Uzun Mehmet  Mahallesinin eski muhtarı  Seyfettin Yaman, Süleymanlar  Mahallesinin eski muhtarı Hüseyin Soyarslan   ve Kirmanlı Mahallesinin eski muhtarı Nurettin Yaman  yaptıkları ortak açıklamada, seçimi kazanmalarına rağmen oy pusulasındaki ifadeden dolayı muhtarlıklarının iptaliyle ilgili YSK’ya başvurduklarını bildirdiler.

 

Üç eski muhtar, kazandıkları seçimi kaybetme ile karşı karşıya olduklarını belirterek şöyle dediler:

 

“Bizler, öteden beri devletimizin yasa ve yönetmeliklerine harfiyen uyan, bir bakıma kamu görevlileriyiz.  Muhtarlık görevimizi yaparken 30 Mart seçimlerinde gelen istekler üzerine tekrar aday olduk. Seçim çalışmalarımıza çok önceden başlayıp ilgili yasaların emrettiği tüm şartları yerine getirdik.  Bu sırada ilçe seçim kurulu yetkililerine birkaç kez danışarak oy pusulalarımızın örneğini hazırladık. Oy pusulası taslağında yazılan “… Mahallesi muhtarı” ibaresinde hiçbir sakınca olmadığını sözlü olarak ifade eden yetkililerin onayı sonucu, bastırdığımız oy pusulalarını seçim günü dağıttık.

 

Seçim sonuçlarına göre Uzun Mehmet Mahallesi muhtarı adayı Seyfettin Yaman, geçerli oyların yüzde 65’İni, diğer muhtar adaylarından Süleymanlar mahallesi muhtar adayı Hüseyin Soyarslan yüzde 62, Kirmanlı Mahallesi Muhtar Adayı Nurettin Yaman ise geçerli oyların %57 sini alarak halkın teveccühü ve özgür iradeleri sonucu muhtar seçilmişlerdir.

 

Hal böyleyken rakiplerimiz, oy pusulalarına  “…Muhtar adayı” ya da “…Muhtar” ibaresi yerine, “…Muhtarı” yazdığımız ve bunun seçmeni etkilediği iddiası ile önce ilçe seçim kuruluna başvurmuşlar ve itirazlarına ret cevabı verilmiştir. Ardından il seçim kuruluna aynı gerekçe ile müracaat eden diğer adayların itirazları burada kabul edilmiş, kazanan adaylar değil arkasından daha az oy alarak ikinci gelen adayları muhtar olarak ilan edilmiştir.

 

Ortada bir hukuksuzluk ve halkın iradesini yok sayma durumu vardır.

 

Zira, Yüksek seçim Kurulu Başkanlığının 19 no’lu kararının sonuç bölümündeki 6-b) maddesine göre;  “…oy pusulası üzerine ‘Muhtar’ veya ‘Muhtar Adayı’ ile ‘Üye Adayı’, ‘İhtiyar Meclisi üyesi’ veya ‘İhtiyar Heyeti Üyesi’ yazılabileceğine” 07/01/2014 tarihinde karar verilmiştir. Kararda da açıkça görüldüğü gibi “…Adayı” ibaresi şart koşulmamaktadır. Kaldı ki ilçe seçim kurulu da onay vermiştir.

 

Hal böyle iken, bazı basın-yayın organlarında iddia edildiği gibi “….mahallesi muhtar adayı” ibaresi yerine “…muhtar” yazıldığı için değil, yerel yetkililere birkaç kez danışarak ve sorarak  “…muhtarı” yazıldığı için kazandığımız seçimleri kaybetme gibi bir haksızlıkla karşı karşıya kalmaktayız.

 

Sonuç olarak bizler, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkesine, devletine ve onun kanun ve kurallarına bağlı sadık birer vatandaşlar olarak, tarafımıza yapılan bu haksızlığın müracaat ettiğimiz Yüksek Seçim Kurulunca düzeltileceğine olan inancımızı belirtiyoruz.”