Yoğun katılımla gerçekleştirilen 25. Geleneksel Alaplı Yağlı Pehlivan Güreşlerinin finali nefesleri kesti.

Alaplı'da bu yıl 25. düzenlenen Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri finalinde Şaban Yılmaz'ı yenen Recep Kara Başpehlivan oldu.269 sporcunu katıldığı yağlı güreşlerde 36 başpehlivan mücadele etti. Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, AK Parti Zonguldak Millet vekili Fazlı Erdoğan, CHP Zonguldak Milletvekli Ali Koçal, 19.Dönem Zonguldak Milletvekili Ali Uzun, Kdz Ereğli Kaymakamı Alaplı Kaymakam Vekili İbrahim Çay, İlçe Jandarma Komutanı Levent İşcan, Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, Güreş Ağası Aydın Semerci, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

KÜLTÜRÜN ÜRÜNÜDÜR

25. Geleneksel Alaplı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin açılış konuşmasını yapan Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Geleneksel Alaplı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin Alaplı'nın geleneği ve Alaplı'yı Alaplı yapan bir unsur olduğunu belirterek, "Kültür; uzun yıllar bir arada yaşamış toplumların geliştirdikleri ortak davranıştır. Alaplı Yağlı Pehlivan Güreşleri de bir kültürün ürünüdür. Yani; Alaplı'nın insanı, Alaplı'da doğup büyüyen çocuklar, doğuştan güreşçidir. Buranın köylerinde, yerleşim alanlarında bütün çocuklarımız güreşçi olarak doğarlar. İçlerinden bazıları da, Eyüp ve Ziya Ünlü kardeşler gibi gururumuz olarak, Kırkpınar'da Alaplı'yı başpehlivan olarak temsil ederler. Bu güreşlerin ilk başladığı, ilk doğduğu yer burası. Daha sonra büyük bir organizasyonla 'Karaot Çayırı' dediğimiz bir alana gitti.'' diyerek şöyle devam etti; ''Fakat gördüğünüz gibi bu sene tekrar buraya aldık. Buraya almamızın nedeni; çarşı içinde olsun dedik, esnafımıza hareket getirsin, Alaplı'ya hareket getirsin, Alaplı kalabalık olsun, güzel bir hareket olsun, dedik. Bu güreşi yaparken, tesisleşmede bir sıkıntımız vardı; tribünlerimiz yoktu. Ben buradan Erdemir Genel Müdürü Sayın Oğuz Özgen'e ve tüm Erdemir Yönetim Kurulu ile camiasına teşekkürlerimi iletiyorum. Bu tribünleri, kalıcı olarak Alaplı er meydanına hibe ettiler. Artık bayramlarda da, güreşlerimizde de, sosyal etkinliklerimizde de tribün kurup, tribün kaldırma gibi bir derdimiz olmayacak. Bu tribünlerin üstünü de, bu organizasyondan sonra kapatacağız. Bu güreşlerin yapılmasında büyük emeği olan, Güreş Ağası ve
Birlik Makine Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Se-merci'ye, işadamlarımız; İsmet Yılmaz'a, Ahmet Coşkun'a, Nurettin Bozkurt'a, Şeref Coşkun'a, Mustafa Atmış'a, Alper Fındık'a, Alfa İnşaat'a, Milletvekilimiz Fazlı Erdoğan'a, katkısı bulunan tüm sponsorlarımıza, belediye personelimize, Alaplı halkına, Alaplı esnafına ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz.''Başkan Çimenoğlu, önümüzdeki yıllarda ya-pılacak güreşlerin daha güzel olacağını da iddia ederek, ''Önümüzdeki yıllarda burada yapılacak güreşler çok daha güzel olacak. İnanın seneye geldiğinizde bu sahayı tanıyamayacaksınız. Bu spora sadece ben değil bütün Alaplı gönül vermiş durumda. Bu güreşin yağlı güreş camiasına ve Alaplı'mıza hayırlı u-ğurlu olmasını diliyorum." dedi.

YEŞİL 2 TURDA ELENDİ

Alaplı yağlı pehlivan güreşlerinde tekrar güreş ağası olan Aydın Semerci de konuşmasında, yoğun ilgilerinden dolayı tüm güreş severlere teşekkür etti. Kıran kırana geçen başpehlivanlık güreşlerinde 2010 yılı tarihi Kırkpınar güreşlerinde başpehlivan olan Mehmet Yeşil 2 turda elendi. Finale kalan Recep Kara ve Şaban Yılmaz başpehlivanlık için başa baş mücadele etti. Şaban Yılmazı tuş eden Recep Kara 25. Alaplı Yağlı Pehlivan Güreşlerinde başpehlivan oldu. Yapılan final mücadelesi sonrasında Başpehlivan Recep Kara ve dereceye giren diğer güreşçilere madalyalarını AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, 19. Dönem Zonguldak Milletvekili Ali Uzun, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu ve Güreş Ağası Aydın Semerci verdi. Güreşler sırasında yapılan çekilişte iki şanslı izleyici koç sahibi olurken, güreşlerde sakatlanan güreşçilere sağlık ekipleri müdahale etti. Zaman,zaman güreşçilerin hakem heyetine itirazları olurken bazı güreşçiler ise saha kenarına çıkarak seyircilerin üzerlerine düştüler. 25. Alaplı Yağlı Güreşlerinde derece alan güreşçiler ise şu şekilde:  Minik 1 Furkan Çalışkan, Minik 2 İzzet Çavdar, Minik 3 Bayram Ali, Sembol Kerim Koç, Deste 1 Küçük Kürşat Korkmaz, Deste 2 Orta Yusuf Erdoğan, Deste 3 Büyük Emre Türk, Teşfik Onur Tok, Tozkoparan Rıdvan Kaya, Küçük Orta Eyüp Kıyı. Küçük Orta Büyük Boy İbrahim Yavuz, Büyük Orta Feridun Çatak, Başaltı Faruk Akkoyun, Başpehlivan Recep Kara oldu.