- "İşçi kardeşlerimizin kazandığı para, benim aldığım ücretten daha helaldir. Bunu ocağın altındayken de söylemiştim. Buna bütün gönlümce inanıyorum. Biz yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı, kömürümüzü ekonomiye kazandırmaya devam edeceğiz"


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TTK'da kömürün tonunu 250 dolara mal edip, 81 dolara sattıklarını belirterek, "Şu anda TTK'da bir 'var'ı paylaşmıyoruz, işçi kardeşlerimizle, kamuyla özel sektörle biz 'yok'u paylaşıyoruz. Burada bir zarar sözü konusu. Olsun yerli kömürümüzdür biz bunu çıkartmaya inşallah devam edeceğiz" dedi.

Yıldız, Zonguldak Valisi Ali Kaban'ı ziyaretinde, kentin enerji sektörü için taşıdığı öneme işaret ederek, 1,3 milyar tonluk jeolojik ve yarım milyar tonun üzerinde görünür rezerviyle çok ciddi bir kıymet teşkil ettiğini söyledi.

Bakan Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan binlerce insanın kentin ekonomisinin en önemli unsurlarından olduğunu vurguladı.

Bursa'da 20 Mayıs'ta makamında silahlı saldırıya uğrayan Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız'ın vefat ettiğini büyük üzüntüyle öğrendiğini belirten Yıldız, "Allah rahmet eylesin. CHP Adana 1. sıra milletvekili adayı da yine silahlı bir saldırıya uğradı. Bunları son derece üzüntüyle karşılıyor ve kınıyorum. Önceki gün Adana'ydık. Bizim AK Parti'nin 12. sıra adayımıza da bir bıçaklı saldırı olmuştu" diye konuştu.

Taner Yıldız, hiçbir partinin böyle bir saldırıyı hoş görmeyeceğini ve tavizkar bakamayacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

"7 Haziran seçimlerinin yaklaşıyor olmasının, siyasi partiler arasındaki gerilimi arttırmaması lazım. Herkes centilmence söyleyeceklerini vatandaşlarımızla paylaşacak, onlara anlatacak, vatandaşımız özgür iradesiyle tercihlerini kullanacak, iktidar partisine oy verenler olacak, vermeyenler olacak ama sonuçta demokrasinin bütün unsurları tamamlanacak. Bunu şiddete, eyleme dökmek, vatandaşa şiddet dilini kullanmak, şantaj yapmak hiçbir partiye yakışmaz. Özellikle bazı partilerin bunu çok ciddi bir tehdit unsuru olarak kullandığını söylemem lazım. Erciş'te 'Buraya HDP'li olmayanlar giremez ve girmesi yasaktır' tarzındaki söylemlerin seçimi etkilemek üzere bir tehdit üslubu olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bunları şiddetle kınıyorum. Nasıl musluktan kan akan pankartlarını kaldırdılar bilboardlardan, tez elden bunu da kaldırmalarının insanımıza duyulan saygı açısından gerekli olduğuna inanıyorum."

Bakan Yıldız, Valilikten yürüyerek Genel Maden İşçileri Sendikasına geçti. Bu sırada Bakan Yıldız'a, TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan ve bir grup gönüllü, termik santral istemediklerine yönelik broşür verdi. Sendika önünde tiyatrodan çıkan öğrencileri gören Yıldız, çocuklarla bir süre sohbet etti.


- "250 dolara kömürü tonunun mal ediyoruz, 81 dolara satıyoruz"

Yıldız, sendikada yaptığı konuşmada, kentin dinamiklerini ve taleplerini çok iyi bildiklerini, TTK'ya norm kadro çerçevesinde yeni bir işçi alımı sağlanabilmesi için önce rehabilitasyon işlerinin ve buradaki iyileştirmelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

"Biz TTK'da 250 dolara kömürü tonunun mal ediyoruz, 81 dolara satıyoruz" diyen Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda TTK'da bir 'var'ı paylaşmıyoruz, işçi kardeşlerimizle, kamuyla, özel sektörle biz 'yok'u paylaşıyoruz. Burada bir zarar sözü konusu. Olsun yerli kömürümüzdür biz bunu çıkartmaya inşallah devam edeceğiz. Kömür rezervlerini hem Zonguldak hem de ülke ekonomisine kazandırmamız lazım. Kurumda rehabilitasyonları yapmadığımız takdirde, 4 yıl önce 450 milyon lira olan zararımız, bugün 580 milyon liraya çıktı, yarın 700 milyon liraya çıkar. Yani zemini ve temelini daha sağlam şekilde kurmamız lazım ki işçi kardeşlerimiz burada çok daha rahat çalışıyor olabilsin. Birim başına düşen maliyetin daha aşağılara düşmesi zararın büyümesini engellemiyor."


- Kömür işletmecilerine yönelik düzenleme

Bakan Yıldız, TTK'da geçen yıl 1,3 milyon ton civarındaki üretim yapıldığını hatırlatarak, bunun kurum tarihi ve ülke ekonomisinde kullanılan taş kömürü için düşük olduğunu belirtti.

Üretimi arttırmanın, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili önlemlerin alınması kaydıyla kötü bir durum olmadığını aktaran Yıldız, "Kentte 45'e yakın rödovansçımız var. Onlarla ilgili bir düzenleme yaptık ve iki gün önce Resmi Gazete'de yayımlandı. Burada artık 4 bin 200 işçimizin, yine tekrar kent ekonomisine kazandırılmasının ister TTK, ister rödovansçı bünyesinde olsun önü açıldı. Bunu biz TTK aleyhine ama işverenler lehine, kaybedilen mali hakların geri alınması adına düzenlemiş olduk. Yani bu maliyeti artan bir rödovansçının, maliyetlerini kuruma yansıtması demektir. Bunun TTK'ya maliyeti olacak, olsun, ama işçi kardeşlerimiz işinden olmasınlar" değerlendirmesinde bulundu.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci'nin TTK'da çalışan gruplu işçilerin daimi kadroya alınması isteğini ilettiği Yıldız, konuyu kurumun ilgilileriyle görüşeceğini aktardı.


- Kömür işçilerine iki asgari ücret zorunluluğu

Bakan Yıldız, Zonguldak İş Mahkemesinin, "TTK'daki kömür işçilerinin bireysel veya toplu iş sözleşmesiyle kazandıkları mali ve sosyal hakların, iki asgari ücret zorunluluğundan muaf tutulması" gerektiği görüşünü kabul etmesiyle ilgili de mahkeme karanının kurumlar için bağlayacağı olduğunu söyledi.

Yıldız, "Ben işçi lehine olan düzenlemelere makul şartlarda tarafım. Ama hukuki ve kurumlarımız gerçekleriyle bağdaşmış olacak. O yüzden onu da ben arkadaşlarımızla değerlendireceğim" ifadesini kullandı.


- "İşçilerin kazandığı para benim aldığım ücretten daha helaldir"

Bakan Yıldız, kentte zaman zaman maden ocaklarına girdiğini vurgulayarak "İşçi kardeşlerimizin kazandığı para, benim aldığım ücretten daha helaldir. Bunu ocağın altındayken de söylemiştim. Buna bütün gönlümce inanıyorum. Biz yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı, kömürümüzü ekonomiye kazandırmaya devam edeceğiz" dedi.

TTK'nın satılacağı ya da özelleştirileceği yönündeki iddialar duyduğunu belirten Yıldız, böyle bir şeyin asla olmadığını, buradaki iyileştirme çalışmalarının, bu şekilde siyasi malzeme olarak kullanılmasını doğru bulmadığını kaydetti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, TTK'nın topyekun satılması ve özelleştirmesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığına işaret ederek "Biz özellikle damar kalınlıkları 3-3,5 metre kadar olan yerlerde, şu anda uygulamasına başladık, mekanizasyon ve iyileştirme çalışmalarına devam edeceğiz. Fiziki şartlar uygun olan yerlerde sürecek. Bu işçimizin de işini kolaylaştıracak. Buranın kar eden bir işletme olduğunu düşünün, sonuçta 'var'ı paylaşmış olacağız" diye konuştu.

Sendika Genel Başkanı Demirci, Bakan Yıldız'a Devrek bastonu ve madenci feneri hediye etti.

(AA)