AK Parti Milletvekili Ulupınar, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun oturumundaki Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2014 yılı bütçe görüşmelerinde AK Parti Grubu adına söz aldı. 
Milletvekili Ulupınar, konuşmasında şunları söyledi:
“Gençlik ve Spor Bakanlığımız, özellikle nüfusumuzun yüzde 42'sini oluşturan 24 yaşın altındaki gençlerimize hak ettiği önemi vermek üzere, daha önce çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen gençliğe yönelik hizmetlerin tek bir çatı altında toplanması ve koordinasyonunun sağlanması amacıyla kurulmuştur. Bu hizmetlerin yürütülmesinde, Bakanlık bünyesinde Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü oluşturulmuştur. Bakanlığa bağlı kuruluşlar ise, Spor Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’dır. Gençlik Merkezleri, gençlerin ilgi ve istekleri doğrultusunda gençlerin serbest zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmeleri, gençleri zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirmek ve zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak amacıyla sanatsal, sosyal, kültürel, eğitsel ve sportif faaliyetler, tarihi ve kültürel geziler, kamplar düzenleyen merkezlerdir. 2002'de Gençlik Merkezi sayısı 102, üye sayısı 19 bin 919 iken, 2013'te Gençlik Merkezi sayısı 170, üye sayısı 401 bin 424'e yükselmiştir. 2002'de aylık öğrenim kredisi 45 TL iken, 2014 Ocak ayı itibarıyla öğrenim kredisi 300 TL, yüksek lisans öğrencisine 600 TL, doktora öğrencisine 900 TL, beslenme yardımı 220 TL'ye yükseltilmiştir, öğrenim harcı kaldırılmıştır. Kredi Yurtlar Kurumu’nun 2002 yılında 77 il ve 59 ilçede 188 bin 187 olan yatak kapasitesi, 2013 yılında 81 il, 145 ilçe ve 2'si Kuzey Kıbrıs'ta olmak üzere 310 bine ulaşmış, yüzde 60-70 olan doluluk oranı yüzde 90'a çıkmıştır. YURTKUR, sosyal devlet anlayışı gereğince şehit, gazi ve terör nedeniyle köyleri boşaltılanlara, anne ve babası vefat edenlere, öğrenimlerini yetiştirme yurdunda ve Darüşşafaka Lisesi’nde barınarak tamamlayanlara, yüzde 40'ın üzerinde vücut fonksiyonu kaybı olanlar ile malul aylığı alanların çocuklarına 2011 yılından itibaren kayıtsız şartsız burs vermeye başlamıştır. Ayrıca, bu öğrencilerden yurt ücreti de alınmamaktadır. Ülkemiz, son yıllarda çok büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmıştır. Son yıllarda gerçekleştirilen en büyük yatırımların başında Mersin 2013 Akdeniz Oyunları gelmektedir. Mersin'de yaklaşık 210 milyon TL'lik yatırım yapılmıştır. Bakanlığımızın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizde de yürüttüğü projeleri bulunmaktadır; spor salonu, gençlik merkezleri, kayak tesisleri, sentetik yüzeyli atletizm pisti olmak üzere toplamda 40 projesi devam etmektedir.”

 

“YATIRIMLARIMIZ HIZLA DEVAM EDİYOR”
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Zonguldak’ta tamamlanan ve devam eden yatırımlarıyla ilgili de bilgiler veren Ulupınar, “Zonguldak Merkez Spor Salonu bin seyirci kapasiteli olup yapımı devam etmektedir. İlimiz Merkez Kapalı Yüzme Havuzu 500 seyirci kapasiteli olup arazi temini yapılmış, zemin etüt çalışmaları devam etmektedir. Yine, ilimiz merkezinde yapılması planlanan Gençlik Merkezinin sözleşmesi imzalanmış olup yer teslimi yapılmıştır. Alaplı Gümeli Spor Salonu ihalesi ve yer teslimi yapılmıştır. Alaplı Çim Yüzeyli Futbol Sahası hizmete sunulmuştur. Yine, Alaplı'da 500 kapasiteli öğrenci yurdunun inşaatı bitme aşamasında olup kısa sürede hizmete sokulması planlanmaktadır. Devrek Stadyumu tribün yapımı, Devrek Çim Yüzeyli Futbol Sahası ve 300 kapasiteli öğrenci yurdunun ihalesi yapılmıştır. Çaycuma Gençlik Merkezi’nin proje çalışmaları tamamlanmış, ihalesi ve yer teslimi yapılmıştır. Kilimli Gençlik Merkezi zemin etüt çalışmaları yapılmış, ihale işlemleri devam etmektedir. Kandilli Çim Yüzeyli Futbol Sahası yapımı tamamlanmıştır. Ereğli Gençlik Merkezi arsa tespiti yapıldı, ihale aşamasındadır. 2003 yılı itibarıyla Zonguldak merkez ve ilçelerimizdeki yurtların öğrenci kapasitesi bin 394 iken, bugün itibarıyla bu sayı 3 bin 367'dir. 
2003 yılında Zonguldak'ta 74, Çaycuma'da 568, 2004 yılında Zonguldak'ta 154, 2005 yılında Devrek'te 140, 2006 yılında Ereğli'de 356, 2010 yılında Zonguldak'ta bin öğrenci kapasiteli yurtlarımız hizmete açılmıştır. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bütün yurt genelinde yaptığı yatırımlar hızla devam etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle Gençlik ve Spor Bakanlığımızın 2014 yılı bütçesinin hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.