AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, “Sünni çocuklar alevi inancını Bektaşi inancını öğrensinler bir birlerine ön yargıyla bakmasınlar, bir birlerine hor görmesinler, herkes bir birine bu ülkede inanmak ve bir birilerini inancına saygı duymak mecburiyetindedir.” dedi.

Yiğit, Alaplı İlçesi Gümeli Beldesinde Ak Parti Seçim bürosu ziyaretine yaptığı konuşmada, Bu gün ders kitaplarında 4. sınıftan lise son sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında Alevilik konusu işlendiğini söyledi.

Seçimlerin ardından Cem Evlerini yasal statüye kavuşacağını ifade eden Yiğit, şunları söyledi:

“Alevi sorunlarına ve güneydoğu sorunları ile ilgi çalıştaylar başladık. Bu çalıştayları Sayın Çalışma Bakanımız Faruk Çelik, ile birlikte 1 yıl devam etti. Alevi deleri, federasyon başkanlarıyla kanat önderleriyle, medya ve akademisyenlerle bir yıl toplantılar yaptık. Toplantılar sonunda 3 konu ortaya çıktı. Bir Madımak olayları çıktı. İkinci olarak da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine Alevi ve Bektaşilik ve üçüncü olarak da Cem Evlerinin nasıl bir yasak statü kavuşturabiliriz bu konu çıktı. Önce Madımaktan başladık. Madımak bir devlet ayıbıdır. O gün sahip çıkamamışlar o zaman orada insanlık sucu işlenmişler. 17 Sünni, 18 alevi kardeşimiz öldürüldü. Birileri yaptı yakalandı ve cezalarını çekiyorlar. Biz madımak’ı kamulaştırdık. Mal sahibi 17 milyon istedi. Sonradan mahkemeye vermek kaydıyla 5,5 Milyon Lira’ya kamulaştırdık. 2 trilyonda masrafına restorasyon çalışmalarına harcadık. Müze haline dönüştürdük.”

Yiğit, Sünni çocukların Alevi Bektaşi inançlarını öğrenmelerini istediklerini belirterek, Diğer bir konu olarak Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersine Alevi ve Bektaşiliğin nasıl girmesi gerektiğiyle ilgi, Alevi ve Bektaşi yazarlarında oluşan 14 kişilik komite oluşturarak çalışma başlattık.Bu arkadaşlar 128 sayfa alevi Bektaşilik bütün  Literatürüyle  ders kitaplarına girdi. 4. sınıftan 12 sınıfa kadar vardır. Burada amacımız suni çocukların alevi inancını Bektaşi inancını öğrensinler, bir birlerine ön yargıyla bakmasınlar,  bir birlerine hor görmesinler herkes bir birine bu ülkede inanmak ve bir birilerini inancına saygı duymak mecburiyetindedir. Demokrasinin önemli iki ayağından bir tanesi düşünce açıklama özgürlüğü diğeri de inanç özgürlüğüdür. Biz inancımızı bu güne kadar özgürce yapamadık dillendirmedik bizi hep o tara bu tarafa ittiler ötelediler. Biz hükümet sayesinde çalıştayları başladık. “ dedi.

Seçimlerden sonra Cem Evleri yasal statüye kavuşacağını vurgulayan Yiğit, “Cem Evlerine nasıl yasal statü kavuşturabiliriz formülünü ortaya koyduk. Alevi arkadaşlarımızdan 5 kişili hukukçulardan bir komite oluşturduk. Onlar çalışmalarını sürdürüyor. Tamin ediyorum seçimlerden sonra yasal statü getireceğiz. Nasıl getireceğiz. İmar yasasını 13 madde derki, Müslümanların ibadet yeri camilerdir. Gayri Müslümanların sinagog ve kiliselerdir. Bunun altına bir madde ilave edeceğiz. Cem Evleri Alevilerin inanç ve kültür merkezidir bunu koyacağız. Yasal statüye kavuşturduk. Cem Evlerini kim yönetecek. Dedeler yönetecek. Anayasa göre 24 anayasasına göre orada dede mürit yasak o zaman anayasandan bu maddeyi çıkaracağız. Üçüncü olarak ta kamu yararına bir vakıf kuracağız. Devletten ödenek alması lazım cem evlerin yapılması için dedelere maaş verilmesi lazım elektrik, su sorunu çözülmesi lazım bunu için vakıf kuruyoruz. Biz camiye gidene saygılıyız. Ben cem evine gidiyorsam oda bana saygılı olacak. Artık bu ülkede kardeşçe bir arada yaşayacağız. Etnik kökeni ne olursa olsun insanların barış içinde yaşaması lazım.” Şeklinde konuştu.

TBMM eski Başkanı Ak Parti Zonguldak Milletvekili Koksal Toptan’da, Yerel seçimler adı üzerinde o yörenin dertlerini, problemlerini, çözüle bilir sıkıntılarını merkezi hükümetle diyalog içerisinde yerel kaynakları en verimli en açık en şeffaf şekilde kullanmak suretiyle yaşayan insanın mutluluğuna hizmet eden birinci kademede çok önemli makamlardır. Gümeli beldesinde yıllardır bu işlerle urgana arkadaşlarımız ellerinden geldikleri kadar buranın daha verimli bir hale gelmeleri için uğraştılar. Şimdi Şinasi Bilgin arkadaşımız var.” Diye konuştu.

 

Seçim bürosu ziyaretine, TBMM eski Başkanı Ak Parti Zonguldak Milletvekili Koksal Toptan, Ak Parti Alaplı İlçe Başkanı Mustafa Yavuz, Ak Parti Gümeli Belediye Başkan adayı Şinas Bilgen, İl genel meclis üyelileri ve çok sayıda partili katıldı.