CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon’da meydana gelen ve 30 maden emekçimizin hayatı kaybettiği grizu faciasının 6. yıl dönümü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı. 

 Turpcu, “2014 yılında Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak'taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine tanınması amacıyla vermiş olduğum kanun teklifine başta AKP’nin Zonguldak Milletvekilleri olmak üzere tüm iktidar milletvekillerinin destek vermesini bekliyorum. Vicdanlara sığmayan bu ayrımın bir an önce son bulmasını sağlamak TBMM’nin görevidir” dedi.

 

Milletvekili Turpcu açıklamasında şunları ifade etti: 

 

“Zonguldak’ın geçmişinde ne yazık ki büyük maden kazaları var. 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon’da grizu faciasında hayatını kaybeden 30 maden emekçimizi  saygı ve rahmetle anıyorum.

 

Yaşanan kazalar, ölümler bu mesleğin kaderi değildir, olmamalıdır. Madenciliğin çağdaş koşullarda yapılmasını sağlayacak şartların oluşturulması, denetimlerin daha sık yapılması, emekçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için gerekli düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir.

 

Maden emekçilerinin ekmek mücadeleleri her gün, yerin yüzlerce metre altında devam etmektedir. Ancak, madencilerin çalışma şartları genellikle bir facia yaşandığında, kazalar, ölümler olduğunda gündeme gelmekte, konuşmakta ve unutulmaktadır. Her kazanın ardında geride acılı eşler, yetim çocuklar, gözü yaşlı anne-babalar bırakmaktadır. Yaşanan facialar nedeniyle hayatını kaybeden maden emekçilerimizin geride bıraktığı ailelerinin ve yakınlarının yaşadığı sorunlar dikkate alınmamaktadır. 2014 yılında Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak'taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine tanınması amacıyla vermiş olduğum kanun teklifine başta AKP’nin Zonguldak Milletvekilleri olmak üzere tüm iktidar milletvekillerinin destek vermesini bekliyorum. Vicdanlara sığmayan bu ayrımın bir an önce son bulmasını sağlamak TBMM’nin görevidir.

 

Bu düşüncelerle, 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon’da meydana gelen grizu faciasında kaybettiğimiz 30 madencimizi ve benzer şekilde yaşanan acı olaylar sonucu kaybettiğimiz tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, bu faciaların bir daha yaşanmaması temennisiyle, maden emekçilerimize kazasız günler diliyorum.”