Seçim Takvimine göre, milletvekili Genel Seçimi'ne katılacak siyasi partiler, aday listelerini bugün en geç saat 17.00'ye kadar YSK'ya verecek, 24 Nisan'da milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar ilan edilecek. Seçmenler, tüm yurtta, 7 Haziran Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak. Yurtdışında oy kullanımında son seçimde yaşanan aksaklıkların giderilmesi için de çalışan YSK, randevu sistemini kaldırarak, yurtdışında oy kullanma süresini uzatmıştı. Buna göre, gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri, 8 Mayıs'ta başlayacak, Yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 31 Mayıs'ta sona erecek. Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika'da 24, ABD'de 16, Azerbaycan'da 1, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2, Bosna Hersek'te 2, Bulgaristan'da 3 gün oy verme işlemi yapılacak.  Yurtdışı ülkelerindeki oy kullanma saatleri 08.00-17.00 arasında olacak. Ancak özellikle Kuzey ülkeleri olmak üzere bazı ülkelerde talep üzerine saatlerde değişiklik yapılabilecek. 

 

GÜMRÜK KAPILARINDA OY VERME

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında oy verme işlemi 8 Mayıs'ta saat 08.00'den itibaren başlayacak, 7 Haziran saat 17.00'ye kadar sürecek. Tatil günleri de dahil günde 24 saat oy kullanılabilecek gümrük kapıları şöyle: "Sarp, Kapıkule, Kapıkule (Pazarkule), İpsala, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolları; Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya Askeri, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldakhavalimanları; Kuşadası, Ayvalık, İzmir, Çeşme, Derince, Mersin, Taşucu, Marmaris, Bodrum ve Samsun limanları."

Bunun dışında oy verme işlemlerinde görev almak üzere Edirne Merkez ve Bakırköy'de 4, Çubuk, Muratpaşa, Pendik ve Gaziemir'de 2, Hopa, İpsala, Lalapaşa, Aralık, Kırklareli Merkez, Seyhan, Tepebaşı, Elazığ Merkez, Oğuzeli, Antakya, Kocasinan, Selçuklu, Dalaman, Milas, Çarşamba, Ortahisar, Çaycuma, Kuşadası, Ayvalık, Çeşme, Akdeniz, Silifke, Marmaris, Bodrum, İlkadım'da birer olmak üzere geçici gümrük kapısı seçim kurulları oluşturulacak. 

Oy verme işlemi sırasında YSK tarafından özel imal ettirilen ve "Türkiye Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulası ile YSK tarafından hazırlanan filigranlı sarı renkli zarflar ve "Tercih" veya "Evet" mührü kullanılacak.

 

SEÇİM TAKVİMİNİN AŞAMALARI

11 Nisan: Siyasi partilerin aday listeleri ile bağımsız adayların başvuru evrakındaki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.

14 Nisan: Yurtdışı seçmenlerin oy kullanacakları temsilcilik seçmen listeleri belirlenecek ve www.ysk.gov.tr adresinden ilan edilecek.

15 Nisan: Milletvekili geçici aday listeleri radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayınlanacak. Geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına ve YSK'ya yapılacak itirazlar başlayacak ve incelenecek.

16 Nisan: Geçici aday listelerine karşı ilgili il seçim kuruluna yapılacak itirazların son günü.

19 Nisan: Milletvekili geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına yapılan itirazlar üzerine bu kurullarca verilen kararlara yönelik itirazların YSK tarafından karara bağlanmasının ve milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin YSK'ya bildirmesinin son günü.

21 Nisan: Birleşik oy pusulasında yer alacak bağımsız aday sıralaması için tüm il seçim kurullarında aynı anda olmak üzere saat 11.00'de kura çekilecek.

24 Nisan: Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.

8 Mayıs: Gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi başlayacak.

23 Mayıs: Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek.

28 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

31 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları start alacak. Yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek.

1 Haziran: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak ve dağıtılmayanlar ilçe seçim kurulları başkanlıklarına teslim edilecek. 

6 Haziran: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek. 

7 Haziran: Oy verme günü.