31 Mart Yerel Genel Seçimlerinde AK Parti Kdz.Ereğli İl Genel Meclis adayları, Rıfkı Gültekin, Ali Kemal Karaca, Hüseyin Engin ve Ayhan Taşdelen Gazeteniz Önder’in Merkez Bürosunu ziyaret ederek, muhabirlerimizden Eyüp Bektaş ile görüştü.  Arkadaşları adına konuşan Rıfkı Gültekin, “Yerel kültür ve sanat için ne yapacaksınız?” sorumuzdan  memnuniyet duyduğunu ifade ederek, yeni dönemde bu konuda ciddi projelere açık olduklarının altını çizdi.

Gültekin, köylerin alt yapısı ve istihdam konularında yapmayı amaçladıkları projelerini anlattı ve sorularımızı da şöyle yanıtladı:

GÜLTEKİN: 5 Yıllık süreç zarfında gerek yol gerek içme suyu gerek köylerdeki sosyal duraklarla ilgili çok ciddi çalışmalarımız oldu. Bunlarla da kendimizi başarılı addediyoruz.  Önümüzdeki 5 yıl süreçteki asli hedefimiz ki bizim İl Genel Meclisi ve İl Özel İdare olarak en büyük eksikliğimiz kanalizasyonlardı önümüzdeki 5 yıldaki asli hedefimiz köylerimizde de kanalizasyonu yüzde seksenler seviyesine getirmek, şehirde ne varsa köyde de onu yaşanabilir bir pozisyona getirebilmek. İkinci büyük projemiz, Ereğli’nin en büyük problemi şuanda istihdam ve işsizlik. Bununla ilgili geçtiğimiz hafta Sayın Valimiz Meclisimizi ziyaret etti, orada fikirler bölümünde biz bunu Valimize de arz ettik ve sağ olsun Valimiz de gerçekten projemizin çok ilginç ve değerlendirilebilir bir proje olduğunu ifade etti. Bugün büyük şehirler sıkıştı, büyük şehirler tıkandı artık büyük şehirlerde üretim yapan iş adamları bir şekilde Anadolu’ya kaçmanın Anadolu’ya göçmenin yöntemlerini arıyorlar. Fakat Anadolu’ya gelirken de teşvikler veya cazibe istiyorlar. Bizim bunları ikna etmemiz için merkezi köylerimizde Bayat bölgesi, Çayırlı Bölgesi, Süleymanbeyler, Çaylıoğlu bu tür merkezi köylerde ortalama 7 bin, 8 bin, 10 bin insanın yaşadığı havzalarda 1000 er metrekare, 1500 metrekare tarzında iş atölyeleri oluşturup iş adamı mesela Ahmet Bey İstanbul’a gidip biz şöyle bir tesis kurduk, bize istihdam sözü vererek buradaki insanları istihdam ettirdiğiniz sürece bunu çok cüzi sembolik rakamlarla kiraya vereceğiz.

Bizim asli beklentimiz köylerde yaşayan kadınlarımızı ve kızlarımızı iş hayatına kazandırmak, onların da evlerini geçindirebileceği bir pozisyona getirmek, kadınlar böyle ikamet ettikleri zaman zaten erkekler de ikamet etmek zorunda kalacaklar.

BEKTAŞ; Bir şey soracağım siz kadınlara, kızlara diyorsunuz da kırsal kesimdeki yerleşim bölgelerinde sizin genç kızlara mesleki eğitim verecek Kız Meslek Lisesi veya Ticaret Lisesi gibi bir okulunuz var mı Ereğli’nin herhangi bir köyünde?

GÜLTEKİN: Şunu söyleyeyim şuanda o şekilde bir okulumuz yok fakat rahat bir şekilde yapabiliriz. Sağ olsun İlçe Milli Eğitim Müdürümüz bu hususta bize özel destek vereceğini ifade etti. 

BEKTAŞ: Merkezi bir yerde öyle bir düşünceniz var mı?

GÜLTEKİN: Şöyle diyeyim Milli Eğitim Bakanlığının standartlarında lise açmanın bir kriterleri var. Onunla ilgili bir bilgim yok. Bilgimin olmadığı bir hususta yanıltmak da hoş bir olay olmaz.

İkinci bir husus yine, geçtiğimiz hafta Sayın Valimiz Tarım İl Müdürü, ilk defa İl Özel İdarenin kendi kaynaklarından 3 milyon bir bütçe aktardık. Tarım İl Müdürlüğünün kullanımına. Köylerimizdeki insanlar tekrar toprağa geri dönüşlerinin sağlanması köylerde üretim yapılabilir hale getirilmesi. Yine geçtiğimiz hafta Tarım İl Müdürümüzü meclisimize misafir ettik, ağırladık. Çok acı bir tablo geldi karşımıza. Zonguldak’ta kullanılabilir tarım arazilerinin %60’nın atıl durumda olduğunu söyledi. Bu da nedir bugün coğrafyamızın zor olmasından dolayı gerçekten insanlar tarım arazilerine ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Ve bir orada kendilerine şunu söyledik. Bakın artık hakikaten Özel İdaremiz çok güçlü, devletimiz güçlü, ekonomik bir problem yaşamıyoruz. Biz yine Özel İdare kaynaklarıyla bir bütçe ayıralım, iş makineleri kiralayalım, arazilerimizi tarım yapılabilir noktalara getirelim.

Gerçekten artık insanların cebine sosyal yaşantılarına dokunacak projelerle geliyoruz inşallah. Tüm Ereğli’de yaşayan insanlarımız belli bir süre sonra bunların çok net bir şekilde değişeceğini gelişeceğini göreceklerdir.

BEKTAŞ: Siz yerel kültüre, yerel sanata, bu zamana kadar herhangi bir destek oldunuz mu? Mesela adaylar var ya belediye başkan adayları festivalden söz ediyorlar. Bizim paramız gidecek bir yerlere. İl Genel Meclisinin böyle bir kaynağı var mı? Veya bu yerel kültüre Ereğli ile ilgili bir tane halk oyunu yok. Alemdar Gemisi Türkiye’nin tek kurtuluş savaşı gemisi tek deniz şehidinin verildiği yer. Ereğli Kurtuluş Günü’nde Artvin yöresinin Aydın yöresinin halk oyunları oynanıyor. Ereğli’nin bir halk oyunu yok. Yani İl Genel Meclisi bu yörenin öz kültürünü, hani adaylar var ya abenim söm sömü değiştirmişler çaldırıyorlar. Bu müziğe hiç kimsenin katkısı yok. Siz İl Genel Meclisi olarak yerel kültüre, yerel müziğe, yerel ressama, yerel yazarlara, fotoğrafçılara nasıl destek olacaksınız? Öyle bir şey aklınızdan geçiyor mu?

GÜLTEKİN: Şöyle söyleyeyim 5302 sayılı İl Özel İdaresinin kanununda kanun yapılanması gerçekten bizim toplumumuzun tüm kitlelerden elimiz değebilecek pozisyondayız. Geçtiğimiz süreçlerde bunları yapamadık ki sizleri ziyaret etmemizdeki asıl amaç da bunlar ve gittiğimiz tüm ziyaretlerde şunları söylüyoruz fikriniz? Ne olur? Ne yapabiliriz? Teşekkür ediyoruz  sizlere güzel bir fikir verdiniz. Değerlendireceğiz. Beraberce yapacağız.

BEKTAŞ: Ya etkinliklerde bilet alıyor belediye başkanları 5 bilet alıyor, al abi 50 tane bilet dağıt işçilerine, o insanlar ekonomik anlamda ne kadar güçlü olurlarsa o kadar çok üretirler.

GÜLTEKİN: Şöyle söyleyeyim Sayın Bektaş, iki yıldır bizim Çaylıoğlu bölgesinde İnönü Mağarası ve bunun yine finansmanını özel idareden aktarıyoruz. Geçen yıl 50 bin lira koyduk, bu yıl 50 bin lira koyduk, Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitemizin yardımcı doçent sağ olsun bir arkadaşımız orada bir kazı çalışmaları yapıyor. Geçen yıl kendisiyle görüştüğümde şu ifadeyi kullandı. Biz bölgedeki yaşamı buradaki kazılarla 2 bin yıl aşağıya çektik. Ve bunların tüm finansmanını da biz sağlıyoruz. Yine bölgemizde faaliyet gösteren amatör spor kulüplerine ve ilk defa önceki yıl bunların hepsi Ereğli projeleri bakın diğer ilçelerde yoktu bunlar. Ereğli’deki amatör spor kulüplerine ciddi kaynaklar aktardır. Bu yıl yine ciddi kaynaklar aktardık. Şimdi köylerimizde çok her ne kadar bizim bölgemiz su zengini gibi görünse de biz çok su fakir bir bölgeyiz. Böyle bizim zengin su kaynağımız yok. Çoğu köylerimiz terfi istasyonuyla elektrikle su basıyorlar. Ve bu özellikle muhtarlarımızın köylüden su toplama bedel toplama gibi problemler oluştuğunda bazı mağfiretler oluşabilir.  Bununla ilgili ilk defa yine Zonguldak’taki bu ilk proje dediğimiz bir köyümüze güneş enerji sistemi kurduk. 180 bin lira maliyetle ve sürekli su pompalanan enerji güneş enerji panellerinden karşılanıyor. Ve buradaki düşüncemiz de şu muhtarımız yine köyden su parası toplasın fakat o parayla köyünde bir havuz oluştursun. Kendi küçük ihtiyaçlarını o havuzdan karşılasın. Yani gerçekten bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Yeni projeler yapmaya çalışıyoruz. Bu süreçte de sizin hakikaten ifade ettiğiniz çok güzel projeler inşallah önümüzdeki süreçte gene beraberce ihtiyacımız olduğunda görüşeceğiz. Gündeme getireceğiz.

BEKTAŞ: O zaman şöyle bağlayayım. Seçimden önce herkes gelir gider de seçimden sonra kimseyi göremezsin hep klişedir 5 sene sonra görüşürüz.