AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, “Geçmiş yönetimi sürekli bize borç bıraktılar, enkaz bıraktılar diyor. Dedim ki yapamıyorsanız bırakın, biz devralmaya hazırız.  Bu makam ağlama makamı değil, bu makamı daha önce de biliyordunuz. Oradaki müdürlerden sürekli bilgi alıyorsunuz. İçerinin durumunun ne olduğunu. Sürekli geçmişi kötüleyerek ilk  sekiz ayımız gitti.  Bunun gibi beş altı tane daha sekiz ayımız var. Onlarda da belediyenin yapacağı işlerde eksik kalırsa beş yıl daha kaybetmiş oluruz” dedi.

AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır,  parti binasında aylık olarak düzenlediği toplantılar çerçevesinde,  Aralık ayı toplantısında ilçede merkezi hükümet tarafından gerçekleştirilen yatırımları anlattı. Çakır, gündemi değerlendirdi.

ÇAYLIOĞLU’NU EREĞLİ’YE YAKLAŞTIRDIK

Çakır  “Yıllardır bitirmek için uğraştığımız Ereğli Devrek yolunun Ereğli Çaylıoğlu  bölümünü bitirmiş bulunuyoruz. Şu anda bariyerler yapılıyor.  Güvenli, şartlara uygun, virajlarda halkımızın yorulmayacağı , daha yüksek standartlı yolla birlikte Çaylıoğlu’nu Ereğli’ye biraz daha yaklaştırdık. Hem o bölgedeki, kırsaldaki köylerimizin, hem de Çaylıoğlu’ndan bu taraftaki köylerimizin Ereğli’ye ulaşımı kaliteli, güvenli bir hal aldı. Bunu başarmanın mutluluğu içindeyiz. Kalan kısımla ilgili, Çaylıoğlu Devrek bölümüyle ilgili, Bayburt Grup, oraya Mart ayından itibaren d evam edeceğini bildirdi. Etmezse, ihaleyi feshedip alacak güçlü, yeni bir firmaya vererek orayı da tamamlamak istiyoruz.” Dedi.

GÜLÜÇ’TE TEKLİ EĞİTİM

Eğitim konusunda da  şöyle dedi:

“Okullarımızla alakalı, Kepez ilkokulumuz devam ediyordu. Ticaret Lisesi’nin bahçesindeki okul Bahçelievler İlkokulu olarak açıldı.  Onu da öğrencilerimizin öğretmenlerimizin hizmetine açmış olduk. Böylece o bölge rahatlamış oldu. Sadece Atatürk Ortaokulu’nun yanındaki İzmirlioğlu ilkokulunda ikili öğretim kaldı. Onun dışında Ereğli merkezdeki okullarımızın hepsi tekli eğitime geçmiş oldu. Gülüç’te ikili öğretim yapan okullarla alakalı, il genel meclisi üyelerimize, valimize, kaymakamımıza, özel idare genel sekreterimize, milletvekillerimize, il başkanımıza, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 2019 bütçesinden 5,5 milyon, 2020 bütçesinden de 5,5 milyon olmak üzere 11 milyon ödenek ayırdık. Bu da Gülüç’teki  ikili öğretimi ortaokul bazında tekliye düşürecek. 2020-2021 yıllarına da Gülüç’ün ilkokulunu ihaleye çıkmak suretiyle yeni bir okul yapmayı, bahçesinde bir anaokulu olmak üzere planlıyoruz. Böylece Gülüç’ü tekli eğitime geçirmiş olacağız.”

EMNİYETİ TAŞIYACAĞIZ

Postane inşaatının tamamlanması konusunda ise “ Uzun zamandır inşaatı yarım kalmıştı, yeniden ihale ettirdik. Postane inşaatımız bitti. Son rötuş işlemleri kaldı. Ondan sonra bir an önce postanemizi oraya alıp, postanede işi olan tüm vatandaşlarımızın çarşı merkezinde daha rahat etmesi, hem çarşıya hareket getirecek, çarşı esnafımıza katkı sağlayacak postaneyi hizmete sokacağız.

Şu anda emniyet binamızı geçici olarak başka bir yere alacağız. Sonra orada zemin etüt çalışması başlattık. Emniyet binasının olduğu yerde Kaymakamlık ve Emniyet Binasının inşaatını aynı yerde başlatacağız. Yaklaşık 15 bin metrekarelik kapalı alanın yaklaşık 10 bin metrekaresini kaymakamlık hizmetlerine, 4-5 bin metrekarelik bölümü de emniyet olacak. Bildiğiniz Öğretmenevi ile askeri lojmanlar arasındaki bölgeye yapılacak. Bir an önce taşınma işlemlerinin ardından ihaleye çıkıp bir an önce inşaata başlamak istiyoruz. Ereğli’nin en büyük eksiklerinden biri oydu” sözleriyle konuştu.

PROJEYİ İTÜ PARASINI ALARAK ÇİZİYOR

Eski Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alana kampüsün yapılması ile ilgili olarak da şunları ifade etti:

“Gerçekten biz herkesin umudunun kesildiği, artık burada üniversite olmaz dediği yerde, AK Parti teşkilatı olarak biz sonuna kadar biz buradan vazgeçmiş değiliz dediğimizde, CHP İlçe Başkanlarından açıklama gelmişti. Burası askeriyeye çekildi, peşkeş çekildi, askeriyenin oraya el koymasına müsaade edildi  gibi açıklamalar yapılmıştı.  Kayıtlarda da mevcuttur. Biz bunu söyledik.  Üniversitenin yerinin ayrılması, orası yaklaşık seksen  doksan milyon TL’lik bir yer.  Burada yapılacak olan binaların birini hayırseverimiz, birini Erdemir-OYAK olarak planlanıyor. Buranın projesini İTÜ parasını alarak çiziyor. Yerel yönetimlerin katkısı sadece buna imar katkısı vermesidir. Yoksa birileri bu hizmeti biz kazandırdık gibi algı yapmaya çalışsa da, geçmiş yirmi yılda üniversiteye, kredi yurtlar’a ek binalar yapılıp yapılmadığını Ereğli halkı yakınen biliyor. Bu bizim Ereğli halkına hükümetimiz olarak verdiğimiz sözlerdi. Bunda da en büyük pay Cumhurbaşkanımızın.  Cumhurbaşkanı Başdanışmanımız Saadet Hanım’ın, bir sürü vekillerimizin burada emeği var. Hastanenin taşınmasından başlayarak herkesin emeği olan bir yer.”

ALTI AY BİR SENE SONRA GÖRECEKSİNİZ

Yaklaşık on yıldır düşük kapasiteyle çalışan ve istihdam kaybına uğrayan tersanelerle ilgili olarak şartları uyan iki tersanenin tapusunu  aldığını ifade eden  Çakır “Bu, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden, Sayın Milletvekilimiz Ahmet Çolakoğlu, Sayın Valimiz, projeyi başından sonuna dek takip eden Sayın Kaymakamımızın eseridir. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Burada amacımız şuydu. Tapu aldıkları kredi alımında teminat olarak gösterebilecekler, yeni gemi siparişlerinde bu krediler sayesinde tersaneler daha da hareketli olacak. Altı ay, bir sene sonra göreceksiniz, bugünden daha iyi şartlarda tersane çalışanı sayımız yükselecek” dedi.

OYAK YÖNETİMİNE TEŞEKKÜR

Erdemir’de yapılan toplantı ile ilgili de bilgi veren Çakır şu ifadeleri kullandı:

“ Kasım ayında Sayın Süleyman Savaş Erdem başkanlığında Ereğli’de bir toplantı yapılacağını, bu toplantıyı sayın milletvekillerimiz, başta Hamdi Uçar ve diğer milletvekillerimizin katkılarıyla, Erdemir’in tüm yetkililerini Ereğli’nin sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya getirdik. Bu toplantıya katılanlar anlamında baktığınız zaman, seçilen platformun sözcüleri, icra heyetinin tamamı oradaydı. Ben isterdim, belediye başkanı da olsaydı daha iyi olurdu ama önemli olan insanların kendilerinin bulunması değil, fikirlerinin orada dile getirilmesidir. Bu toplantıyı sağlayan  OYAK Yönetimi ve milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. 

Biz orada söylenenlerin takipçisiyiz.  Gemi acentelerinin sorunlarının Ocak ayından sonra çözüleceğini, onun yanında, işsizlikle alakalı talepleri, nakliyecilik sektörünün iletilen sorunlarını, Kapalı Spor salonu ve Erdemir Stadı’nın Gençlik Spor’a devri ile talepleri Erdemir Yönetimine ilettik. Çevre ile alakalı konular konuşuldu. Daha şeffaf, daha açık, kamuoyunun daha yakından takip edebileceği,  Çevre konusunda kendi ifadeleriyle  bir sorunun şu anda yaşanmadığını söylediler.

Önemli olan bunları takip etmek. Hani şu deniyordu ya; şehirde biz kavga ile değil, uzlaşıyla bir masa etrafında buluşarak bunları çözeceğiz. İktidar partisinin temsilcisi olarak biz şikayet eden konumunda olamayız. O yüzden bu toplantılara bu güne kadar katılmadık. OYAK Yönetimine halkımızın görüşlerini iletmemiz gerekiyorsa, Milletvekillerimiz, bakanlarımız, en sonunda Sayın Cumhurbaşkanımız aracılığıyla taleplerimizi iletiriz. Evet, şu anda gelindi, bir masa etrafında oturuldu. Bu komisyonun temsilcilerinin tamamı dinlendi. OYAK’a iletilmek istenen ne varsa o gündeme geldi.”

SONDAJLAR YAPILDI

Ermaden tarafından alınan Alacaağzı Kömür İşletmesi ile ilgili bilgi veren Çakır, “Ermaden Alacaağzı’nda son aşamaya gelmiş durumda. Gerekli sondaj çalışmalarını yaptılar. Ocak ayı içinde elli yüz kişi ile başlayıp üretim aşamasına geçecekler. Toplamda altıyüz, yediyüz kişilik bir istihdam oluşturmayı hedefliyorlar. Bu bölge ve madenci kardeşlerimiz açısından sevindirici bir olay” diye konuştu.

ÖNERİLEN YER TARIM ARAZİSİ  ÇIKTI

AK Parti İlçe Başkanı, TOKİ ile Ereğli’de  konut yapımı için girişimlerinin sürdüğünü belirterek “Onun yanında baktığımız zaman orta ölçekli sanayi sitelerini takip ediyoruz.  TOKİ İle alakalı girişimlerimizi yaptık. Önceden önerilen yer tarım arazisi çıktı. Sonra önerilen yerin de eğim olarak fazla olması nedeniyle TOKİ ile alternatif bir yer arayışımız sürecek. İnşallah önümüzdeki günlerde bir netice alacağız, bunu da vatandaşlarımıza bildireceğiz” dedi.

KAPANMA  SÖZ KONUSU DEĞİL”

Çakır, Belediye Başkanı Posbıyık’ın Gülüç’ün kapanmasına ilişkin sözleri konusunda ise “Dün basına yansıyan, Gülüç beldesinin kapanması ile alakalı, belediye başkanımızın söylediği konu; biz İçişleri Bakanlığı’ndan da teyit aldık.  En ufak böyle bir durum sözkonusu değil. Zonguldak’ın bütün beldeleri, büyükşehir olması halinde kapanacaksa o zaman kapanacak. Yoksa şu anda böyle bir şey söz konusu değil” değerlendirmesinde bulundu.

FESTİVALE BAĞIŞ ALDILAR MI?

Erdemir ile ilişkilerde sürekli gündeme gelen Cüruf sahası konusundaki görüşlerini anlatan AK Parti İlçe Başkanı Çakır, “Cüruf sahası ile ilgili konu da , belediye başkanının çok söylediği bir konu bu. Curuf sahası denilen yer Gülüç değil, Ereğli  Belediyesi sınırları içindedir. Birilerine izin vermiş, birilerine öyle demiş derken, varsa bir izin, bu alan Ereğli Belediyesi sınırları içindedir. Acaba bu firmadan festivale katkı alınmış mıdır, bazı sanatçıların sponsorluğunu bu firmalar yapmış mıdır, onları da önümüzdeki günlerde neticeyi alıp ortaya koyacağız. Curufun durumu ile ilgili çevre ve sağlık müdürlükleri gerekli şartları yapacaktır. Ama bu cüruf sahası Ereğli belediyesi sahasındayken, bu alan Gülüç Belediyesi sahasındaymış gibi bir algı oluşturmaya çalışmasını da anlamlı bulmuyoruz.” Dedi.

ULAŞAN BİLGİ YOK

Çakır, toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. AK Parti’de bazı ilçe başkanlarının istifasının istendiğini, bu süreçte Ereğli ile ilgili bir gelişme olup olmadığı sorusuna yanıt veren Çakır, “Bu süreci milletvekillerimiz, il başkanımız ve genel merkezimizin istişaresiyle genel merkezimiz yürütür. Böyle bir durum,  bize ulaşan bir bilgi yok. Ulaşırsa hep beraber cevabı değerlendiririz. Alaplı ve Kozlu ile basına yansıyan bilgiler var ama onların da bilgisi bize ulaşmaz” ifadelerini kullandı.

“UÇAR’A YÖNELİK SÖZLER

Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın, AK Parti Milletvekili Hamdi Uçar’a yönelik açıklamalarının sorulması üzerine AK Parti İlçe Başkanı Çakır, “Sayın Milletvekilimizin Ereğli’ye gelen hizmetleri engellemesi gibi ifadeler hoş olmayan ifadelerdir. Bugün Hamdi Uçar vekilimiz de, diğer milletvekillerimiz de, Üniversite alanı bir çözüme kavuştuysa, milletvekillerimizin desteğiyle kavuşuyor. Biz Gülüç’e okul yapıyorsak, milletvekillerimizin desteğiyle yapıyoruz. Çaylıoğlu’na yol yapıyorsak milletvekillerimizin desteğiyle yapıyoruz. Yani Ereğli düşmanı gibi ilan etmek, Ereğli’ye hizmet gelmesini engelliyor demek abesle iştigaldir. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. OYAK gibi bir sorunda dahi vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının talebini OYAK’a ilettiğimiz zaman bazılarının kafasında  soru işaretleri vardı.  Acaba gerçekten gelecek mi, gelmeyecek mi diye. Ereğli’ye gelmesini de vekillerimizin, başta Hamdi Uçar’ın desteğiyle gerçekleştirdik.  Partiye geçme ve geçmeme ile alakalı Milletvekilimiz, “Para verseler almayız” gibi halk tabiriyle bir ifade kullandı. AK Parti’nin bir misyonu var. Genç, dinamik, hareketli, yarınlara hizmet edebilecek belediye başkanları arıyoruz. Ne Halil Bey’den bize böyle bir talep gelmiştir, ne de bizden ona böyle bir talep gitmiştir. Basında sürekli konuşulan bir konu olduğu için, sorulduğu zaman böyle bir cevap vermiştir. Bizim açımızdan böyle bir konu mümkün değildir.”

TALEPLERİ İLETTİK

Çakır, OYAK tarafından düzenlenen toplantı konusunu nasıl değerlendirdiği sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“OYAK bir emeklilik kuruluşu. Bunu bilmek lazım. Emeklilik kuruluşu 2006 yılında özelleştirilirken, herkesin ifadeleri kayıtlarda var. Açın bakın. Dört yüz bin üyesi olan  bir kuruluştan bir şehirle alakalı isteyebileceğiniz şeyler sınırlıdır.   O gün böyle olsun diyenlerin, bugün bu durumdan şikayetçi olanlar kendilerini check etsinler. Biz halkımızın taleplerini ilettik. Nakliye sektörü daha iyi şartlarda olsun. Bir iki aydır Erbirlik Kooperatifi üzerinden nakliye sektörü hareketlenmeye başladı.  Diğer bir konu nasıl OSB’deki Tat Metal nasıl okul, kültür merkezi, bilim sanat merkezi yapıyorsa, Erdemir’den de talebimiz budur. İstihdam anlamında şehirden almasını bekliyoruz. Önemli olan bu taleplerin bu günden sonra sonuca gitmesidir.

NE KAZANDIK

Geçmişte de kavgalar oldu. Kavgalardan ne kazandık. Sekiz aydır Ereğli’ye belediyecilik anlamında ne yaptık? Geçmişteki yirmi yılı da değerlendirin. Bir kültür merkezimiz yok, Tatoğlu Kültür Merkezi’ne gidiyoruz. Bugün yüzme havuzumuz yok, yapalım diyoruz. Bunlar yapılamaz mıydı? Bugün üniversiteye bir fakülte binası yapıyorsak, ekonominin daha iyi olduğu o günlerde  iki tane, üç tane yapılamaz mıydı? Bunlar da yapılmadı. Bugün trafik konusunu konuşuyoruz.  Geçtiğimiz zamanlarda şunu özellikle söyledim. Geçmiş yönetimi sürekli bize borç bıraktılar, enkaz bıraktılar diyor. Dedim ki yapamıyorsanız bırakın, biz devralmaya hazırız.  Bu makam ağlama makamı değil, bu makamı daha önce de biliyordunuz. Oradaki müdürlerden sürekli bilgi alıyorsunuz. İçerinin durumunun ne olduğunu. Sürekli geçmişi kötüleyerek ilk  sekiz ayımız gitti.  Bunun gibi beş altı tane daha sekiz ayımız var. Onlarda da belediyenin yapacağı işlerde eksik kalırsa beş yıl daha kaybetmiş oluruz. Bunu ben bugün de söylüyorum, o zaman da söylüyordum.”

ALICI BAŞKAN  SATICI BELEDİYE

Çakır, AK Parti Grubu’nun Posbıyık’ın arazisinin bitişiğindeki belediye arsasını satın alması girişimine partili meclis üyelerinin çekimser oyu kullanmasını ise “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda, şehrin menfaati olan konularda buna destek veririz. Uygun görmediğimiz durumda da ret vermemiz gereken yerde ret veririz.  Çekimser oy verdiğimiz o arazi ile ilgili, etik bulmadığımızdan dolayı. Bugün de söylüyoruz. Alıcının bir belediye başkanı olduğu yerde, satıcının da belediye başkanı tarafından belirlenen encümenler olduğu bir yerde bunun olmasını doğru bulmuyoruz” ifadeleriyle değerlendirdi.

RET VERECEĞİZ

Çakır, şehrin menfaatleri doğrultusunda belediye çalışmalarına meclis grubu olarak destek vereceklerini dile getirerek, “Diğer konu, belediyenin kaynaklarını satalım, satalım, satalım. Bundan sonraki belediye başkanlarına da bir şeyler bırakmak lazım. Yani hepsini bu dönemde paraya çevirmeye gerek yok. Bu noktada söylüyoruz. Mesela taksiciler, servisçiler, halk otobüsleri başladı sıkıntıya. Hani güzel günler görecektik. Ne oldu? Geldiğimiz günden beri Ereğli’de ortak akılla yürüyemiyoruz. Üniversitenin temelinden bugüne kadar AK Parti olarak bizim emeğimiz var ama birileri AK Partinin hizmetlerini sahipleniyor. Acaba partiyi mi karıştırıyor bazen diye ben de düşünüyorum. Tapuları alan AK Parti’dir, hükümettir, bu işi yapan da biziz.  Ama bir bakıyorsunuz bunlarla alakalı açıklamalar. Ama biz söylüyoruz, belediye ile şehir menfaatleri ile alakalı işlerde destek veriyoruz. Ama olumsuz gördüğümüz yerlerde de ret vereceğiz” dedi.