31 Mart 2019 Yerel genel seçimleri öncesinde CHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Sertan Ocakçı'nın belediye başkan aday adaylığı için görevinden ayrılması ve ardından yönetim kurulu arasından birinin ilçe başkanı seçilmesiyle ilgili oylamanın yeterli çoğunluğu bulmadığı nedeniyle geçerli sayılmaması ve bunun üzerine görevin başkan yardımcılığı düzeyinde devam etmesiyle yerel seçimler geride bırakıldı. Yerel seçimlerin ardından Başkan vekili Sevdakar Aras ve çoğunluğunu yitirmiş yönetim görevinden alınıp İsmail Fota bu göreve getirildi. Sonraki süreçte ise Fota'nın olağanüstü kongre takvimi açıklamasının ardından kongre yapılacak salonda kiralanmasına rağmen, genel merkez kongreyi iptal etti.

Kamuoyuna yansıyan bilgiye göre, Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın eşinin ilçe başkanlığına aday olması ve kongreyi de kazanacağının belirlenmesi üzerine iptal edilen kongrenin ardından ilçe başkanlığına bu kez Uzman Doktor Eylem Ertuğrul atandı.Fota dönemindeki yönetim kurulu üyelerinin tümünün görevlendirildiği atamanın ardından bu kez delege seçimi takvimi açıklandı.

16 Kasım 2019 cumartesi günü CHP Kdz. Ereğli ilçe başkanlığında yapılan "delege seçimi öncesi değerlendirme" toplantısında konuşan ilçe Başkanı Ertuğrul "Kongrede ilçe başkanlığına adayım. Bu adaylığını kısa zaman içinde basının karşısında da açıklayacağım" dedi.