Ak Parti Zonguldak Milletvekili eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, “Taksim’de yaşanan olaylara daha dikkatli, daha mahsumhaniyetli niyetlerle yaklaşılmış olsaydı. İkna yolu seçilmiş olsaydı. Olaylar böyle muhtemelen gelişmeyecekti” dedi.

 

Toptan, yaptığı açıklamada, “İnsanlar temek hak ve özgürlüklerini toplantı gösteri gibi yürüyüş haklarını kullanırken elbette yasalar çerçevesinde hareket etmek durumundadırlar” dedi. Bundan sonra herkesin daha sorumlu ve dikkatli davranması lazım olduğunu ifade eden Toptan, şöyle konuştu;

 

“Demokrasilerde gösteri hakkı vardır. Özellikle Sovyetler Birliğini dağılmasından sonra değişen dünya dengeleri içersinde bası kavramlar çok öne cıktı yükselen değerler haline geldi bunlardan bir tanesi demokrasidir. Demokratik alanın genişletilmesidir. Bir diğeri temek hak ve özgürlüklerin din ve vicdan özgürlüklerinin hürriyetini alanlarının genişletilmesidir. İnsanlar bunların yanında birde bu dönemle birlikte çevreye daha önem vermeye çalıştılar. Bana göre toplumun çevreye duyarlılığını saygı ve sevgiyle karşılamak lazım insanlar temek hak ve özgürlüklerini toplantı gösteri gibi yürüyüş haklarını kullanırken elbette yasalar çerçevesinde hareket etmek durumundadırlar Ama bu değişimin yenidünya ile birlikte yeni düzenlen birlikte yerleşen kavramda sivil ita sislik kavramındır sivil itaatsizlik kavramı Batı’da batı demokrasilerinde çokça gördüğümüz çokça rastladığımız çokça uygulanan bir yöntemdir.  Bu nedir salt şekil olarak baktığınız zaman kanunlara ayıkırı olan bir eylem aslında genel hukuk acısında n vicdanlara uygun geliyorsa onu yönetenlerin müsemma göstermesi lazım. Bunu Türkiye aslında yaşadı. Galatasaray Lisesini önünde Cumartesi anneleri dediğimiz eylem yıllarca sürdür. Hukuk normlarına baktığımız zaman orada yapılan eylem temel hak ve özgürlüklere kullanımı değildir kanuna aykırı teşkil eder insanlar bu gösteriyi masum gösteri olarak vicdanlarında kabul ettikleri için kimse o Cumartesi annelerine müdahale etmedi. Aslında başlangıçta taksimde ağaçlar kesilmesin diye eylem yapan ve sayısı çok az olan guruba Sayın Arınç’ın ifade ettiği gibi daha müsaamalı dikkatli daha mahsumaniyetli niyetlerle yaklaşılmış olsaydı. ikna yolu seçilmiş olsaydı olaylar böyle muhtemelen gelişmeyecekti şimdi bundan sonra önümüze bakıp herkesin herkesimin siyasi partilerin, hükümetin muhalefetin sivil toplum örgütlerini ve tek, tek bütün bireylerin dikkatli hareket edip gelinen bu noktada işi daha ileriyle götürmemek ve kaotik bir ortam yaratmamak gerekir burada herkesin sorumlu ve dikkatli davranması lazım umarımda böyle gelişir.”