CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakçı, önümüzdeki ay ihalesi yapılacak olan  Türkiye Taşkömürü  Kurumu  Armutçuk  Müessesesi i  Alacaağzı kömür ocağının iş ve aş bekleyenler için umut kapısı olduğunu belirtirken  “ ihale tarihine çok kısa bir süre kala kimin ve kimlerin verdiği bilinmeyen bir karar ile  Alacaağzı  işletme sahasının (-300 ve -104 katları) sular altında kalmasına sebep veren bir çalışma başlatılmıştır.” Dedi.

 

Ocağın yeraltı sularının altında kalmasını yetkililerin “emniyet” olarak açıkladığını, ancak bu durumun ihaleye katılan firmalar açısından olumsuzluk yaratabileceğine dikkat çeken Ocakçı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

“İHALE TARİHİNE KISA SÜRE KALA”

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu kendi olanakları ile yaklaşık bir yıldır Alacaağzı sahasını ihaleye hazır hale getirmek için çalışma yapmakta ve yapılan bu çalışma Bölge halkına ve Kandilli beldesi yaşayanlarını umutlandırmaya devam ettirmekteydi. Ancak, bölge halkının umutlarını ve beklentilerini yok sayarcasına  ihale tarihine çok kısa bir süre kala kimin ve kimlerin verdiği bilinmeyen bir karar ile  Alacaağzı  işletme sahasının (-300 ve -104 katları) sular altında kalmasına sebep veren bir çalışma başlatılmıştır.

Alınan bu kararın nedenini ve gerekçesini yetkililere sorduğumuzda ise Emniyet şartlarından kaynaklandığı cevabı verilmektedir. Fakat işsizlik ile kıvranan ve genlerinde madencilik olan bölge halkımız için artık bazı sözler samimi gelmemektedir. Verilen bu cevabın akılımıza getirdiği soruları kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

YANIT ARAYAN SORULAR

·         İhale edilecek olan ve ihale şartları önceden belirlenen bu maden ocağına su basılması ile resmi ihale şartnamesinin değişmesine sebep olmamış mıdır?

·         İhaleye girmeyi hedefleyen firmaların bu durumda ihaleye girme kararlarında olumsuzluk oluşturacak mıdır?

·         Yaklaşık 1 (yıldır) Emniyeti alınmayan yada tedbir alınmayan bölge için ihaleye günler kaldığında  mı bu tedbir alınmaktadır?

·         Uzun zamandır bekleyen maden ocağında yapılan bu emniyet çalışmasından ihaleye katılmak isteyen firmaların haberi var mıdır?

·         Bir anda alınan kararla yapılan bir emniyet tedbiri kararını verenler ihaleye günler kaldığından haberdar değiller midir? Ve ihale sonrası tedbir alamayacak kadar Emniyet açısından vahim bir durum mu gördüler?

·         Bu uygulama, Personel eksikliği gerekçesi ile yapılmış ise; kuruma ait diğer müesseselerden temin edilemez miydi?

·         Günümüze kadar olan zaman içerisinde sürekliliği sağlanamayan işletme sahası sular altında kalınca ayakta kalabilecek mi?

“İŞLETMECİ BULUNABİLECEK MİDİR?”

Bu bölge tekrar işletmeye açılacak olur ise; ne kadar yatırım farkı oluşacak? ve bu fark kim tarafından finanse edilecek? En önemlisi de bölgeyi devlet işletmeyecek ise ( devlet personel almayarak işletmeyeceğini belirtiyor ) bu bölgeye yatırım yapacak işletmeci bulunabilecek midir? Kamuoyu ile paylaşılması ve aydınlatılabilmesi gereklilik arz eden bu durum içerisinde ihalenin devamı ya da iptali ile ilgili bilgilendirme yapılmasıdır.

Yapılan birçok açıklama, siyasi söylem ve vaatler içeren açıklamalar ile beklenti içine giren bölge halkımıza ne söylenmesi düşünülüyor?