Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV), Cumhuriyet ve Madenciye Saygı Koşusu" düzenledi. Koşuya, Zonguldaklı atletler, en yaşlı atlet 83 yaşındaki Safder Kartoğlu ve İstanbul Masterler Atletizm Kulübü üyeleri de katıldı. Atletler, geçen 17 Mayıs'ta 30 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasının meydana geldiği Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'nün önünden başlayan koşu öncesi Atatürk posteri ve Türk bayrağı ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Kartoğlu ve diğer atletler, ellerindeki Türk bayraklarıyla Kilimli beldesindeki TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'nden itibaren şehir merkezindeki Madenci Anıtı'na kadar yaklaşık 12 kilometre koştu. Atletler, burada Atatürk posteri ve Türk bayrağı açtı.
Maraton sonrası basın açıklaması yapan Kartoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grizu patlaması sonrası yaptığı, "Ölüm maden işçilerinin kaderidir" açıklaması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in bir TV programında ölen madenciler için kullandığı "güzel öldüler" şeklindeki cümlelerine atıfta bulunarak, "Maden işçilerinin kaderleri ölüm değil, yaşam olmalı. Ölümleri değil, yaşamları güzel olmalı" dedi.
"EN YAŞLI ATLET
OLARAK KOŞUYORUM"
Yaşlı atlet Kartoğlu; "5 anakarada 15 ayrı ülkede yarışan değil, Zonguldak Amelebirliği'nde yıllarca madencilerin hizmetinde çalışan Safder Kartoğlu olarak buradayım. 21 Nisan 2008 Amerika-Boston ve 17 Ekim 2010 İstanbul Avrasya Maratonu'nu maden işçileri anısına en yaşlı atlet olarak koştum. Hem 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak, hem de şehit maden işçilerini anmak için koştum. Maden işçilerinin kaderleri ölüm değil, yaşam olmalı. Ölümleri değil, yaşamları güzel olmalı. Ayrıca Zonguldak'taki grizu faciasının aradan aylar geçmesine rağmen hala cesetleri bulunamayan Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ı rahmetle anıyorum."
Daha önce Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika, Avustralya kıtalarında koşan yaşlı atlet, bir sonraki hedefinin 7 Mart 2011 tarihinde Antalya'da koşmak olduğunu ve ardından Güney Amerika ve Antarktika kıtalarını da koşarak tüm kıtalara ismini yazdırmak istediğini sözlerine ekledi.
ZOKEV Başkanı Kürşat Coşgun da, amaçlarının hem cumhuriyete, hem de emeğin en derininde, ekmeğin en namuslusunu çıkaran madenciye olan saygılarını göstermek olduğunu söyledi.  Koşunun ardından, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ve ZOKEV yöneticileri tarafından yaşlı atlete kupa ve madalya verildi.