CHP’nin Zonguldak Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk AKP iktidarının yolsuzluk batağında olduğunu ve ülke insanlarının da yoksulluğa ve açlığa mahkum edildiğini öne sürdü.

 

2013 yılının son gününde yazılı bir açıklama yapan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk,  2013 yılı; ülkemizin hukuk devleti ilkesinden olabildiğince uzaklaştığı, eğitim sistemimizin bilimsel ve çağdaş ilklerinden uzaklaştırılarak gerici bir formata sokulduğu, özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının dolu dizgin devam ettiği, kamu kaynaklarımızın elden çıkarılma ve yandaşlara peşkeş çekilme anlayışının duraksamadan sürdürüldüğü, sağlık sisteminin tamamen çöktüğü, gençlerimiz ve kadınlarımız başta olmak üzere yaşam biçimimize ağır müdahalelerin gerçekleştiği, demokratik taleplerini dile getiren yurttaşlarımızın polis devletinin en ağır şiddet uygulamalarına maruz kaldığı ve milyonlarca insanımızın açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşama tutunmaya çalıştığı bir acı yıl olmuştur” dedi.

 

Köktürk,  17 Aralık 2013 tarihinde başlayan Cumhuriyet tarihinin; “En Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu” adıyla sürdürülen ve siyasal iktidarca üstü kapatılmaya çalışılan sürecin halka hizmet edeceğiz diye iktidara gelenlerin sadece kendilerine ve yakınlarına çalıştıklarını çok net bir şekilde görüldüğünü iddia ettiği açıklamasına şöyle devam etti:

 

Üç “Y” (Yolsuzluk, Yoksulluk, Yasaklara) savaş açacağız diyerek iktidara gelen AKP, ne yazık ki; yolsuzluk batağının içinde yüzen ve yolsuzluk batağı nedeniyle ülke insanlarımızı yoksulluğa ve açlığa mahkum eden gerçek yüzünü 2013 yılında açık bir şekilde ortaya koymuştur.

 

ACI  DURUM

 

2013 yılında, önceki yıllarda olduğu gibi; Zonguldak’ta da, ülkemiz genelinde yaşanan olumsuz tablonun çok daha büyük yansımalarını gördük…

 

Maalesef; Zonguldak AKP döneminde Cumhuriyet Tarihinin en ağır ekonomik ve sosyal bunalımını yaşamıştır, yaşamaktadır…  

 

Emeğin Başkenti Zonguldak’ın, emeklinin sırtına yaslanarak ayakta kalmaya çalışması, 2013 yılında daha da somut hale gelmiş, yeni iş alanlarının yaratılamamış olması gerçeği karşısında ağır bir ekonomik tablo, tüm Zonguldak’ın geneline hakim olmuştur.

 

Zonguldak’ta; 2013 yılı itibariyle; her 100 esnafın 69’unun SGK’ya borçlu olması, bu acı tabloyu daha çarpıcı olarak ortaya koymaktadır.

 

İşin diğer bir acı tarafı ise; AKP iktidarı döneminde, Zonguldak’a yapılan ve zaten az olan kamu yatırımlarının yıllar itibariyle mütemadiyen düşmesidir. 2011 yılında Zonguldak’ta gerçekleşen 179 milyon 329 bin liralık kamu yatırımı, 2012 yılında 161 milyon 0.85 bine gerilemiş, 2013 yılı itibariyle de 133 bin 600 TL’ye düşmüştür.

 

 

ZONGULDAK GÖÇ VERİYOR

Bütün bu olumsuz gelişmelerin sonuçlarına baktığımızda;  Zonguldak, bugün net göç veren 14 ilin arasındadır…

 

Resmi rakamlara bakıldığında; Zonguldak ilinin son 3 - 4 yılda mütemadiyen her yıl itibariyle 6 – 7 bin göç verdiği görülmektedir. Son yıllardaki Zonguldak’tan dışarıya göç rakamları oldukça ürkütücüdür.

 

Uzun yıllar ülke ağır sanayisini omuzlarında taşıyan, Türkiye’nin dört bir tarafından işini, aşını kazanmak için gelen yurttaşlarımıza kucak açan Zonguldak, böyle bir “göç tablosunu” asla hak etmemektedir. Bu göç tablosunu durduracak, işsizliği azaltacak, istihdamı artıracak projelerde ise, bir arpa boyu yol kat edilememiştir.

 

ÇATES OLAYI

 

TTK’ya işçi alım sözü, bu yıl da iktidarca yerine getirilmemiştir. Sözde her yıl temeli atılan Filyos Limanı söylem boyutundan eylem boyutuna geçememiş, temeli 2013 yılında da atılamamıştır.  

 

Ayrıca, kapanan kamu kurumlarından sonra ÇATES’in özelleştirilme sürecine sokulması Zonguldak’a vurulan ağır bir darbe olarak karşımıza çıkmıştır.

 

Ocaklarda her gün yaşanan ölümler, acılarımızı daha da derinleştirmiştir. Termik santraller girdabına sokulmak istenen Zonguldak, sağlıklı yaşam hakkını da ebediyen kaybedeceği bir sürece sokulmuştur.

 

KDZ. Ereğli’de 7000 kişiyi bir anda işsiz bırakan tersaneler sorununa gözler ve kulaklar kapatılmıştır…

 

ZONGULDAK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE

 

Söylenecek onlarca şey olmakla birlikte, 2013 yılında Zonguldak, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Sayın Çiğdem Toker’in çok güzel özetlediği gibi; “KALBİNDEN VURULAN ŞEHRE” dönüşmüştür…

 

Zonguldak bugün, “Kalbinden vurulan şehirdir ve yoğun bakım ünitesinde uyutulmaktadır.”

 

Ancak, yaşanan tüm bu olumsuzluklara karşın, 2014 yılına yönelik umutlarımızı, beklentilerimizi ve hedeflerimizi koruyoruz.

 

Zonguldak’ı kalbinden vuran ve Zonguldak’ı yoğun bakım ünitesinde uyutan anlayışın giderek, yerine Zonguldak’a can verecek bir anlayışın geleceğine olan inancımızı bu yöndeki çaba ve kararlılığımızı Zonguldak halkımızla paylaşıyoruz.   

 

Güzel günlerin tüm Zonguldaklıların olması ve 2014 yılında insanca beklentilerimizin ve umutlarımızın gerçekleşmesi dileğiyle tüm Zonguldak halkımızın yeni yıllarını yürekten kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyoruz.