Türkiye Yelken Federasyonu Radyo Kontrollü Model Yatlar Şampiyonası’nı  Kdz. Ereğli’de gerçekleştiriyor. Kdz. Ereğli Yelken İhtisas Kulübü’nden yapılan açıklamada, 14-16 Ekim 2016 tarihle arasında yapılacak  olan ION Türkiye Şampiyonası’nda Radyo Kontrollü Model Yatlar, Polis evi güzergahında yarışacak. Türkiye’de ilk kez Kdz. Ereğlili Caner Çınar’ın yapıp tanıttığı ve federasyonu kabul ettirdiği model yat yarışmasına 26 sporcunun katılacağı ve ilçemizi de 4 sporcunun temsil edeceği öğrenildi.

14-16 Ekim tarihlerinde her gün saat 16.00’da yapılacak olan yarışmaya ilçe halkının büyük ilgi göstereceği belirtiliyor.

 

Türkiye'de IOM sınıfının dünü ve bugünü

 

Ülkemizde 1 Metre sınıfının hikayesi 90lı yılların sonlarında başladı. O dönemlerde bu işe meraklı ağabeylerimizin yaptığı çeşitli tekneler vardı. Bunlardan bir kısmı 1.70 -1.90 boyutlu oldukça büyük teknelerdi. Birkaç kişide de MARBLEHEAD sınıfı orijinal tekne vardı. Bir de 90 cm boyutlu bir tekne kalıbı vardı ki biz, İstanbul Yelken Kulübünde 4-5 arkadaş bu tekneyi donatmıştık. Ancak denize inen hiç bir tekne bir biriyle yarışabilir durumda değildi. Aynı kalıptan çıkmış tekneler bile çok farklı donatıldıklarından yarışamıyorlardı.

Artık bir one design tekne ihtiyacı ciddi anlamda oluşmaya başlamıştı. Seçilecek teknenin hem çok komplike olmaması hem ekonomik olması ve tabi ki diğer ülkelerde tercihen yaygın kullanılan bir model olması gerekiyordu. Yapılan araştırmalar neticesinde 1 Metre sınıfının bu özelliklerin hepsini taşıdığı belirlendi. Rahmetli Ahmet Serim ağabeyimizin öncülüğünde aramızda para toplayıp, İngiltere’den 30 adet üretim lisansı için bir kalıp satın aldık.

Seçtiğimiz dizayn Graham Bantock’un Tinto adlı 1 Metre dizaynı idi. Kalıp ile birlikte tekneyi donatırken ihtiyacımız olacak malzemeleri de sipariş etmiştik. Birkaç hafta sonra tüm malzemeler elimize ulaşmıştı. Rahmetli Yalçın Bengi Ağabeyimiz de bize atölyesini açtı ve getirttiğimiz kalıptan üretim böylece başlamış oldu.

Bu sınıfın oluşumu Türkiye Yelken Federasyonu tarafından da desteklenmişti. Hemen sınıf sekreterliği oluşturuldu ve ilk sınıf sekreteri bu işte çok emeği geçen Ahmet Serim oldu. Sekreterlik faaliyete geçer geçmez ISAF Model Yelken Birliği’ne başvuru yapılarak Türkiye’nin DM (Division Member) olarak üyeliği başlatılmış oldu. 

Bu çalışmalar devam ederken diğer model kulüpleri ve meraklılarına da ulaşmaya çalışıyorduk. Öğrendik ki bu sınıftan ilk yerli üretim tekne Caner Erdem tarafından Ereğli’de çok önceden imal edilmiş. Böylece Sınıf Sekreterliğince yapılan yelken numaraları tahsisi sırasında Caner arkadaşımız TUR 1 yelken numarasını almaya hak kazanmıştı. 

Bizim Tinto dizaynının yanı sıra Galatasaray Kulübünden bir başka ekip DANN3 adlı dizaynın imalatına başladılar ve kısa sürede sayımız artarak 15 teknenin üzerine çıktı. Fotoğrafta 1998 yılında Türkiye Şampiyonası’ndan 15 teknenin bir startını görebilirsiniz. Bir süre sonra Ankara’dan da bir kaç modelci arkadaş 1 Metre tekneleriyle aramıza katıldılar. 

1999 yılı sanırım 1 Metre sınıfının en verimli yılıydı. Bazı arkadaşlar yurt dışından yeni tekneler getirtmiş ve filoya katmışlardı. Yeni gelen teknelerde gördüğümüz donanım değişikliklerini bizde kendi teknelerimizde uygulamaya çalışıyorduk. Bu yıl ilk defa bir milli takım oluşturuldu ve Malta’da yapılan Avrupa Şampiyonasına 5 sporcu ile katıldık. Sami Efegil(GS), Murat Sussa(İYK), Mete Yelkencioğlu(MYK), Tolga Aybers(İYK) ve  Hakan Duysak(Ereğli) bu şampiyonada Türkiye’yi temsil ettiler. Sonraki Türkiye Şampiyonası AÇIK statülü ilk yarış organizasyonu oldu ve Malta’dan gelen iki yarışmacı da Kalamış koyunda bizlerle birlikte yarıştı.
 

2001 yılı ile birlikte peş peşe gelen bir çok etken insanların dağılmasına veya bu işe yeteri kadar zaman ayıramamasına sebep oldu. En büyük etken ekonomik krizdi. Doğal olarak herkes hobisinden çok işine gücüne odaklanmıştı. Ayrıca mekan sorunu da bu konuda etken oldu. Bu işin başından beri Galatasaray Kulübü Yelken Şubesi, kulüp ayırımı yapmadan hepimiz için hem barınak hem de organizasyonların çoğunda ev sahipliği yaptı. Ancak orada da inşaat faaliyetleri başlayınca hepimiz bu alanı terk etmek zorunda kaldık. Zamanla sayımız azaldı, yarışlara katılım yetersiz kalmaya başladı. Bir süre sonra da doğal olarak Federasyon ve Kulüpler katılımcı olmadığı için organizasyonlarına 1 Metre sınıfını dahil etmemeye başladılar.

Aradan geçen uzun zaman neticesinde bugüne geldik. Ben rafa kaldırmış olduğum teknemi artık hafta sonları İstanbul Yelken Kulübü önünden denize indiriyorum. Bir yandan eski ekipten ulaşabildiklerimi tekrar denize çıkmaya çağırırken bir yanda da meraklı yeni arkadaşlara mümkün olduğunca bilgilendirme ve destek vermeye çalışıyorum. Hatta bu siteyi hazırlamamdaki amaç da bu bilgilendirme ve teşvike destek olması içindir.

Kaynak: http://onemetre.org/tr/iom-hakk-nda/tuerkiye-de-iom-s-n-f.html