** CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, seçimlerde YSK’nın sandık görevlilerinin yiyecek ihtiyaçlarını karşılaması için kanun teklifi hazırladı. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’unda değişiklik yapılması için teklif veren Öğüt, Türkiye Genelinde yapılan tüm seçim ve referandumlarda görev yapan tüm sandık kurulu üyelerine verdikleri hizmet karşılığında bir ücret ödendiğini ifade eden Öğüt, sandık görevlilerinin yemek ihtiyacının siyasi partilerin kendi bütçelerinden karşılandığını belirtti.

 

Siyasi partilerin sağıttıkları kumanyanın sandıkların siyasi parti üyeleri arasında tartışmaya neden olduğunu, kumanyanın devlet eliyle dağıtılıyor olmamasının da kentlere göre farklı uygulamalar yapılmasına sebep olduğunu dile getiren CHP’li Öğüt, dağıtılan kumanyaların ne kadar sağlıklı ve hijyenik olup olmadığının da bilinmediğini söyledi.

 

“Bütün siyasi partilerin tüm sandık görevlilerine kumanya dağıtmaya yetecek bütçesi bulunmamaktadır” diyen Öğüt, sandıkların siyasi parti üyelerinin verdikleri hizmet gereği YSK hükümlerine tabi olduğunu ve çalıştıkları süre boyunca kamu hizmeti sunduklarını hatırlatarak “Tüm bu gerekçelerle sandıklarda görev yapan tüm üyelere YSK tarafından yiyecek sağlanması uygun görülmüştür” ifadesini kullandı.

 

CHP İstanbul Milletvekili Öğüt, sandık görevlilerinin kumanya verilmek suretiyle yemek ihtiyaçlarının YSK’cagiderilmesi için 289 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 182. Maddesine “Kanun gereğince görevlendirileceklere ve bu işlerde mesai saatleri içinde ve dışında çalıştırılacaklara, hariçten alınarak çalıştırılacaklara hizmet gün veya günleri dahilinde yemek ücreti ödenir. Hizmetin kesintisiz olması nedeniyle görev yerinden ayrılamayacak sandık görevlileri kumanya verilmek suretiyle bu yardımdan yararlandırılır. Hizmetin ifası için gerekli ödenek Genel Bütçeden ödenir” cümlesinin eklenmesini istedi.