Aralarında Zonguldak eski Milletvekili Şerafettin Turpcu’nun da bulunduğu CHP’nin eski Milletvekili deklarasyon gibi bir açıklama yaptı.

9 Eylül CHP’nin kuruluş yıldönümünü de kutlayan eski Milletvekilleri  95 yıllık geçmişe saygı emperyalizme karşı duruşumuza ve misyonumuza sahip çıkmak adına ve geleceğimizi umutla kurmak için aşağıdaki düşüncelerimizi kamuoyu ve partili yoldaşlarımızla paylaşıyoruz” denildi.

Açıklamanın devamı şöyle:

Önümüzdeki  Yerel seçimler  yeni bir siyaset anlayışının ve yurtsever bir demokrasi mücadelesinin başlatılması için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Umudunu ve güvenini yitirmiş olan, demokrasiye, Atatürk İlke ve devrimlerine bağlı, Cumhuriyete inanan geniş halk kitlelerinin öncelikli beklentisi  güven ve başarıya olan inancın yeniden tesis edilmesidir.

Yerel seçimlerde aday belirleme yetkisi,  kendi parti tabanının güvenini kaybetmiş bir CHP Genel başkanına ve önceki dönem ve bu dönem MYK üyelerinin insiyatifine bırakılamaz.

Adaylar mevcut yönetimce belirlendiği takdirde Yerel seçimlerin yeni bir hayal kırıklığına yol açması ve seçmenin protestosuna veya boykotuna maruz kalması kuvvetle muhtemeldir.

Özellikle CHP’ye oy veren seçmen ve partililer sandığa gitmek istemediklerini ve oy vermeyeceklerini dillendirmekten kaçınmamaktadır.

Bu nedenler ve gerekçelerle;

1-      CHP ve yönetimi, tarihsel sorumluluğunu yerine getirerek , 24 haziran seçim sonuçlarını değerlendirmek , seçmenlerinin ve parti tabanının güveni ve desteğini almak için  , Genel Başkanın çağrısıyla bir GÜVENOYU KURULTAYI’nı derhal toplamalıdır.

2-      Partinin, umudu ve inancı kırılmış seçmenle bağını tekrar kurabilmesi için Yerel seçimlerde partinin adayları hem belediye başkanı hem belediye meclis üyesi hemde il genel meclisi üyesi adayları  kayıtsız ve şartsız olarak hakim huzurunda parti üyeleriyle yapılacak önseçimle belirlenmelidir. Adayların halkla bütünleşmesi, halkın desteğini alabilmesi ve toplumda adayların ve partinin heyecan yaratabilmesinin tek ve mutlak koşulu önseçimdir. Önseçimden çeşitli gerekçelerle kaçmak, telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacaktır.

 

GÜVENOYU alınmaz ve Önseçim yapılmaz ise yerel seçimlerdeki sonuçların tüm sorumluluğu Parti yönetimine ait olacaktır.

CHP örgütünün kantarında her zaman başarısını kanıtlayıp bunu gururla ve onurla taşıyan , her şartta halkın arasında olarak partimizin ilkelerini sonuna kadar savunan bizler , Cumhuriyete ve Demokrasiye olan inancımız  gereği, ülkenin CHP’ye olan ihtiyacını da gözeterek  yapılacak yanlışlardan dönülmesi için bu tarihsel uyarıyı  yapmayı bir borç bildik.