TSO Başkanı Yaşar Tetiker'in, "Kdz.Ereğli'de 2 bin 500-3 bini geçmeyen bir icra dosyası vardır" sözlerine CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş, "Biz sokakta esnafın, işadamının feryatlarını duyuyoruz. İcra dosyaları da patladı. Yani Tetiker, bunu neye dayanarak söylemiş anlamış değilim. Ya sokaklara çıkıp esnafı, üyelerini gezmiyor ya da başka bir anlayışı var diye düşünüyorum. Bu şekilde bir açıklama yapmasına gerçekten şaşırdım ve esefle karşıladım" dedi.

 

" Tersaneleri eğer canlandırmak istiyorsanız bir yatırım paketi ile gelirsiniz. Bunun kanuni ve hukuki altyapısını da hazırlarsınız. Günü birlik, 'onla görüşüldü' gibi durumlar günü kurtarmaya yönelik çaba ve eylemlerdir. 7 yıldır oradaki tesisleri çürütmeye terk ettiler"

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, ülke ve bölge gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP İlçe Başkanlığında düzenlenen toplantıya CHP İlçe Başkanı Sertan Ocakcı, bazı CHP belediye meclis üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.

"Terör saldırılarında yaşamını yitiren vatandaşlarımıza ve şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara ise Allahtan acil şifalar diliyorum. Tüm Türkiye’nin başı sağolsun" diyerek sözlerine başlayan Demirtaş, konuşmasının büyük kısmında Ak Parti hükümetini eleştirdi. Demirtaş, son günlerde Kılıçdaroğlu ile CHP üzerine sistematik ve bilinçli olarak iftira ve yalan kampanyası yürütüldüğünü iddia ederek “Bu iftira ve yalan kampanyasını yürütenler;  AKP iktidarı ve AKP iktidarından beslenen kirli ve karanlık odaklardır" diye konuştu.

 

“CHP TÜRKİYE’NİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜDÜR”

Yazılı metne bağlı kalmadan konuşan Milletvekili Demirtaş, Şehit cenazelerine ve gazi ziyaretlerine en fazla giden genel başkanın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Şehit yakınlarının ve gazilerin sorunlarının çözülmesi için en fazla gayret gösteren genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Terör sorunun çözülmesi için en fazla gayret gösteren Kemal Kılıçdaroğlu’dur.Çünkü biz AKP’liler gibi kişisel hırs ve menfaatlerimizi değil,   ülkemizi düşünüyoruz. Çünkü biz önce Türkiye diyoruz, Çünkü biz Türkiye’nin birleştirici gücüyüz, Çünkü biz Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisiyiz.

 

“ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLER VE YAKINLARI İÇİN…”

Tüm CHP Milletvekillerinin imzası ile TBMM başkanlığına sunulan ‘Şehit Yakınları ve Gaziler ile Gazi Yakınlarına Sağlanan Sosyal ve Ekonomik Hakların İyileştirilmesi’ne dair kanun teklifini gazetecilere dağıtan Demirtaş,  “Bu kanun teklifinin içinde, şehit yakınlarımızın hakları için gazilerimiz için çok önemli haklar var. Bu hakların şehit yakınlarına ve gazilerimize verilmesi, belki onların acılarını dindirmez ama bir nebze olsun azaltır.  Eğer AKP samimi ise Genel Başkanımızı ve tüm CHP’lilerin imzaladığı bu kanun teklifini kabul eder.” Dedi.

 

AK PARTİ’YE SERT YÜKLENDİ!

Demirtaş, Ak Parti hükümetlerinin terörü Türkiye’nin en büyük sorunu haline getirdiğini söyledi. Demirtaş eleştirilerine “…Bunun sebebi AKP iktidarının yanlış politikalarıdır. Bunun sebebi AKP iktidarının Türkiye’yi yönetememesidir. Bunun sebebi beceriksiz, basiretsiz bir AKP iktidarıdır. Bunun sebebi kandan beslenen bir AKP iktidarıdır.” Sözleri ile devam etti ve Ak parti hükümeti zihniyeti ile sorunların çözülemeyeceğini belirtti.

 

“AKP, CHP İLE DEĞİL PKK İLE MÜCADELE ETSİN”

Terör konundaki sözlerini “AKP iktidarı maalesef PKK İle mücadele edeceğine, kendi koltuk kavgalarında,  rant ve çıkar kavgasındalar. AKP iktidarı, PKK  ile terör ile mücadele edeceğine,  CHP ile mücadele ediyor. Buradan AKP’lileri uyarıyorum. CHP ile mücadele değil, PKK ile mücadele etsinler” diyerek sonlandıran Demirtaş, bölgesel ekonomik konulara da değindi.

 

“TTK’NIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ ZONGULDAK’IN ÇÖKMESİ DEMEKTİR”

Zonguldak’ın göç verdiğini ve ekonomik olarak küçüldüğünü söyleyen Demirtaş, hükümetin özelleştirme politikalarını eleştirdi. Sözü “Şimdi de Zonguldak’ı 170 yıldır ayakta tutan TTK’yı özelleştirecekler.” Cümlesi ile TTK’ye getiren Demirtaş, “TTK’nın özelleşmesi demek, tüm Zonguldak’ın ekonomisinin tamamen çökmesi  demektir… “TTK Zarar ediyor, bunun için özelleştireceğiz” diyorlar. Peki kardeşim, 14 yıldır TTK’yı kim yönetiyor? Sen yönetmiyormusun TTK’yı? Sen bostan korkuluğumusun? Niye TTK’yı zarar ettiriyorsun? Zarar ettirme? Senin beceriksiz yönetiminin faturasını tüm Zonguldak mı ödeyecek? Şimdi kendi beceriksizliğini bir kenara koyup, TTK Zarar ediyor gerekçesine sığınıp, TTK’yı özelleştirirek kapatalım diyorsun. ” diye konuştu.

 

“TTK ÖZELLEŞTİRİLECEĞİNE AYAĞA KALDIRILSIN”

TTK’nın özelleştirilmesi yerine ayağa kaldırılması gerektiğini savunan Demirtaş hükümete seslenerek şöyle konuştu : “TTK’nın üretim işçisi açıklarını giderin. TTKya 5.500 üretim işçisini alın,  Üretimi artırın, Bu ülkenin Taşkömürüne ihtiyacı var.  Dolayısı ile TTK’ya da ihtiyacı var. Biz CHP olarak Zonguldak’ı Termik santral cehennemine döndürecek bu gidişe karşıyız. Buna müsaade etmeyeceğiz.  CHP olarak TTK’nın özelleştirilmemesi için, Zonguldak’ın Termik santral cehennemine döndürülmemesi için Vargücümüz ile mücadele edeceğiz.”

Özel kömür ocağında çaılışıreken haklarını alamadıkları için grev yapan işçiler konusuna da değinen Demirtaş, “245 maden işçisini AKP olarak mağdur ettiler ve mağdur etmeye de devam ediyorlar. 17 İşçi hariç ücret alacaklarının büyük çoğunluğu duruyor. Bu arkadaşlarımızın kıdem tazminatları, yasal alacaklarının tamamı duruyor. Daha ötesi bu arkadaşlarımız geçen hafta çıkışları verildi. Kapı önüne konuldular. İşsiz kaldılar. Bu arkadaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek son derece kolay.Bu arkadaşlarımız deneyimli madenciler. Bunları 5.500 üretim işçisi açığı olan TTK’ya alırsınız, bu sorun çözülür. Bu mağduriyet giderilir. Bu kadar basit.”dedi.

Demirtaş basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

"TETİKER'İN AÇIKLAMALARINA ŞAŞIRDIM, ESEFLE KARŞILADIM"

Bir gazetecinin geçtiğimiz hafta Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen iftar yemeğinde Oda Başkanı Yaşar Tetiker’in Ereğli’de söylenildiği gibi büyük bir ekonomik krizin olmadığı, yine “sanayici ve tüccarın 30-40 bin icra dosyası var” gibi söylemlerin yalan olduğu açıklamaları hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine Demirtaş şu cevabı verdi:

“Sayın Tetiker Ticaret Odası Başkanı olarak bir kurumu temsil ediyor. Kendisi ilçedeki birçok işadamını, sanayiciyi ve ticaret erbabını temsil ediyor. Sayın Tetiker, Ereğli’de sokakları ve esnafı gezmiyor benim anladığım kadarıyla. Biz Ereğli’de sokaklara gittiğimiz zaman herkes ekonomik krizden şikayet ediyor. 10 yıldır Ereğli büyük bir krizle boğuşuyor ve bu kriz derinleşerek devam ediyor. Erdemir’in özelleştirilmesi ile başlayan bir geri gidiş söz konusu. Ama biz sokakta esnafın feryatlarını duyuyoruz, işadamının feryatlarını duyuyoruz. İcra dosyaları da patladı. Yani Sayın Tetiker, bunu neye dayanarak söylemiş anlamış değilim. Ya sokaklara çıkıp esnafı, üyelerini gezmiyor ya da başka bir anlayışı var diye düşünüyorum. Bu krizin sebebi de AKP iktidarıdır. Onun özelleştirme politikalarıdır. Özelleştirme olmasaydı belki farklı bir durum yaşanabilirdi Ereğli’de. Ben bu ekonomik krizin bu denli yaşanacağını da düşünmüyordum açıkçası. Ama Sayın Tetiker’in bu şekilde bir açıklama yapmasına gerçekten şaşırdım ve esefle karşıladım. Doğru bulmuyorum.”

 

"7 YILDIR TERSANELER ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ"

Ereğli Tersanelerinde Milli Savunma Bakanlığının MİLGEM projesi kapsamında çalışma yapılmak istenildiğine dair bir soru üzerine ise Demirtaş, şöyle konuştu:

"Biz iktidarın tersanelerin yeniden canlandırılıp istihdam yaratılması ile ilgili bütün politikalarını destekliyoruz. Bizim zaten onlardan beklentimiz tersanelerin canlandırılması. Ama biliyorsunuz ki 2009 yılından 2016 yılına kadar 7 yıl geçti. Bugüne kadar tersaneler ile ilgili vermiş olduğu hiçbir sözü tutmadı iktidar partisi. Bu davranış ta bana kalırsa günü kurtarmak adına, tepkileri azaltmak adına yapılan bir girişim olarak değerlendiriyorum. Çünkü somut bir şey yok ortada, sadece kuru bir vaat var. Tersaneleri eğer canlandırmak istiyorsanız bir yatırım paketi ile gelirsiniz. Bunun kanuni ve hukuki altyapısını da hazırlarsınız; bunun psikolojik alt yapısını da hazırlarsınız; bunun ekonomik altyapısını da hazırlarsınız ve o paketle yola çıkarsınız. Böyle günübirlik onla görüşüldü gibi durumlar günü kurtarmaya yönelik çaba ve eylemlerdir diye düşünüyorum. Nitekim, onların görüştüğü Bakan koltuğundan oldu. Hükümet değişti ve bir başka bakan geldi. Ne oldu o görüşme? Havada kaldı. Ama eğer CHP iktidarı olmuş olsaydı bugün bizim çok ciddi derecede hazırlayıp sunduğumuz rapor vardı. Bu rapor doğrultusunda; tersane sanayicisinin aya kalkması için bir paket programla biz burayı ayağa kaldıracaktık. Genel Başkanımızdan bunun sözünü de almıştık. Ama maalesef olmadı. Umuyorum ki bu dakikadan sonra çözsünler. 7 yıldır oradaki tesisleri çürütmeye terk ettiler, ama inşallah bu yıldan itibaren MİLGEM’den ihaleler alınır ve Ereğli tersaneleri de canlanır.

Demirtaş, tersaneler konusuyla ilgili üç aydır bir çalışma yaptığını, ilgili kişilerle görüşüp onlardan raporlar aldığını ifade ederek yeni yasama döneminde bu çalışmayı faaliyete geçireceğini söyledi.