YÜRÜYÜŞTEN VE ETKİNLİKTEN FOTOLAR İÇİN "GALERİ" BÖLÜMÜNE TIKLAYINIZ

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 97. Yıldönümünde Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kdz. Ereğli Şubesi’nin düzenlediği yürüyüş Bozhane’de başladı ve Amfi Tiyatro’da sona erdi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın da katılıp bir konuşma yaptığı yürüyüşte kimi zaman “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı atıldı.

Saat 08.00’de başlayan yürüyüş organizasyonunu yapan ADD Kdz. Ereğli Şube Başkanı Yusuf Arslan, etkinliğe destek veren Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Zafer Bayramını kutladı ve “Başta kurtarıcımız ve kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan ve millet uğruna şehit olanları, demokrasimiz ve Cumhuriyetimiz için canlarını feda edenleri rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

Arslan konuşmasına, 30 Ağustos’un sıradan bir gün olmadığına vurgu yaparak “97 yıl önce bugün bağımsızlık ve yurt aşkıyla şahlanan Türk ulusunun, Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşını kazandığı, Sevr anlaşmasını parçaladığı, Lozan Barışını  sağladığı ve Cumhuriyetin temeline ilk harcı koyduğu gündür” sözleri ile devam ettiği konuşmasında şöyle konuştu:

“Bu savaş insanlık duygularından yoksun, vahşi ve saldırgan bir düşmanın başını Türk’ün iman dolu göğsüne çarparak paramparça ettiği bir taştır. Bu savaş haksız, şuursuz ve kirli bir istila emelinin, tuz buz olduğu yerdir. Bundan dolayıdır ki, insanlık tarihi sayfalarında Başkomutanlık Meydan Muharebesine müstesna bir yer verilmiştir. Çünkü Türk Ordusu, Viyana’da başlayan amansız çekilmeye ve hep savunmada kalmaya artık dur demiş “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir ! İleri” diyen Başkomutanından taarruz emrini almış ve zafere ulaşmıştır.

Bu zafer günlerce açlığa, susuzluğa meydan okumuş, umutla elbirliği etmiş bir ordunun yalın ayaklarındaki sızıdır. Bu zafer yuvalarını, bebelerini terk ederek erine cephane taşıyan kadınların sırtındaki ağrıdır. Evini, yurdunu, eşini ve bağımsızlığını kaybetmiş, kanlı gözyaşlarıyla cepheden haber bekleyen bir ulusun sevinçlerindeki gözyaşıdır. Bundan dolayıdır ki, 30 Ağustos zafere ulusal  onurumuzdur.

Kutlu olsun.

İşte bugün; Milli Mücadelede düşman işgalinden ilk kurtulan ilçe olan Karadeniz Ereğli’nin kahraman evlatlarının torunları olarak  övünç doluyuz. “Bizim burada alacağımız karar Mustafa Kemal’in Ya İstiklal Ya ölüm emri ile yakında gerçekleşecek olan ulusal iradenin egemenliği istikametinde ve Mustafa Kemal’in yolunda olacaktır.” Diyen Nimet Hoca’nın sesini hala duymaktayız. Akmanoğlu Raşitlerin, İpsiz Receplerin, Karadeniz’e meydan okuyan Alemdar Gemisi’nin, Cöbekoğlu Ruhi’nin, oğlu halk hareketi liderliği yapan Pazarcı Kadirlerin, milli mücadele ruhunu yansıttığı yerdeyiz ve sizlerle bu coşkuyu sonuna kadar yaşamak için birlikteyiz.”

Arslan’ın “30 Ağustos emperyalizme atılan büyük bir tokattır. Her 30 Ağustos emperyal güçlere ve işbirlikçilerine karşı yeni zaferlerin müjdecisidir” sözleriyle konuşmasını tamamlamasının ardından kürsüye Belediye Başkanı Posbıyık geldi.

Posbıyık da, konuşmasında Arslan’ın son sözlerine vurgu yaparak, emperyalizmin 30 Ağustos’ta yenildiğini belirti ve isim vermeden Ereğli’de yaşanan ekonomik sıkıntıların sebebi olarak gösterdiği Erdemir’e karşı demokratik eylemlerin başlayacağına dikkat çekti.

Şiir ve sözlerin ardından Belediye Halk oyunları ekibi bir gösteri sunduktan sonra, Nevzat Göl ve arkadaşları kahramanlık türküleri seslendirdi.

Haber: Eyüp Bektaş