Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.

 

Ülkemizde çocukların büyük bir bölümünün en temel haklarına bile sahip olamadığını belirten Milletvekilleri yayınladıkları ortak basın açıklamasında, var olan sorunları görmeyen ciddiyetten uzak yaklaşımların terk edilerek ivedilikle çocuk sorunlarını çözecek projelerin üretilmesi, bu projelerin hayata geçirilmesi, çocukların en temel insan haklarından yararlandırılması ve anayasada Milli Eğitim temel kanununda belirtilen nitelikte ve özellikte bir eğitimle yetiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

 

“KENDİ AZİM VE KARARLARI KURTARACAK”

Milletvekillerinin ortak açıklaması şu şekilde: Bilindiği üzere; Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale gibi bir destan yaratmasına karşın, yenik olarak çıktı. Mondros Ateşkes Antlaşmasıyla birlikte bin yıllık ata yurdu işgal edilmeye başlandı. İşte o sırada “İstanbul’da kalmakla, denizde boğulmak arasında fark görmeyen” Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’dan Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’nı başlattı.  Mustafa Kemal Paşa; Samsun’dan başlayarak, her adımda “Ulusal Egemenliğe” önem vererek aldığı kararlara halkımızı ortak etmeyi görev saydı. Büyük Önderimiz biliyordu ki; ulus desteği olmadan, halkla el ele vermeden Kurtuluş Savaşı kazanılamazdı! Mustafa Kemal Paşa; Amasya Genelgesinde “Milleti ancak kendi azim ve kararları kurtaracaktır” derken bu gerçeğe dikkat çekiyordu. Bu anlayış içerisinde Erzurum ve Sivas Kongresi’ne yurdun dört bir yanından temsilciler çağrılması kararlaştırıldı. Alınan kararlar milletin temsilcileriyle birlikte alınarak uygulamaya konuldu. Bu sürecin devamında ve Türk Ulusunun en zor günlerinde; Mustafa Kemal Paşa, 23 Nisan 1920’de, yine yurdun dört bir yanından, ulusun temsilcilerini toplayarak, Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisini açtı.  TBMM açıldıktan sonra her geçen gün aldığı kararlarla halkımızın güvenini kazandı ve ulusumuzun umudu oldu.

 

“EGEMENLİK KAYITSIZ

ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”

Türkiye Büyük Millet Meclisi; Bağımsızlık Savaşı’nı başarıya ulaştıran, ulusu özgürleştiren, ‘‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” ilkesini gerçekleştiren, Gazi bir Meclistir. TBMM’nin açılmasıyla; Türk Ulusunun haklarını ve hukukunu koruyacak bir kurucu Meclis kurulmuş, yeni Türk devletinin temelleri atılmış, Mustafa Kemal Paşa’nın Meclis Başkanı seçilmesiyle de Kurtuluş Savaşı halk iradesine dayandırılmıştır. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra, çok sevdiği çocuklara TBMM’nin açıldığı gün olan “23 Nisan”ı “Bayram” olarak armağan etmiştir. Dünyada tek çocuk bayramı olan 23 Nisan, 1979 yılından bu yana “Uluslararası” bir nitelik de kazanmıştır. “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutladığımız bu güzel günde, AKP iktidarının ulusal egemenliği kişiselleştirme sürecine sokarak, tek parti diktatörlüğüne doğru ülkeyi sürüklediğini görmek halkımızı derinden üzmektedir.  Son birkaç ayda üst üste, TBMM’de parmak çoğunluğuna dayanarak çıkarılan, HSYK, İnternet, MİT gibi yasalar tek parti diktatörlüğünü ikame etmek için çıkarılan yasalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine, kaynağını Anayasa ve yasalardan almayan eylem ve uygulamalar her gün insanlarımızın karşı karşıya kaldığı olaylar haline gelmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Cumhuriyeti kuran ve yaşatma inanç ve kararlığına sahip bir parti olarak, halkımızla birlikte “Ulusal Egemenliği”mizi kararlılıkla savunacağımızdan ve ülkemizi çağdaş demokrasiler sınıfına sokma mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır.

 

 

ACI TABLO

AYRICA, ÇOCUK BAYRAMININ YILDÖNÜMÜNDE AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE ÇOCUKLARIMIZA YÖNELİK ACI TABLO KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR. Cumhuriyet Gazetesinin 21 Nisan 2014 tarihli çarpıcı haberi: “Türkiye’de 2013 yılında 633 çocuk, önlenebilir sebepler yüzünden yaşamını yitirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında yaşam hakkı ihlallerine uğrayan çocuklarla ilgili verdiği 3 kararla Türkiye’yi mahkûm etti.” Bugün ülkemizde çocuklarımızın durumuyla ilgili birkaç çarpıcı olayı paylaşmak gereğine inanıyoruz…  “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Anketine göre 15 milyon 247 bin kişi olduğunu açıkladı.  Çocuk sorunlarında en büyük etken yoksulluktur. Dört çocuktan biri yoksuldur. (15 milyon 70 bin ailenin 3 milyon 600 bini yoksulluk sınırındadır.) Beş çocuktan biri çalışmaktadır.  Son 5 yılda çocuk suçlarında artış olmuştur. Çocuklara yönelik hak ihlalleri yaygınlaşmıştır. Çocuk hakları uyum yasaları hazırlanamamıştır. Çocuk Koruma Kanunu çocuk adalet sisteminin gerçekleştirilmesi için yeterli değildir. Bebek ve 5 yaş altı ölümleri hâlâ yüksektir. Anne Çocuk Sağlığı Acil Eylem Programı etkin biçimde uygulanamamıştır. 0 – 18 yaş sağlık güvencesi sağlanamamıştır. Nitelikli eğitim başarılamamıştır. Korunmaya muhtaç çocuk sayısı artmaktadır. Engelliler Kanunu’nun kuşatıcılığına karşın verilen hizmet sınırlıdır. Medyanın olumsuz etkilerinden çocuğu koruma sistemi geliştirilememiştir. Türkiye’nin çocuk göstergeleri dünya ortalamasının altındadır. Türkiye çocuk sorunlarını erteleyen bir ülke görünümündedir. (Kaynak: Çocuk Vakfı )

 

“ŞÜKRANLA ANIYORUZ”

Bu araştırma ve rakamlardan da anlaşılacağı gibi ülkemizde çocuklarımızın büyük bir bölümü en temel haklarına bile sahip değildir.  Başta geleceğimizin güvencesi çocuklarımız olmak üzere tüm ulusumuzun  “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nı kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz.