CHP Zonguldak Milletvekili ve 26. Dönem Milletvekili Adayı Ünal Demirtaş “Üç temel hedefimiz, sanayi kenti, turizm kenti, üniversite kenti. Bu bizi ayağa kaldırır. Ereğli tekrar eski güzel günlerine döner diye düşünüyorum” dedi.

Demirtaş ilçede faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle Ereğlililer Derneği binasında bir araya geldi.

CHP Milletvekili Demirtaş burada yaptığı konuşmada, AK Parti ve MHP’nin olumsuz tavrı nedeniyle 7 Haziran seçimlerinin ardından koalisyonun kurulamadığını söyledi.

1 Kasım seçimlerinde yeniden sandığa gidileceğini ifade eden Demirtaş, gelinen nokta itibarıyla Ereğli’de ekonomik tablonun pek iç açıcı olmadığını belirterek şunları söyledi:

“ Gerçekten önemli sorunları var Ereğli’nin. En önemli sorun işsizlik ve ekonomik kriz. Burada özellikle işsizliğin öne çıktığını görüyoruz. Çünkü 13 yıllık AK parti döneminde maalesef Zonguldak’a üvey evlat muamelesi yapıldığını, Ereğli’nin de bundan nasibini aldığını düşünüyoruz. Gitgide küçülen bir Ereğli ile karşı karşıyayız.  Ereğli’de 10 bin 500 kayıtlı işsizimiz var. Bunun daha fazla olduğunu düşünüyorum ben. Bunların eşi ve çocuğunu hesaba katarsanız 45 bin kişinin evine hiç para girmiyor.  Bu vesileyle genel başkanımızı buraya getirdik. Bütün ilçelerimizi gördü. Gülüç’e geldi. Kandilli’de ocak ağzında işçilerle buluştu. O arada biz ona Zonguldak’ın, Ereğli’nin, ilçelerin sorunlarını anlattık. Şunu iddia ediyorum. Zonguldak’ın sorunlarını en iyi bilen ve çözüm önerilerini geliştiren genel başkan bizim genel başkanımız. Cumhuriyetin ilk kentine CHP kadar önem veren bir parti olmadığını düşünüyorum. Önümüzdeki seçimde büyük ihtimalle bir koalisyon seçeneğinin ortaya çıkacağını, AK Parti’nin bir daha tek başına iktidara gelemeyeceğini düşünüyorum. Koalisyonda da kilit partinin CHP olacağını düşünüyorum. 1 Kasım’dan sonra bizim koalisyonla da olsa Türkiye’yi yöneteceğimiz ortada. Böyle bir durumda genel başkanımızın Zonguldak’ın sorunlarına eğilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”

“EREĞLİ İÇİN ÜÇ HEDEFİM VAR”

Ereğli için hedeflerini anlatan Demirtaş “Üç temel hedefimiz, sanayi kenti, turizm kenti, üniversite kenti. Bu bizi ayağa kaldırır. Ereğli tekrar eski güzel günlerine döner diye düşünüyorum” dedi.

Demirtaş şöyle devam etti:

“Ereğli bir sanayi kenti. Türkiye’de ağır sanayinin kurulduğu, ağır sanayi ve ülkenin ekonomisini taşıyan bir yer Ereğli. Bu da Erdemir’den kaynaklanıyor. Erdemir bir yandan kömür, bir yandan demirle var oluyor. Biz bu ayaklardan ikisinde de darbe yedik. Birini AK Parti özelleştirdi sattı. Ondan dolayı Ereğli ekonomisi büyük darbe yedi. Özelleştirilene dek Erdemir Ereğli’ye hayat veriyordu. Erdemir’in nimetlerinden Ereğli bir şekilde yararlanıyordu. Özelleştirildikten sonra Erdemir Ereğli’ye gerekli desteği vermedi. Bunu inşallah 1 Kasım’dan sonra düzeltiriz diye düşünüyorum.

Zonguldak ekonomisini ayakta tutan ikinci ve asıl unsur kömür üretimidir. Kömür üretimi yıldan yıla azalıyor. Birçok ilerici insanın yetiştiği Kandilli ’de birkaç yüz işçi kalmış durumda. HEMA şirketinde hukuki bir problem var. Burada çalışan 850 kişi işsiz kaldı. Bunların Ereğli ekonomisine katkısı aylık 2 milyona tekabül ediyor. Yıllık baktığımızda 24 milyona tekabül ediyor. Bunlar aldıkları maaşı Londra’da yiyen arkadaşlar değil. Ereğli esnafından alışveriş alan, ekonomik değer sunan arkadaşlarımızdı. Bu 24 milyonluk gelirden mahrum kaldık. Bu giderken AK Partili bakanın kılı kıpırdamadı. GMİS Kandilli şube başkanımız ocağı su bastığını söyledi. Orada 2-2,5 milyarlık büyük bir ekonomik değer var. Neredeyse kırk yıl bin işçinin çalışabileceği bir işletme gibi görünüyor. Maalesef bu işletme kapanmanın eşiğinde. Sebebi de Hema şirketinin aşağıdaki tulumbaları sökmesi. Milletvekilliği dönemimde bu değerin heba olmaması için girişimlerde bulunacağım. Yarın burası için önlem alınmazsa sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Milli servetimiz göz göre gidiyor. Bu değere sahip çıkmamız lazım.

Temel hedeflerimizden birisi Ereğli’deki sanayi kenti anlayışını geliştirmemiz lazım. Altı senede tersanelerde hiçbir şey olmadı. İnşallah bunu iktidarımızda düzelteceğiz, oradaki işadamlarımıza gerekli desteği vereceğiz. Eğer orayı canlandırabilirsek, orası Ereğli için ikinci bir Erdemir’dir. Sadece işadamlarının önünü açmamız yeterli olur diye düşünüyorum.  Çelik servis merkezleri ve fabrikalarda da teşvik kapsamının bir ileri düzeye yükseltilmesi yeterli olacaktır. İktidar partili milletvekilleri de bunu söylüyorlar. Teşvik ’in Düzce’deki gibi 3. Dereceden 4. Dereceye çıkması için çalışacağıma söz veriyorum.

Ereğli’miz gerçekten Batı Karadeniz’in incisi. Yaşanabilir bir kent. Modern, medeni bir kent. Turizmi de çekebiliriz. Bunu yaparken benim kafamdan geçen batı Karadeniz ölçeğinde bir turizm hedefliyoruz. Akçakoca’dan başlayan bir tur Ereğli, Zonguldak Amasra üçgeninde bir turizm çalışması yapılabilir. Bunu turizmciye anlatmamız lazım. Bunu çok rahat yapabiliriz. Denizimiz var, ormanımız var, tarihi yerlerimiz var. Kandillimiz var. Eskiden buraya tren yolculuğu yapılırdı. Nostaljik tren yolculuğu yapılabilir. Bir maden müzesi açabiliriz. Varageli canlandırırız. Bunu Turizm Bakanlığı’na anlatırsak turist gelir diye düşünüyorum.”





 
“EREĞLİ’YE KATKI SUNABİLEN HERKESLE ÇALIŞIRIM”

Ereğli’nin ekonomik potansiyelinin geliştirilmesi için üçüncü ayağın ise üniversite kenti olduğunu belirten Demirtaş şunları söyledi:
“ Yıllardır üniversite kenti olması için mücadele ediliyor. Hem siyasilerimiz hem devlet görevlilerimiz. Şimdi önümüzde bir fırsat var: Hastaneler bölgesinin üniversite kampüsü olması konusunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu arada Prof Dr. Ercan Candan’ı anmadan geçemem. Milletvekili sıfatıyla bu işlerin önüne geçti.  Milletvekilimiz Çaturoğlu, Belediye Başkanımız olsun Rektörümüz olsun hepsine teşekkür ediyoruz.  Biz Ereğli’ye katkı sunabilen herkesle birlikte çalışmaya hazırız. Ama burada bir sorun var son günlerde. Kampüs alanında acaba mevcut fakülteler taşınarak mı eğitim öğretim yapılacak, yoksa mevcut fakültelere ilave fakülteler getirilerek mi yapılacak? Resmi bir bilgi almadım ama eski fakülteleri oraya taşıyarak devam edilecek gibi algılanıyor. Sadece Turizm fakültesi eklenecek. Buna karşıyız. Mevcut fakültelere başka fakülteler ilave edilirse orada her türlü desteğe hazırız. Kampüse yeni fakülteler ilave edilmeli. İktisadi İdari Fakülteler, mühendislik fakülteleri, öğrenci sayısını arttıracak fakülteler olması gerekir. Yerine yenisini koyalım derken eskisini taşırsak, çok da fazla katkı sağlamayacaktır.  Yeni fakültelerle orayı öğrenci kapasitesini arttıracak şekilde doldurmamız gerekir. En önemli sorunlardan biri de bu. Bununla ilgili 1 Kasım’dan sonra Rektörümüz, sivil toplum kuruluşlarımız ve vekillerimizle bir görüşme yapacağım. Bu yönde çalışmamız devam edecek.

Toplantıya katılan Ereğlililer Derneği başkanı Noyan Keskin, Ereğli Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hikmet Tezel ve toplantıya katılan sivil toplum kuruluşu temsilcileri de ziyaretinden ötürü Demirtaş’a teşekkür etti.

Ereğliler derneğinden sonra Ardahanlılar derneğini ziyaret eden Demirtaş eskiden Zonguldak’ın Türkiye’nin Almanya’sı olduğunu, Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanların sırt sırta omuz omuza birlikte çalışarak ülke ekonomisine katkı sunduklarını,  Demirtaş insanların doğdukları yerlerin önemli olmadığını önemli olanın birlikte çalışarak barış ve huzur içinde yaşamak olduğunu vurguladı.