TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan’dan yanıt istediğini bildirdi.

 

Köktürk soru önergesinde, örtülü ödenekle ilgili harcamaları şöyle sordu:

 

“Ör­tü­lü öde­nek­ten, 2012 yı­lın­da ya­pı­lan har­ca­ma 1 mil­yar 169 mil­yon li­ra idi..
2013 yı­lın­da, ör­tü­lü öde­nek­ten har­ca­na­bi­le­cek tu­tar ola­rak 2 mil­yar TL (es­ki pa­ra 2 kat­ril­yon TL) ay­rıl­dı. 2013 yı­lı­nın Ma­yıs ayı so­nu iti­ba­riy­le, ör­tü­lü öde­nek­ten har­ca­nan pa­ra 537 mil­yon li­ra­ya ulaş­tı.

 

GİZ­Lİ HİZ­MET Gİ­DE­Rİ

Ör­tü­lü öde­nek­ten ya­pı­lan har­ca­ma­lar, Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı Mu­ha­se­bat Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün Ka­mu He­sap­la­rı Bül­te­ni­’n­de “giz­li hiz­met gi­der­le­ri­” baş­lı­ğı al­tın­da gö­zü­kü­yor.
Bu­na gö­re, sa­de­ce Ma­yıs ayın­da­ki ör­tü­lü öde­nek har­ca­ma­sı 210 mil­yon 818 mil­yon li­ra. Bu tu­tar, “şu ana ka­dar­ki en yük­sek har­ca­ma­” olu­yor.
Kı­yas­la­mak için bir ör­nek ver­mek ge­re­kir­se, 2007 yı­lın­da ör­tü­lü öde­nek­ten ya­pı­lan har­ca­ma­la­rın ta­ma­mı 262 mil­yon TL idi. Ma­yıs 2013’te ne­re­dey­se 2012 yı­lı­nın ta­ma­mı ka­dar har­ca­ma ya­pıl­mış!

 

HE­SAP VER­MEK GE­REK­Mİ­YOR

Ör­tü­lü öde­nek­ten ya­pı­lan har­ca­ma­lar ne­de­niy­le, Baş­ba­ka­n’­ın kim­se­ye he­sap ver­me mec­bu­ri­ye­ti yok.
Baş­ka bir an­la­tım­la, ül­ke ya­ra­rı için ya­pıl­dı­ğı ge­rek­çe­siy­le, ör­ne­ğin 50 mil­yon li­ra­lık bir öde­me, ne­re­ye öden­di­ği da­hi bir yer­le­re ya­zıl­ma­dan, ile­ri­de bel­ge ib­ra­zı da ge­rek­me­den ya­pı­la­bi­li­yor.

 

RE­KO­RA DOĞ­RU

Ör­tü­lü öde­nek­ten ya­pı­la­bi­le­cek har­ca­ma­lar, 2013’te “re­ko­ra doğ­ru­” gi­di­yor.
Her yıl büt­çe gi­der­le­ri­nin bin­de 5’i ora­nın­da ay­rı­lan ör­tü­lü öde­nek, 2013 yı­lı için 404 mil­yar TL büt­çe gi­de­ri­nin bin­de 5’i ka­dar ya­ni yak­la­şık 2 mil­yar TL ola­rak be­lir­len­di.
İlk 5 ay­da 537 mil­yon li­ra olan ör­tü­lü öde­nek har­ca­ma­la­rı­nın, yıl so­nu iti­ba­riy­le 1.5 mil­yar TL’­yi aş­ma­sı ve “re­kor kır­ma­sı­” bek­le­ni­yor…” (29 Haziran 2013, Sözcü)

 

AYRICA;

Örtülü Ödeneğin ciddi bir bölümünün Türkiye’nin Suriye politikalarına yönelik olarak harcandığını ve yine Ergenekon, Balyoz, Odatv gibi hukuki niteliğinden çok siyasi niteliğiyle ülke gündemine taşınan davalarda dinlenen “Gizli Tanık”lara Örtülü Ödenek bütçesinden ciddi ödemeler yapıldığı yazılı ve görsel basında mütemadiyen dillendirilmektedir…

 

YİNE;

28.11. 2013 tarihinde Dışişleri Bakanının yanıtlaması için verdiğimiz soru önergesinde; “Türkiye, Libya’daki Kaddafi’ye karşı savaşan ve resmi sıfatı olmayan isyancılara, valiz içinde gönderilen 300 milyon doların hibe olarak mı verildiğini” sormuş, Dışişleri Bakanı Sayın Davutoğlu 10 Kasım 2011 tarihinde bu sorumuza; “Bu paraların miktarının 200 milyon dolar olduğunu, Libya Ulusal Geçiş Konseyine kredi olarak verildiğini ve geri ödemesinin yapılacağı” yanıtını vermişti… Buna göre;

 

1.     Hükümetlerin namusuna bırakılan Örtülü Ödenek harcamalarının bu kadar artmasının nedeni nedir?

2.     Ergenekon, Balyoz, Casusluk, Kafes gibi davalarda kullanılan gizli tanıklara “Örtülü Ödenek”ten ne kadar para harcanmıştır?

3.     Örtülü Ödenek harcamalarının ne kadarı komşumuz Suriye ile “sıfır sorun” hedefi için harcanmaktadır?

4.      “Libya’da Kaddafi’ye karşı savaşan ve resmi sıfatı olmayan isyancılara, 300 milyon doların valiz içinde gönderildiği dillendirilen, Dışişleri Bakanı Sayın Davutoğlu tarafından ise; “miktarının 200 milyon dolar olduğu, Libya Ulusal Geçiş Konseyine kredi olarak verildiği ve geri ödemesinin yapılacağı açıklanan bu paraların” ne kadarı Kaddafi’yi deviren Libya Ulusal Konseyinden geriye tahsil edilmiştir? 

5.     Yapmış olduğunuz “Milli İradeye Saygı Mitinglerine” Örtülü Ödenekten para harcanmış mıdır?

6.     Yukarıdaki Örtülü Ödenek haberinin yer aldığı gazete sitesine vatandaşların yaptığı yorumlarına bakılırsa, yurttaşlarımızın büyük çoğunluğu örtülü ödeneğin amaçları doğrultusunda kullanıldığına inanmamaktadır. Bu konuda şeffaflık örneği göstererek yurttaşlara bu harcamaların en azından genel olarak, ne kadarının nereye harcandığı konusunda bir açıklama yapmayı ve “Örtülü Ödenek”in asıl sahipleri; yurttaşlarımızı bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?

7.     Yurttaşlarımızın büyük bir bölümü açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşama tutunmaya çalışırken ve çalışanların yüzde 46’sı asgari ücretle ay sonunu getirmeye çalışırken, “Örtülü Ödenek”ten böylesine büyük miktarlarda harcamalar yapılması yurttaşlarımıza haksızlık değil midir?