Kdz. Ereğli’nin Kestaneci Mahallesi Radar Tepesi’nden yamaç paraşütü atlayışları gerçekleştirilmesi için Türkiye rekortmeni geldi. Bir gün önce 8 yıl önceye ait paramotor Türkiye Rekorunu 3 saat 18 dakika havada kalıp 153.1 kilometre mesafe kat eden  Aytekin Kurmaz  ve yamaç paraşütçü arkadaşları Ahmet Gümüş ve Necati Bekişdamat Radar Tepesi’ne geldiler. Kestaneci Mahallesi Muhtarı Ahmet Özer, Türk Hava Kurumu Kdz. Ereğli Şube Başkanı Muhammet Likoğlu ve yöneticileri tarafından karşılanan ekip, hava koşullarının uygun olmaması nedeniyle uçuş yapamadı.

 Kestaneci Radar Tepesi’nin deniz seviyesinden 330 metre yüksekliğinin yamaç paraşütü için avantaj olduğunu ifade eden Aytekin Kurnaz acil iniş için eski çöplüğün, iniş için de Kırmacı plaj alanı olarak belirlendiğini açıkladı.

 Ereğli’ye gelmeden bir gün önce (14 Aralık 2015 Pazartesi) BoluYumrukaya Köyü’nden deniz seviyesinden 805 metre yükseklikten paramotor ile gerçekleştirdiği uçuşunda 2 bin 488 metreye kadar çıktığını ve ortalama 47,7 metre hız ile 3 saat 18 dakika havada kalıp Çankırı Bayramören Cavundur’a 153,1 kilometre uçup inerek 2008 yılından bu yana kırılamayan Türkiye Rekorunu kıran Aytekin Kurnaz bölgede yamaç paraşütünün gelişmesi açısından Radar Tepesi’nin çok uygun olduğunu kaydetti.

 Yamaç Paraşütün  bölge turizmi açısından çok önemli olduğunu kaydeden Aytekin Kurnaz şunları söyledi:

 “Ben Aytekin Kurnaz 10 yıldan bu yana Türk Hava Kurumu bünyesinde yamaç paraşütü sporu ile uğraşıyorum. Hemen hemen her gittiğim bölgede yamaç paraşütü sporuna uygun yerleri tespit ederek buraların tescillenmesi yerel birimler tarafından açılması için uçuşlar gerçekleştirerek turizme katkı sağlamayı düşünüyoruz. Daha önce Antalya, Diyarbakır, Akşehir, Ölü Deniz, Zonguldak bölgesinin bir kısmı daha çok da şu sıralar Bolu Abant bölgesinde uçmaktayız.

 Bizim spor yaptığımız yere bu sporun gelişmesi için en uygun yerlerden biri olarak yelken uçuşu için burayı tespit ettik.

 Bu proje Zonguldak'ta yamaç paraşütü yapan, motorlu yamaç paraşütü yapan arkadaşların Singal dediğimiz yani motorsuz uçuş yaptığımız paraşütlerle uçuşa alan olmamasından kaynaklandı. Onlar da belli bir çalışma yapmışlardı daha önce burada Türk Hava Kurumu'ndan gelen yetkililer buraya rapor yazarak, onaylanmasını sağladı.

Yalnız p3 seviyesinden itibaren yelken uçuşu ileri seviyede uçuşlar yapılabilecek bir bölge olarak tespit ettik burayı. Bölge açısından da turizm açısından da son derece iyi olacağını değerlendiriyoruz. Zaten uçuşa açtığımız tepelerden sonra da renkli görüntülerle kültürel açıdan da geliyor bazı yerler.

 Burası da turizm açısından güzel bir yer. Gelişeceğine inanıyoruz. Burada tam olarak yamaç paraşütü singal ve paraşüt uçuşları bölgenin pilotlarını geliştirmek için Türk Hava Kurumu'ndan kursunu almış bölge pilotları burada kendini geliştirmek için uçuşlar yaparak hem turizme de kültürel anlamda bir katkı sağlayacak. Aynı zamanda ticari uçuş seviyesine gelindiği zaman ticari firmalardan aynı Ölüdeniz'de Babadağ'da, Antalya'da olan firmalar gibi. Bu bölgede de ticari uçuşlar yapılabilecek.

 

Şuan uçuş yapıp yapmayacağımızı rüzgarın durumuna göre değerlendireceğiz. Uygun olan rüzgar kesimi burada Kuzey ve Kuzeydoğu. Biraz Doğulu geliyor rüzgar. Duruma göre rüzgarın Kuzey'e dönmesi durumunda uçuş yapacağız. Aksi takdirde de motorlu yamaç paraşütü uçuşu yapacağız.

 

Yetkililerden isteğimiz zaten Belediye Başkanımız da oldukça ilgilenmiş bu konuyla bunu öğrendik. Tepenin açılışını yapmışlar yalnız tepenin hemen önümüzde gördüğümüz alanda bodur ağaçlardan oluşan ağaçlık var bunlar uçuşumuzu engeller. Yani rüzgarın stabil gelişini engelleşeceği için ve kalkış anında bizim önümüzü görebilmemiz için bu ağaçların olmaması lazım. Bu ağaçların bir kısmını doğaya zarar vermeden temizlenmesi durumunda çok daha güzel uçuş alanı olacağından eminiz.

 

İniş yeri oldukça uygun iki tane iniş alanı var. Birisi hemen aşağıda acil durumlar için çöplük mevkii denilen bir yer. Ama asıl iniş alanı hemen tepenin sol tarafında kalan mezarlığın altında kalan sahil bölümü. Oraya da çok rahat bir şekilde buradan yetişilip inişler yapılabilir.”

 

THK Kdz. Ereğli Şube Başkanı Muhammet Likoğlu da, yamaç paraşütü konusunda alanda ve çevrede yapılması gereken düzenlemeleri yerine getirmek için hazır olduklarını açıkladı.