Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamasında, kabatoj kanunun önemine değinerek, bu kanun ile birlikte Türk denizciliğinin ilerlediğini belirtti.

 

Akdemir açıklamasında görüşlerini şöyle ifade etti:

 

“1 Temmuz 1926 tarihinde, çok önemli bir yere sahip olan kabotaj kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte ‘Türkiye limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan sonra, Türk vatandaşları ile Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı’ belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara imtiyazlar (kapitülasyonlar) sona erdirilmiştir.

 

1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren bu kanun ile amaçlanan, Türk denizciliğinin gelişmesidir. Bu kanun ile sadece bağımsızlık haklarımız gelişmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de, bir dönüm noktası olmuştur. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, Cumhuriyet’in kazanımları olarak Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir.”