CHP’nin 90’ncı kuruluş yıldönümünde Atatürk Anıtında düzenlenen törende konuşan CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, AKP iktidarına tepki gösterdi, ülkenin savaş, çatışma, kaos ortamına sürüklendiğine dikkati çekti.

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 90’ncı kuruluş yıldönümü nedeniyle CHP Ereğli İlçe Örgütü tarafından Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Anıt önüne çelenk konulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, partinin kuruluşundan bugüne kadarki sürece ilişkin bilgiler verdi. Tarih bilincinin düşünen insana özgür olduğunu belirten Kartal, “Düşünen insan, tarihsel süreç içinde yaşananlardan, geçmişten dersler çıkarır, geleceğini belirler. Ancak tarihte yaşananlardan dersler çıkarabilen toplumlar tarihin tekerrürüne  izin vermezler aynı hatalara düşmeyerek toplumsal ilerlemeyi, gelişmeyi sağlayabilirler. Tarihten ders çıkaramayan toplumların ise tökezledikleri sayısız örnekler vardır” dedi.

 

“BAĞIMSIZLIK DÜNYAYA İLAN EDİLDİ”

Kartal konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Bugün 90’ncı yaşını kutlamak için toplandığımız CHP’si, böylesine anlamlı, böylesine tarihsel bir günün yıldönümünde, 9Eylül 1923’te kuruldu. Ardından Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Sevr yırtıldı. Lozan’la da bağımsız Türkiye Cumhuriyeti tüm dünyaya ilan edildi. 9 Eylül sıradan bir gün değildir. 9 Eylül Anadolu’nun kurtuluşu, vatan toprağı olarak tescillendiği tarihsel bir gündür.9 Eylül aynı zamanda 1071 Malazgirt’in 1453 İstanbul’un Fethinin yeniden tescillendiği ve nihayet ulu önder Atatürk’ün bizzat söylediği Truva’nın intikamının alındığı gündür.Bu topraklarda, bu coğrafyada yaşamanın, var olmanın bedeli ağırdır.

 

“FEDAKARLIKLA YAPILDI”

Partimizi ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlar, bu tarihsel gerçeğin farkında olarak kurtuluştan sonra büyük bir seferberlik başlattılar. Eğitimde, sağlıkta, sanayide, tarımda, bilimde, kültürde atılımlar yapıldı. Okullar, üniversiteler, hastaneler, demirçelik, çimento, şeker, bez, deri, cam, uçak fabrikaları, elektrik santralleri, barajlar, demiryolları yapıldı. Tüm bunlar yıllarca süren Balkan savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve ardından Kurtuluş savaşı ile gencecik yetişmiş evlatlarını şehit vermiş, 11 milyon nüfusunun yarısı bulaşıcı ve salgın hastalıklarla boğuşan, yorgun ve yoksul düşmüş bir halkın fedakarlığı ile yapıldı. Genç Cumhuriyet’in 10 uncu yılında, bu gün bile büyük bir gururla söylediğimiz “ Demir ağlarla ördük Anayurdu dört baştan, on yılda 15 milyon genç yarattık her yaştan” dizeleri, işte böylesine bir yoksunluk içinde, büyük fedakarlıkların, büyük yurtseverliklerin gösterildiği bir süreç sonunda ortaya çıktı.Ne yazık ki bugün devlet adına bir tek demir-çelik, bir tek çimento, şeker fabrikası, petrokimya tesisi kurmamış aksine Cumhuriyet döneminde kurulan ne varsa satanlar bu dönemle alay etmeye, bu dönemi küçümsemeye kalkıyor.

 

“YAŞANANLAR ORTADADIR”

CHP’si emperyalizme ve onların işbirlikçilerine karşı yoksul halkımızın mücadelesi ile oluşmuş bir partidir. Yaptığı devrim ve atılımlarla çağın kapılarını aralamış bir partidir. Emeğin emekçinin yanında olan bir partidir. Atatürk önderliğinde, çağdaş atılımları ile dünyanın tüm ezilen, sömürülen mazlum toplumlarına da örnek olmuş bir partidir. Dünya’da ve bölgemizde, Modern, kalkınmış, çağdaş Türkiye modeli CHP’nin modelidir ve bu modelin İslam dünyasında bir başka benzeri yoktur. Bugün Ortadoğu’da, İslam coğrafyasında, Afganistan’dan Pakistan’a, İran’dan Irak’a, Suriye’den, Mısır’a,Tunus’tan Libya’ya yaşananlar ortadadır. Demokrasi, insan hakları laiklik, özgürlük gibi kavramların hiçbir anlamı yoktur bu ülkelerde. Türkiye bugün bunlardan farklıysa eğer bu konularda birçok eksiğine rağmen Cumhuriyetin temellerinin sağlamlığından, doğruluğundandır.  CHP 90 yıldır dimdik ayakta ise savunduklarının doğruluğundan ve haklılığındandır. Bunu bölgemizde yaşayarak görüyoruz. Eğer bugün ülkemizde sıradan bir halk çocuğu, işçi, köylü, esnaf çocuğu parti başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı olabiliyorsa, çok partili demokratik, parlamenter bir sistem işliyorsa, bağımsız bir yargı sistemi varsa, insan hakları, adalet, özgürlük gibi kavramlar toplumun büyük önem verdiği değerlerse bunu Türkiye’nin temeline koyan CHP’dir.  Bu nedenle CHP’liler olarak ne kadar övünsek azdır.

 

“TÜRKİYE MODELİ CHP’NİN MODELİDİR”

Bu Türkiye Modeli CHP’nin modelidir ve aynı zamanda CHP’nin en büyük zaferidir. Ne yazıktır ki 11 yıllık AKP iktidarı için bu değerlerin hiçbir anlamı kalmamıştır. Ülkemizi emperyalizmin dümen suyunda hızla Ortadoğulaştırma, savaş, çatışma, kaos ortamına sürüklemekten çekinmemektedir. Başbakan iktidarını sürdürebilmek adına, barış, demokrasi, özgürlük, insan hakları hukukun üstünlüğü gibi Cumhuriyet değerlerini çürütmekten, çarpıtmaktan, küçümsemekten, toplumu germekten, bölmekten, kışkırtmaktan çekinmemektedir. Bu değerleri savunanlara saldırmaktan çekinmemektedir. Bugün Türkiye’yi başka bir noktaya çekmek isteyenler karşılarında daima CHP’yi görürler. CHP onlar için hedeftir. Türkiye’yi çığrından çıkarmanın yolu CHP’yi engel olmadan çıkarmaktır. Bugün bölgemizde İslam Coğrafyasında yaşanan kaosu, çatışma ve savaşları gördükten sonra Türkiye’nin önemi daha büyük bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Şimdi Türkiye’yi savunma zamanıdır. Türkiye’yi savunmak ise CHP’yi savunmaktan geçer.

 

“SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Biz CHP’liler bugüne kadar, hiçbir oy kaygısına düşmeden ülkemizin çıkarlarını, kurduğumuz bağımsız, laik, demokratik Cumhuriyeti yılmadan, usanmadan direnç ve kararlılıkla savunduk. Bundan sonra da savunmaya devam edeceğiz. Çünkü çağdaş, bağımsız, demokratik cumhuriyetimizin en büyük güvencesi CHP’dir. Emekçi, yoksul halkımızın en büyük umudu CHP’dir.  Bu coşku ve kararlılıkla partimizin 90’ıncı kuruluş yılını kutluyor ve en başta Atatürk olmak üzere tüm mücadele arkadaşlarını, aramızdan ayrılmış her kademedeki parti emektarlarımızı, şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum. CHP var oldukça Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti var oldukça CHP var olacaktır. 90’ıncı yılımız kutlu olsun”

 

KARANFİL BIRAKILDI

CHP’nin eski ve yeni İlçe Yöneticileri, İl Genel Meclis Üyeleri, Ereğli Belediyesinin CHP’li Meclis Üyeleri ve partililerin katıldığı etkinliğin ardından İnönü Parkındaki şehit büstlerine karanfil bırakıldı.