CHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Hayrettin Kartal, Milletvekili Adayı Ünal Demirtaş ve Devlet Eski Bakanlarından Önay Alpago’nun da katıldığı basın toplantısında, 13 yıl önce Erdemi’deki taşeronların  kadroya geçirilmesini sağlayanın CHP olduğunu bir gazete kupürüyle iddia etti.

Hayrettin Kartal, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı mitinge destek olan “Erdemir emekçilerine, TTK madencilerimize, işsiz HEMA ve tersane emekçilerine, emeklilerimize, kadınlarımıza, gençlerimize esnafımıza, uzaktan yakından, komşu ilçelerimizden gelen tüm halkımıza,

Mitingimizin düzenli ve güvenlik içinde geçmesi için canla başla çalışan başta Zonguldak Emniyet Müdürümüz Sayın Osman Ak’ a, Kdz.Ereğli Emniyet Müdürümüz Sayın Timur Özgen  ve bizimle sürekli diyalog halinde olan Polis Memuru Sayın Recep Baltacı’ ya ve tüm emniyet mensuplarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Kartal, ayrıca miting alanı olarak eski belediye binası  önünün kendilerine tahsis edilmesi yönündeki başvurularına destek veren, Kdz.Ereğli İlçe Seçim Kurulu’nda ki MHP ve Saadet Partisi temsilcilerine de ayrıca  teşekkürler etti.

Ayrıntılı teşekkürlerini tamamlayan Kartal, basın toplantısının gündemine geçtikten sonra, konunun. 3 Kasım 2002 Genel seçimleri döneminde Erdemir’de çalışan taşeron işçilerinin kadroya alınması olduğuna vurgu yaptı.

Bu konuda kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını ve gerçeğin çok farklı olduğuna dikkat çeken CHP ilçe Başkanı Kartal,  “Olay şudur” başlığıyla şöyle konuştu:



“CHP SÖZÜ VERDİK”

“Kamuoyunun baskısıyla Erdemir’de çalışan taşeron işçilerinin kadroya alınması amacıyla eski Erdemir düğün salonunda bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda sadece işletmelerde çalışan, lise ve meslek lisesi mezunu taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi,  ilk ve orta okul mezunlarının, sosyal hizmetlerde, yardımcı işletmelerde çalışanların ise kadroya alınmaması görüşü benimsendi. Salon karıştı, insanlar bu karara tepki gösterdiler, toplantı dağıldı.

Bunun üzerine her zaman taşeron düzenine karşı çıkan bizler, CHP Kdz.Ereğli İlçe Örgütü olarak Genel Merkezimizle irtibata geçildi, taşeron sorununun toptan çözülmesi için karar  alındı ve bu karar ”CHP SÖZÜ” olarak kamuoyuna duyuruldu. Bu konu ile ilgili olarak 22 Ekim 2002 ve 28 Ekim 2002 tarihli basın açıklamalarımız buradadır.



“HAKSIZ UYGULAMALARA SON”

CHP olarak o gün verdiğimiz söz şudur;

 “ İlk, orta, lise mezunu olmasına bakılmaksızın, işletme ya da sosyal hizmetler ayırımı yapılmadan, Erdemir ‘de çalışan tüm taşeron işçileri daimi şirket kadrosuna alınacaktır”

“ Erdemir‘in yasalarla belirlenen oranda Bedensel Engelli çalıştırması sağlanacaktır. İşe alınmalarda partizanca, haksız uygulamalara son verilecek, Ereğli ve civarındaki gençlerimize ağırlık verilecek, idare Erdemir meclisi ve üst yönetimi Demir- Çelik sektörünü bilen, Erdemir’e yararlı kişilerden oluşturulacak, siyasi arpalık olmasına izin verilmeyecektir. Bu bir CHP Sözüdür.”

Olayın gerçek yüzü budur. O dönemde taşeron işçilerinin kadroya alınmasında en büyük pay CHP’nin dir.



“İŞÇİ DOSTU ECEVİT”

CHP’nin verdiği mücadele ve girişimlerle ilk ve orta okul mezunu, sosyal hizmetlerde çalışan taşeron işçilerinin kadroya alınmasının önü açılmıştır. Ve her şeyden önemlisi o dönemin başbakanı CHP’nin efsane Genel Başkanlarından, işçi dostu Sayın Bülent ECEVİT’dir.

Kaldı ki bugün bundan kendine pay çıkarmaya kalkanların, 1991 yılında Maden ocaklarının kapatılmasına karşı büyük Ankara yürüyüşünün önüne Mengen’de dozerleri çıkaranları Zonguldak halkı ve madencilerimiz hiçbir zaman unutmayacaktır.”