Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, Ereğli FM'in canlı yayın konuğu oldu. Erdemirspor'da yaşanan kongre sürecini değerlendiren Odabaş, “Biz her türlü mücadeleyi verdik ama bir yere kadar oldu. Kulübün ismi bile değiştirilmek istenince elimizden bir şey gelmedi” dedi.  “Kongreye, sükunet içinde yapılsın diye gitmedik korktuğumuzdan değil” ifadesini de kullanan Odabaş, Basketbol Şubesinin kapanması ve kulübün tasfiyesi yönünde karar alınmasını da, “Tarih bu kararı alanları yargılayacak” sözleri ile değerlendirdi.

 

Ereğli FM'in canlı yayın konuğu olan ve  "Yeni Bir Gün" programında Yusuf Zobar'ın sorularını yanıtlayan Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı ve Erdemirspor Eski 2.Başkanı  Yusuf Ziya Odabaş, Erdemirspor'un 1965 yılından beri Ereğli'nin sembolü olduğunu söyledi. Kulübün hayatta kalması ve  önünü açma adına 2010-2012 sözleşme döneminde ek bir madde ile işverenin her bir işçi adına Erdemirspor'a bağışlanmak üzere 15 TL ödemesinin önünü açtıklarını hatırlatan Odabaş, "2004 yılından beri tabanı temsil eden işçiler adına yönetimde arkadaşlarım ile birlikte görev aldık . Daha önceki yönetimlerde biz girmeyelim, Erdemir yönetimi bunu yapsın dediğimizde, Erdemir'in yöneticileri olmaz, siz tabanı temsil ediyorsunuz.Daha hoş olur, birlik beraberlik olur diyordu .Şimdi ise gelinen noktada üzüldüğümüz konular var ."dedi.                                  

 

"Gelen yazılar bizi çok üzdü"                                                                                                                                    Kongre sürecinde kendilerine gelen, "Erdemirspor ismini taşımayın.Spor tesislerini kapatın."şeklindeki yazıların süreci olumsuz bir duruma doğru sürüklediğini söyleyen Odabaş, "Aslında bu konu Mayıs ayının 2.sindeki yönetim kurulu toplantısında da gündeme geldi.Başkan bu konularla ilgili yönetim kararı alalım dedi. Biz ise sendika olarak böyle bir kararın altına imza atmayacağımızı söyledik.  Ve illa ki böyle bir şey isteniyorsa genel kurul karar versin dedik. Bize ilk başta basketbol şubesinin kapatılması dendi ama sonraki süreç tasfiye ye gitti dedi.                                                                                   

 

"Her şeyi yaptık"                                                                                                                                                         "Daha önceki dönemlerde olduğu gibi kongre sürecinde de  bu kulübün ayakta kalması için her şeyi yaptık." diyen Odabaş, "Ama şirket yönetimi bu kulübü kapatacağım dediğinde, hele hele sözleşme sürecinde daha fazla  ısrarcı olmamız mantıklı gelmedi."dedi. "Genel Başkanım da kulübü ayakta tutmak için elinden gelen gayreti gösterdi, görüşmeler yaptı ama bize Erdemir yönetiminden bu kulübün adını değiştirin adı da olmasın dedikleri zaman adı Kaptaş, meydanbaşıspor olduktan sonra bir önemi yoktu. Kongreye korktuğumuz için değil,sükunet içinde yapılması için katılmadık."diyen Odabaş,  "Konu basına yansıdığında çok büyük tepkiler olmadı.Tepki veren bazı kişiler oldu ama beklenilen olmadı.Biz sendika olarak işin tarafına giriyoruz. Sendikacılar niye  bur da niye kulüple ilgileniyor. Erdemirspor sendikanın arka bahçesi deniliyor.Geri çekiliyoruz bur dan da eleştiri alıyoruz.Kime yaranacağımızı şaşırdık."ifadesini kullandı.

 

"ŞİKAYET EDENİN SAMİMİYETİ NEDİR?"

Odabaş, Zobar’ın sorusu üzerine, isim vermeden Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın (gerekirse spor tesislerimizi açarım) şeklindeki destek sözlerini konusunda da samimiyet görmediğini söyledi. “Ereğli'nin mülkü amirleri (Tesisleri açarım) dedi ama samimi bulmadım. Yaşanan olaylarda bu kulübün yara almasında etkisi büyüktür." diyen Odabaş, " Oturup konuştum.Rapor hazırladım verdim dedikten sonra bir şeyler ortaya çıktı. Bizi vergi müfettişlerine şikayet edenin samimiyeti nedir. Kulübü ayakta tutmak isteyen biri, Bağlık Kantini’ni, kapalı halı sahayı neden kapattı. (Tesisleri açacağım) diyor. Beyçayırı kasıtsa orası Beden Terbiyesi’ne ait. Kapalı Spor Salonu da aynı şekilde. Nereyi açtı? Güzel laflar ama inandırıcı değil. İleride bu konuda da değişiklik olursa (siyaset yapıyorum) diyebilir. Yine de niyetlerinden dolayı teşekkürler. Ancak tarih, bu kararı alanları yargılayacaktır.”dedi.

 

Kombine almadılar, genel kurula geldiler

Son genel kurula Erdemir’de (A) statüsünde çalışan yaklaşık 250 kişinin katıldığını anımsatan Odabaş, “İşverenle konuşmamızda ‘öncelik üretim’ diye söylenir ama ne hikmetse sonradan tamimler yayınlanarak genel kurula çağırıldılar. Şundan gurur duyuyorum ki, kulübe sahip çıktılar, şimdiye kadar 40-50 kişiyle yapılan genel kurullar 250 kişiyle yapılır oldu."dedi. "Son günlerde çok kabak çiçekleri görmeye başladık, o da Allahın lütfüdür." ifadesini de kullanan Odabaş, "Beko Basketbol Ligi maçları için salonda kombine bilet satmak istediklerimiz destek olmazken, genel kurula gelebildiler. Bu gelişmeler Ereğli’de tarih olarak anılacaktır. Biz de göreceğiz. Ereğli’de iş yapanlar bir iz bırakırlar. Ancak bunun kalın bir iz mi, silik bir iz mi olacağı sonradan görülecek.”şeklinde konuştu.                 

 

Kulübün borcu var mı ?                                                                                                                                               Zobar’ın kulübün 1.2 Milyon borcu var mı ? şeklindeki sorusuna "Evet, bin 300 lira kadar sporculara ve bazı yerlere borcumuz vardı. Ancak kulübün gençlerin önünün açılmasıyla bu borçlar ödenir. Türkiye’de bunun çok örneği var. Birçok dünya şirketinin spora destek verdiği biliniyor" dedi. Bu arada Odabaş, Sendika ve işçilerin her konuda kulübe destek çıktığını anlatan Odabaş, “Her halde Erdemir yönetimi kulüpte tabanı temsil eden işçinin olmasını hazmedemiyor. İşçiden rahatsız olan bir yönetim varsa desteğimizi çekmemiz lazım. Pazartesi günü itibariyle işçi aidatların kesilmemesi tarafında talebimizi bildiren bir yazı yazdık” diye konuştu.