Halkların Demokrasi Partisi (HDP)  Zonguldak Belediye Başkan Adayı Bekir Yılmaz 3 Mart 1993’te TTK Kozlu Müessesesi’nde yaşanan ve 263 maden emekçisinin şehit olduğu grizu faciası ile ilgili olarak  Dünya madencilik literatürüne giren ve ülke tarihini en ölümlü kazası olan bu olayda yaşamını yitiren tüm emekçileri saygıyla anıyoruz. Toplumsal hafızanın zayıflığına inat katliam gibi kazadaki yaşananları unutmuyoruz. Verilen “kaçınılmaz kaza” raporlarıyla kazada sorumluluğu olan hiç kimsenin yargılanmamış olmasını kömür havzamızın kanayan yarası olarak görüyoruz. Kamu ya da özel şirketlere neredeyse ‘dokunulmazlık’ kazandıran bu durumu tarih önünde mahkum edeceğiz” dedi.

 

Bekir Yılmaz  açıklamasına şöyle devam etti:

 

“Unutmuyoruz. Tüm bilirkişi raporlarında, “Ferdi koruyucu gaz maskeleri dağıtılmış olsaydı, yüzden fazla emekçinin yaşamı kurtulabilirdi” denmesine karşın, ithal edilen gaz maskelerini işçilere dağıtmak yerine gümrük depolarında çürümeye terk eden ihmalkârlar yargı karşısına çıkarılmadı. Unutmuyoruz, böylesi patlamalar sonrasında ortaya çıkan olumsuzlukların diğer galerilere yaygınlaşmasını önlemek için alınması gereken su barajları oluşturmak, tüm ocak cidarına taş tozu serperek kömür tozu patlamalarını engellemek gibi basit önlemler bile, 263 kişinin öldürülmesinden sonra uygulanmaya başlandı…

 

Kömür havzasında ‘Daha fazla üretim, daha fazla kar’ isteyen açgözlülüğün bu kazalardan ders almadığını, geçen 21 yıl işçinde irili ufaklı pek çok kazanın meydana gelmiş olmasından anlıyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıklarını gidermeyerek yüzlerce kilometre uzunluğundaki açıklıkları güvenliksiz hale getiren devlet, rödevans yoluyla kiraya verdiği ocaklarda denetim görevini yerine getirmiyor, kaçak ocaklara göz yumuyor. Bu vurdumduymazlık yeni yeni kazlara davetiye çıkarıyor. Bu yüzden havzada neredeyse kazasız bir gün geçmiyor. Halkların Demokratik Partisi olarak yetkililere sesleniyoruz. Bu iş cinayetlerinin hesabını mutlaka soracağız. Halkın iktidarında ihmalleri yüzünden emekçilerin ölümlerine neden olan tüm yetkililer, mutlaka yargı önüne çıkarılacak, yitip giden canların hesabı sorulacaktır.”