Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan,  Ereğli Polisevinde gazeteciler ile bir araya geldi. Milletvekilliğinin 3.5 yıllık sürecini değerlendiren Candan samimi açıklamalarda bulundu. Milletvekili olmasının 3.5 yılında hayata geçirilen projelere değinen Prof.Dr.Candan, yeniden milletvekili olup olmayacağının Ereğli halkının karar vereceğini söyledi. Milletvekili hırsı bulunmadığını amacının sadece Zonguldak bölgesine hizmet etmek olduğunu kaydeden Milletvekili Candan özetle şu görüşlere yer verdi:

 

"HIRSA KAPILIP MİLLETVEKİLİ OLAYIM DEMİYORUM"

"Geçen yıldan farklı olarak kitapçık var. 3.5 Yılın bir muhasebesini yaptık. Tekrar milletvekili olup olmamız gerekir mi gerekmez mi karnemizi önümüze koyup muhasebemizi yapmamız lazım. Hırsa kapılıp milletvekili olayım da ne olursa olayım diye bir düşüncemiz yok. Anamdan milletvekili olarak doğmadım öyle de ölmeyeceğim. Sonsuza kadar da milletvekili kalacak değilim tek hedefim var o da Zonguldak halkına hizmet etmektir. Ankara'daki haklarını korumak benim görevimimdir. Bunu da nasıl koruduğumuzu başarıp başaramadığımızı göstermek için bu kitapçığı bastırdık.

 

EĞİTİMDE ÇÖKÜŞE DUR DENİLDİ

Bir devlet bir hükümet bir kentte nesi ile vardır, hastanesi, postanesi, adliyesi, okulu ile yolları ile vardır. Geldiğimizde hastanemizin resmi işlemleri yapılmış temeli atılmamıştı, bizden önceki arkadaş bir girişimde bulunmuş yer tahsisi yapılmıştı. Adliye'nin hiçbir şeyi yoktu 3 kez ihalesi iptal edilmişti. Bir süre hengameden sonra Ankara'da Adliye'yi rayına soktuk. Okullar ağzına kadar dolu 47 kişilik sınıflar ikili eğitim 47'de öğleden sonra 94 kişi, bu kadar şişmiş bir eğitim sistemi içerisinde hala Ereğli güllük gülüstanlık deniliyorsa ben öğretim görevlisi değilim o zaman, bir yerde bir yanlışlık vardı. Gelir gelmez ilk eğitim işini ele aldık. Doğruya doğru yanlışa yanlış demeliyiz.

 

FEN LİSESİ

Fen Lisesi ile ilgili ciddi eleştiriler geldi, 10 kez bitirildiydi normalde. Müteahhit işi alıyor bitirmeye az bir zaman kala iflas edip kaçıp gidiyor. Mecburen mahkemeye gidiyorsunuz ve mahkeme mahkeme sürünüyorsunuz. Bunca uğraştık bir süre onların hakları var, 2 ay süre verdik ihtar çekildi. Kanundaki tüm haklarını bitirdikten sonra ihaleye çıkabildik. Bu Fen Lisesi için 10 yıl mahkeme sürerdi. İnşallah ikinci döneme Fen Lisesi tamamlanacak. Niye bu kadar geri kaldığının sebebi bu bizden kaynaklanmıyor, müteahhitlerin kanundan gelen haklarını kullanmaları oluyor. Oyunu kuralına göre oynadığımız için ihaleye verebildik.

 

TAPUSUNU ALDIK

Spor salonu yaptırıldı, öğrenci pansiyonları yaptırıldı. İmam Hatip Okulunu görmüşsünüzdür. Ortaokulunu temeli atıldı yapılıyor geçtiğimiz Cuma günü ikinci İmam Hatip Lisesinin tapusunu ilçe milli eğitim müdürüne takdim ettik, yerin tapusunu aldık. Belediye Başkanımıza ve belediyemize teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 1.5 yıl sürecek işi 2 aya sığdırdık.  İmam Hatip bölgesinin bir kampüs bölgesine dönüştürülmesini istiyorum. Eğitim ile ilgili yapılan yatırımlar var, 26 okulun doğalgaz dönüşümünü tamamladık.

 

"EREĞLİ LİSESİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Ereğli Lisesi Zonguldak vilayetinin en eski ikinci binasıdır. Oraya sahip çıkmak bizim boynumuzun borcudur. Orası babalarımız dahil oralardan mezun olanlar var. Orasının çatısı çöktü Bakan ile görüştük yıkıp yeniden bir lise yapmak istiyoruz. Ereğli Anadolu Lisesi adı ama yine bizim Ereğli Lisemiz. Bu yıl yatırıma aldırmak için elimden geleni yapacağım.

 

KAMPÜS BÖLGESİ

Başbakana dosya verdik eski hastane bölgesinin kampüs alanına dönüşmesi için. Üniversiteler kampüsleri ile vardır. Üniversiteden mezun olan öğrencilerinin ufkunun açık olması lazım. Sadece derslerle insanlar yetişmez ufukları ile de yetişir. Fakülte binaları yerleşimler, hocaların tavırları, bahçenin peyzaj mimarı bunların hepsi öğrencinin ufkunu değiştirir.

 

"BURAYI BİZE VERİN BENİ DE MİLLETEKİLİ YAPMAYIN"

Başbakana 2 dosya verdim bütçe görüşmelerinin sonrası Numan Kurtulmuş'a da aynı dosyayı verdim. Bakanlar Kurulunda gündeme getireceğini söyledi. Dedim ki, 'Bakanım burayı bize verin beni de bundan sonra milletvekili yapmayın' aynen bu kelimeyi kulandım. Bu kadar iddialı söylüyorum benim en büyük hayalim bu kente oranın fakülteler kampüsü olarak yapılıp 10 bin öğrencinin oradan diğer taraftan 10 bin işçinin de karıştığı bir kent hayal ediyorum. Bizim işyerlerimiz yok ki 3 -5 katına çıkartalım ki menfaat için uğraşalım. Olsaydı 3.5 yılda olurdu. Ayran içmedik ki karnımız ağrımasın. Benim bir tek sıkıntım var bu kenti Zonguldak'ı hakettiği yere çıkartmak. Ondan başka da bir derdim yok.

 

SAĞLIK KONUSU

Benden önceki arkadaşımız yer tahsisi konusunu halletmiş temelini atmak ve devamını getirmek bize nasip oldu. Çok konuşmak istemiyorum ama benim tek erkek kardeşimiz ben orada kaybettim benden daha büyük bedel ödeyen ölmedi. Basında üzen yazılar da çıktı, müteahhit falan dediler. Akçeli işlere girmedim girmem de. kadere razı geldik, hoşgeldi sefa geldi.

 

ADALET SARAYI

Adalet Sarayı'na gittik. Çok güzel bir Adalet Sarayı oldu. Batı Karadeniz'in en büyük en ihtişamlı Adalet Sarayı oldu. Hemen karşısında vergi dairesi yapılıyor. Gelelim bizim ucubeye iyi ki orayı yapmışız trafikte görüyoruz. 48 Yaşındayım Gülüç köprüsü ile Kepez arasındaki yolun düzgün olduğunu hatırlayan var mı? Ben ilk milletvekili olduğumda ilk yaptığım iştir gidip Gülüç-Kışla arasındaki yolun yaptırılmasıdır. Karayolları ile görüştük beton asfalt yapalım dedik, metresini bile ölçtük 760 metrelik bir yoldu. Onu beceremedik. Balıklar tutuldu falan geçen geçti. Biz belediyeyi alır almaz hemen yaptık.

 

ERDEMİR İLE 4 KONU

Erdemir Yöneticileri Ramazan ayında bir araya geldik. 4 Konu üzerinde fikir birliğine vardık. Bunlardan biri Kışla'daki sevkiyat kapının Gülüç'e alınmasıydı. Gülüç'e bir kapı yapılıp kamyonları şehirden çıkarmak gerekiyordu. Mart ayında tamamlanacaktı daha önceye çekiliyor. Bir diğer konu Erdemir tarafından fakülte yapılmasıydı, o da rayına girdi, onlar da olduğu zaman göreceksiniz 2 tane kaldı onları da söylemiyorum. Alınan kararları adım adım hayata geçiriyoruz.

 

MOBESE ÇALIŞMALARI

Ereğli-Kandilli yolu oldukça sıkıntılıydı ilk yaptığımız icraatlardan biri bu. OSB yolunu da biliyorsunuz orası apayrı bir sorundu.Ereğli'ye bir mobese sistemi yaptırılıyor, ihalesi bitti çalışmalar başladı. 110 Bin nüfuslu bir kentte mobese yok şaka gibi.

 

EREĞLİ-DEVREK YOLU

Ereğli-Devrek yoluna gelelim, yılan hikayesine. Ereğli-Devrek yolunu ben dikkat ederseniz her yıl söylemimde, 'orası bir patika yoldur, burayı yapacağız' dedik, verdiğim sözlerden biridir. Bu sözü verirken hiçbir zaman Çaylıoğlu'na kadar yaptıracağım demişimdir hiçbirinde Devrek'e kadar bir söylemim olmadı. Çünkü Armutlucuma'dan sonra tam bir çıkmaz sokak teknik gözle bakıldığında. Oralarda gömülüp kaldılar devasa duvarlar yapılıyor, heyelan kayıyor, parayı heyelana yatırılıyor. Tünel ile karşıdan çıkılsaydı hiçbir derdimiz olmayacaktı. Biz bu yaz Çaylıoğlu'na kadar yolu açacaktık parası hazır herşeyi tamamdı. Bir sel olacak hiç bilemedik, Zonguldak ile Ankara'nın arası kapanacak, bizim ayırdığımız para oraya harcanmak zorundaydı. Ben aynı zamanda Zonguldak'ın da milletvekiliyim, Devrek yolunu bitireceğiz bu parayı harcamayın deme lüksüne sahip değiliz. 2014 Yılında harcanacak para Gökgöl mağarasının üst bölümünde yol göçmeleri oldu paralar oraya harcandı. 2015 Yılına yatırımını aldık bu sefer inşallah diyorum Çaylıoğlu'na kadar olan yolu bitirmiş olacağız.

 

YENİ KÖPRÜLÜ KAVŞAK

Neyren Tepesi'ne kadar olan yolu duble yol olarak yapılması için ihaleye çıktı. Hastanenin olduğu yere köprülü  kavşak yapılıyor üstten Zonguldak'a direk geçecek alt bölümünde hastaneye, çevre yoluna ve terminale bağlanacak. Şubat, Mart gibi ihalesi biter çalışmalar ardından başlar diye düşünüyoruz.

 

EREĞLİ'YE 20 BİN KİŞİLİK STAD

Fen Lisesi'nin ilerisine bir gençlik merkezi yaptırıyoruz. Göztepe ve Kaletepe'nin halka açılması için görüşmelerimiz devam ediyor. Ereğli'ye 20 bin kişilik bir stad çalışmamız var, Bakan bey ile görüştük bunun çalışmaları da devam ediyor. Benim çocukluğumdan beri Bölücek de Hamzafakıhlı arasında bir köprü yoktur. Biri Gülüç Köprüsüdür diğeri de Yaraşlı köprüsüdür, ikisinin arası 7 kilometredir. Yatırımını 2015'e aldırttık o da bitecek. 225 bin metre kare parke 66 bin metre kare asfalt bunların hepsi bizim milletvekili olduğumuzdan beri yaptığımız işler. Unuttuklarımız var fazlalığımız yok.

 

"PTT'YE YENİ YER ÖNERDİK"

PTT Genel Müdürü ile görüştük PTT'nin ilçedeki binası yıkıldı, orası nefes aldı. Yıkılınca yenisini yapılacağını bildiğim için aradım Genel Müdürü, burayı postane yeri yapacaksınız gönderin projeyi dedik, proje tam bir bisküvi kutusu adam utanır böyle bir proje yapmaya. İlginizi çekecek bir proje yapın. Öğretmenevine çıktım baktım orası bir nefes alıyor, bina yapılsa orayı gene tıkayacak. Fotoğrafını çektim genel müdüre gittim. Belediye Başkanımız ile görüştük Tansaş'ın olduğu yere size verelim burayı yeşil alan yapalım dedik. Genel Müdür, müfettişleri göndereyim yapılacak birşey varsa yapalım dediler. Geldiler baktılar raporu yazıyorlar. Benim de arzum oranın yeşil alan olarak kalmasıdır.

 

"ADLİYE'NİN İLK CAMINI BEN KIRMAK İSTİYORUM"

Sadece orası değil tabi ki belediye başkanımız ile de görüştük bankamatiklerin olduğu yer var Adliye taşındı orası yıkılacak. Adliye'nin ilk camını ben kırmak istiyorum. Yanda hükümet konağı var orayı da yıkmak istiyoruz. Hükümet konağımızın resmini göndeririz inşallah beğenirsiniz. Yeni yeri şuan belediye yazıyı yazdı çilek halk otobüslerinin yeri var hiç karşılıksız orayı Milli Emlaka veriyor, hükümet konağının yerini alıyor. Terminal de taşınıyor, orası 2-3 katlı otopark yapılacak üstünü düzleyip bir kent meydanı yapılacak. İlçe Emniyet Müdürlüğü de o binanın yanında gece kondu gibi kalacak. O alana büyük bir Ereğli'ye yakışır hükümet konağı yaptıralım arzumuz var. Afyon'da bakan ile görüşmüştük, ısrarcı olduk. Proje ödeneği ayrıldı kapı açıldı bundan sonrası kolay. Konağın önü tamamen kent meydanına bakacak. Altı otopark olan insanların geldiğinde nereye park edeceğini düşünmediği bir kent meydanı yapacağız diyoruz"

 

"10 KALAŞNİKOFLU ADAMLA DOLAŞTIK"

Bu karneyi halka dağıtıyoruz ben de ona göre bir anket yaptıracağım kendim. Eğer Karadeniz Ereğli halkı Ercan Candan'ı bir dahaki dönem milletvekili görmek istemiyor ise ben halkıma rağmen genel merkeze giderek beni milletvekili yapın diye müracaat etmem. Böyle bir dayatmayı halkıma asla yapmam. Benim 3.5 yıldır aile hayatım yok, akşamım gecem belli değil. 15 Gün önce Pakistan'daydım etrafımda 8-10 kalaşnikoflu adamla dolaştık. Geldiğim günün akabinde öğrenciler öldürüldü. Devlet beni sağa sola hayatımızı risk ederek gönderiyor. Hem Türkiye Cumhuriyeti devletinin işlerini yürütmek zorundasınız artan işlerde de bunları yapmak zorundasınız. Halkımız derse ki, "Ercan geçerli not değil" ise ben gidip de Ak Parti Genel Merkezine beni bir daha milletvekili yapın diye bir form imzalamam.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HAKETTİ

Önümüzdeki günlerde Karadeniz Ereğli'de istediğim buranın fakülteler kampüsü olarak tahsis edilmesi ve buraya biran evvel 10 bin öğrencinin getirilmesi. Akarca-Orhanlar Mahallesi yıkılıyor binalar. Betonu tutun elinizde kalıyor. Bir baktık oraya yeni bina yok Ereğli'de. Bu kent baştan aşağıya kentsel dönüşümü hak ediyor. En büyük isteklerimden bir tanesi insanlarımıza kabul ettirebilirsek eğer burada binaları yüksek katlı yapalım ama kesinlikle yüzde 10'u geçmesin etrafı yeşil olsun, otoparkları olsun. Denizden bakıldığında da yakışsın olsun istiyoruz.

 

TERMİK SANTRAL DURUMU

Termik santral konuları varda her seçim döneminde çıkılıp eylem yapıyorlardı çadır kuruyorlar. Ben Ercan Candan olarak halkım istemiyorsa yaptırmam dedim mi yaptırmadık, yola sokağa döküldük mü hayır. Her seçim dönemi bunu önümüze getirmenin bir anlamı yok.

 

LİMAN KONUSU

Bir şirket kurulması ve bu şirketin müracaat etmesini istedik. Özel bir şirket kurulmalı bu şirketin ortaklarından biri TSO, belediye, diğer tarafında da oradaki tersaneciler olmalı. Halen bir şirket kurulup halen kendi aralarında anlaşıp böyle bir evrak Ankara'ya gelmedi. Benden birşey isteniyor ama benim daha önce de söyledim ben akçeli işlere girmem. Şirkettir şudur budur arabulucu olayım yokum"

 

"OY KAYBETTİRİRSİN DİYE SOKAĞA ÇIKARTMADIK"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Candan, Belediye Meclis Üyesi Yusuf Kalay'ın, 'Ercan Candan'ı tanımıyorum" sorusuna şu sözlerle yanıt verdi:  Benim milletvekilim değildir deme lüksüne herkes sahiptir. Herkes sahiptir. Benim milletvekilim değilse delikanlı gibi çıkar adam koyar ortaya herkes boyunun ölçüsünü alır. İkincisi biz belediyeyi şöyle yaptıracağız böyle yaptıracağız ben belediye başkanı da değilim elemanı da değilim. Biz bu belediyeyi Ak Parti'ye kazandırdık görevimi yaptım ve geri çekildim. Bana saldırılar gelirse ben de karşılığında şunu sorarım, arkadaşım sen oy kaybettireceksin diye biz seni sokağa bile çıkartmadık ikinci sıradaydın ama sokağa bile çıkmadın.

 

SEKRETERİNİ İMARA İŞE KOYDU

Kaç kuruşluk verdin hiç, şöyle bir soru daha sorarım, belediye kazanılır kazanılmaz sekreterini sen imara koymadın mı? Belediye kazanılır kazanılmaz evimin üzerine ben katı çıkmadım. Ercan Candan olarak bir tek kuruşluk menfaat istemedim. Konuşurken insan azıcık bakar etrafına ondan sonra konuşur. Algı yönetimi ile olgu yönetimi arasındaki fark tamamen farklı. Olanlara bakıyorsunuz kimin ne kadar menfaatlendiğini görüyorsunuz algıya bakıyorsunuz cezayı ben çekiyorum.

 

"BU KENTİ KİMSEYE TALAN ETTİRMEYECEĞİZ"

Benim halkım bana diyorsa ki, 'yanındayız Ercan Candan', isterse onlardan 100'ü gelsin tanımam. Ne belediye başkanı ne ben bu kenti kimseye talan ettirmeyeceğiz, kimseye talan ettirmemek için geldik. Benim 1 kuruşluk menfaatim olmadı, belediye başkanımızın da aynı. Benim herhangi bir imar düzenlemem yok, belediye başkanının da yok. Ben Ak Parti'nin programlarını yürütüyorum"

 

"SADECE CHP DEĞİL PARALEL İLE DE ÇARPIŞTIK"

Kendisinin Ak Parti Genel Merkezine sürekli şikayet edildiğine dönük soru üzerine de Candan şu ifadelere yer verdi: Ben Ercan Candan olarak Karadeniz Ereğli'de Ak Parti'nin yaptığı anket vardı. Paralel burada kiminle çalıştı CHP ile çalıştı, ben kapı kapı çalıştım yüzde 52'ye 38'den seçimi kazandık. Zaten kaybetmiştik ben neden kapı kapı dolaştım paralele rağmen. Biz burada sadece CHP ile değil paralel ile de çarpıştık. Bir paralelcinin arayıp da bulamadığı fırsattı, yüzde 38'di. Biz yola çıktığımız Allah'ın kulunu terk etmedik bundan sonra da terk etmeyiz"