29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Alaplı'da da değişik etkinliklerle kutlanacak. Alaplı'da yapılacak cumhuriyetin kuruluşunun 89. yılı kutlama programı 28 Ekim 2012 Pazar günü çelenk töreni ile başlayacak. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle ilk olarak 28 Ekim Pazar günü Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirilecek törende, çelenkler sunulacak ve devamında ise bir dakikalık saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunacak. Tebriklerin kabulü ise Kaymakam Yıldıray Malğaç tarafından 29 Ekim 2012 Pazartesi günü saat 13.30'da kaymakamlık makamında yapılacak.
Tören alanındaki kutlama programı ise tebriklerin kabulünün ardından saat 14.00'de başlayacak. Tören alanındaki kutlama programı Kaymakam Yıldıray Malğaç, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Üsteğmen Emre Balçi ve Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu tarafından tören alanında bulunan halkın ve öğrencilerin bayramını kutlaması ile başlayacak. Daha sonra ise öğrencilerin şiirlerini okumasının ardından geçit töreni ile stadyumdaki resmi kutlama programı sona erecek.
Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yılı kutlama programı ile ilgili yaptığı açıklamada, halkın ilgisini çekecek etkinliklerle dolu bir program hazırladıklarını söyledi. Bayramı Cumhuriyete yakışır havada kutlama arzusunda olduklarını belirten Malğaç, Cumhuriyet Bayramı bizim tek ulusal bayramımızdır. Cumhuriyetin kuruluşundan beri coşkuyla kutladığımız bayramımızdır. Cumhuriyetin şanına, namına, Cumhuriyet için dökülen kanlara, mücadelelere yakışır bir şekilde daha coşkuyla kutlanması gerekmektedir. Bu konuda Cumhurbaşkanlığımızın ve hükümetimizin yazıları ve genelgeleri var. Bu kapsamda bu yıl daha canlı ve coşkulu Cumhuriyet Bayramı kutlama programı yapmaya çalıştık. Resmi programdan sonra halkımızın ilgisini çekebileceğini ve kutlamalara bir hava katabileceğini düşündüğümüz iki organizasyon yaptık. Birincisi Ankara Mamak Belediyesi'nden 25 kişilik iki halk oyunları ekibini getiriyoruz, yine yöremizin kültürel değerlerinden olan Gümeli beldemizin semah gösterisi ekibi gösterisini sunacaklar. Ardından da Alaplı'nın sevdiği, sesi güzel sanatçılarından olan yöresel türkülerimizi çok güzel seslendiren Kemal Aslancan arkadaşımız konseriyle tamamlayacağız. Cumhuriyetimize yakışır bir havada kutlamayı arzu ediyoruz dedi.