinde keyfi bir uygulama içinde değiliz. Bunun dışında bir artırım içine giremeyiz. Demek ki projeler için başka yerler bulacağız. Yüzde 90 gerçekleşecek mi dediniz? Hiç merak etmeyin, hayatımda hiç yüzde 70’de kalmadım. Hayatım da kalmadığıma göre merak etmeyin bu işlerde de kalmam. Hayatımda hiç dokuzun altına düşmedim. Bir edebiyatta düştüm. Merak etmeyin başarırız.”

 

SABRIMI TAŞIRDINIZ”

Başkan Uysal’ın gerçekleştirmeyi düşündüğü projeler hakkında yaptığı kısa konuşmadan sonra, Özyağcı’nın, “Sizin bu dönem bunları yapma şansınız yok başkanım. Görev sürenizin yarısına yaklaştınız” şeklinde konuşması üzerine sinirlenen Uysal, “Lütfen Özkan Bey. Hakikaten artık sabrımı taşırıyorsunuz. Neden biliyor musunuz? Çünkü ben gün saymasını bilmeyen, tarihten haberi olmayan, matematikten anlamayan bir insana cevap vermek istemiyorum. Görev süresi 18 ay olmuş bir insana iki de bir hafife alır gibi gaflete kapılıp ta, iki buçuk yılınız kaldı deyip te, gününüz bitti der gibi konuşarak ne kazanacaksınız. Ben Belediye Başkanı Hüseyin uysal olarak Ereğli’ye hizmet yapmayım. Mutlu mu olacaksınız? Ben zaten yeterince hızlı gidiyorum. Sizin benimle koşmaya gücünüz de yetmez, vizyonunuz da yetmez, hiçbir şeyiniz yetmez. Bu konuşma tarzınızı son derece yanlış buluyorum. Bunu söylerken ne demek istiyorsunuz?” şeklinde konuşarak tepki gösterdi.

Toplantı daha sonra 2016 yılına ait tahmini gelir ve gider bütçelerinin müdürlükler bazında nasıl öngörüldüğünü içeren finansmanın ekonomik sınıflandırılması maddesinin bölüm bölüm okunarak oya sunulmasıyla devam etti. Oylama da kimi bölümlerde CHP meclis üyeleri çekimser kalırken, genelde oy birliği ile karar verildi.

  

(Haber Merkezi)