Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen “Toplum Yararına Programla” ilgili açıklamalarda bulunan. CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu “AKP`nin dünyada eşi benzeri olmayan, kendine has bir demokrasi ve hukuk devleti anlayışı var. AKP yalnızca kendisine oy veren kesimi vatandaş saymaktadır. Bu nedenle, AKP`nin adalet anlayışı tek taraflı işlemektedir ve tek taraflı adalet, adalet değil kayırmadır.” Dedi.

CHP’Lİ BELEDİYELERLE DALGA GEÇER GİBİ

“Kavramların içini boşaltan, olanaklarını partilerinin menfaati doğrultusunda kullanan AKP, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen Toplum Yararına Program (TYP) sürecinde açıkça kendi belediyelerini kayırmaktadır. Bu sadece Zonguldak için değil, diğer şehirler için de geçerlidir. Bir çok ilden bu konuda çok sayıda şikayet geldiğini biliyoruz. İktidar olsun muhalefet olsun bütün belediyeler, orada yaşayan yurttaşlarımıza hizmet etmek için çalışmaktadır. Durum böyle iken, iktidar belediyelerinin her anlamda kayrılıp, muhalefet belediyelerinin farklı uygulamalara maruz bırakılması, aslında orada yaşayan vatandaşlarımızın cezalandırılmasıdır. AKP`nin dünyada eşi benzeri olmayan, kendine has bir demokrasi ve hukuk devleti anlayışı var. AKP yalnızca kendisine oy veren kesimi vatandaş saymaktadır. Bu nedenle, AKP`nin adalet anlayışı tek taraflı işlemektedir ve tek taraflı adalet, adalet değil kayırmadır. Zonguldak'ta bol keseden dağıtılan kontenjanların tamamının AKP’den olması, CHP’li belediyelere adeta dalga geçer gibi kontenjan ayrılması, nüfusun ve hizmet kapasitesinin hesaba katılmaması, Zonguldak Belediyesi’ne 25 kontenjan ayrılması niyetlerinin belgelenmiş halidir." 

SORU ÖNERGESİ

Şerafettin Turpcu, İŞKUR tarafından Toplum Yararına Program kapsamında  Zonguldak’taki belediyelere ayrılan kontenjanlarla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergesi de verdi.

İŞKUR tarafından TYP kapsamında Zonguldak’ta Kozlu Belediyesi’ne 55, Gökçebey Belediyesi’ne 40, Devrek Belediyesi’ne 40, Filyos Belediyesi’ne 20, Nebioğlu Belediyesi’ne 15, Bakacakkadı Belediyesi’ne 10, Saltukova Belediyesi’ne 10, Çaycuma Belediyesi’ne 5, Perşembe Belediyesi’ne 5, Karapınar Belediyesi’ne 5 kontenjan ayrıldığını hatırlatan Milletvekili Turpcu, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

SORULAR ŞÖYLE:

Program kapsamında alım için belirlenen sayılar hangi kriterlere göre ve hangi ihtiyaca göre belirlenmektedir? İlçelerin nüfus dağılımı ve hizmet kapasitesi neden dikkate alınmamıştır?

TYP kapsamında alınacak işçilerin sayısı, siyasi hesaplarla mı belirlenmektedir? Değilse, Zonguldak için TYP Programı için belirlenen sayıların AKP’li Belediyeler için yüksek olması nasıl açıklanmaktadır? 
 

Vatandaşlarımız kendi vergileriyle oluşturulan TYP ödeneğinin belediyelere dağıtımında iktidar-muhalefet ayrımı gözetilerek ona göre değerlendirme yapıldığını düşünmektedir. Bu programın amaç dışı ve siyasal yarar sağlamak için kullanıldığı iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz? 
 

İŞKUR tarafından yapılan TYP kapsamında Zonguldak’ta belediyeler arasında dengenin gözetildiğini düşünüyor musunuz? Eğer bir haksızlık yapıldığını düşünüyorsanız söz konusu haksızlığın düzeltilmesi için bir girişimde bulunacak mısınız?
 

2016 yılı için İŞKUR’a toplum yararına çalışma programı çerçevesinde İşsizlik Fonundan ne kadar kaynak aktarılmıştır? Zonguldak ili için ayrılan pay ne kadardır? Son üç yılda TYP programı çerçevesinde Türkiye genelinde ve Zonguldak’ta istihdam edilen personel sayısı ne kadardır? Son üç yılda, Zonguldak’ta TYP kapsamında ödenek ayrılan belediyeler hangileridir ve ayrılan ödenek miktarı, işçi sayısı nedir? 
 

Son 3 Yılda ülkemizde, TYP’den yararlanan kişi sayısı kaçtır ve TYP’den en çok faydalanan iller hangileridir?