Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek TTK'nın sorunlarına ilişkin dosya verdi.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yapılan görüşmede GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu ve GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu söz alarak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), enerji santralleri ve özelleştirme konuları başta olmak üzere çeşitli sorunları dile getirdiler. Sorunların çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Zonguldak’a davet edildi ve başta TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi, üretimin arttırılması olmak üzere sorunların çözümüne katkı verilmesini istediler.

 

GMİS’ten bu ziyaretle ilgili şu açıklama yapıldı:


DEMİRCİ; İŞ GÜVENLİĞİ RİSKE GİRDİ


GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye’nin böylesi yoğun gündemi içinde kendilerine zaman ayırdıkları için Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederek “Ancak bizim de gerçekten önemli sorunlarımız var. TTK tarihinin en az sayıda işçisiyle çalışıyor, 8 bin civarında işçi var. Emeklilikler devam ediyor. Üretim en düşük seviyede. Daha da önemlisi işçi yetersizliği nedeniyle iş güvenliği önlemleri zorlaşıyor, risk artıyor, can güvenliği endişesi taşıyoruz.

Norm kadro 14 bin olması gerekiyor. TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılından bu yana işçi alınmasını istiyor. Bakanlık ve hükümet almıyor. TTK’nın zararı artıyor. İthalat artıyor, dolar fiyatları yükseliyor. Türkiye’nin parası dışarıya gidiyor. Zonguldak göç veriyor.

Desteğinizi, katkınızı bekliyoruz. Bu önemli sorunun gündeme getirilmesini istiyoruz. Biz Zonguldak BEÜ’de Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’ne de rapor hazırlatıyoruz.

Hükümet, siyasi iktidar;  ‘Sendikadan habersiz bir şey yapmayız’ diyor ama işçi de almıyor” dedi.


TURPCU; ÖZELLEŞTİRMENİN GÜNDEME GETİRİLMESİ BİR TUZAK…

Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Zonguldak’ta TTK maden ocaklarının özelleştirilmesinin gündeme getirildiğini hatırlatarak asıl amacın kömür işletmeciliği yapmak olmadığını, santral izni almak için bunun bir tuzak olduğunu söyledi. Daha önce de böyle yapıldığını ve sonra ithal kömür kullanıldığını belirten Turpcu, o bölgeye yeni santral kurulmasına bölge halkının tepki gösterdiğini kaydetti. Milletvekili Turpcu ve Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, açılışlar için Kılıçdaroğlu’nu Zonguldak’a davet etti.



MUTLU: ZONGULDAK KÖMÜRÜ DEMİR-ÇELİK SANAYİNİN SİGORTASIDIR

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, CHP Zonguldak milletvekillerinin ve destek için  Zonguldak’a gelen 20 milletvekilinin katkılarıyla, belediye başkanları ve bölge halkının eylemlerinin sonuç verdiğini, yeni santral için Çevre Bakanlığı’nın ÇED çalışmalarını durdurduğunu hatırlatarak “Zonguldak kömürü koklaşabilir özelliğiyle demir-çelik ve diğer sanayinin sigortasıdır. Çünkü Türkiye’de başka yer de bu kömür yok. Kurumun kapasitesi yıllık 5 milyon ton. Üretim 1 milyon tonun altında. İşçi almayarak kendiliğinden kapanmaya zorluyorlar. Ancak bu çok riskli bir hal aldı. İşçi sağlığı ve güvenliği ile can kaybı açısından ciddi endişelerimiz var. Her zaman olduğu gibi desteğinizi istiyoruz. Sizi Zonguldak’ta aramızda görmek istiyoruz” dedi.

 

KILIÇDAROĞLU; TÜRKİYE ÜRETMEK ZORUNDA

Çeşitli sorular sorarak cevaplarını alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TTK’ya 5 bin işçi alınması düşüncelerini seçim döneminde dile getirdiklerini hatırlatarak, Türkiye’nin üretmek zorunda olduğunu söyledi. Sorunların çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, iş kazalarındaki artışa da dikkat çekerek TÜRK-İŞ’in daha da hareketli olması gerektiğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, Zonguldak’a ziyaret konusunu da değerlendireceklerini söyledi.