Kireçlik’te termik santral kurulmaması için mücadele veren Ereğli Çevre Platformu, ilçe merkezinde imza kampanyası başlattı.

 

9 Köy muhtarı adına konuşan Bayat Köyü Muhtarı Ahmet Eğilmez, 2010 yılında da termik santral yapımı için girişim başlatıldığını o dönemde ortaya konulan mücadelenin devam edeceğini anımsatarak, “Kesinlikle ve kesinlikle altını çizerek söylüyoruz yöremizde bizden gelecek nesillere daha sağlıklı bir yaşam ortamı bırakmak için termik santrale hayır diyoruz. Orada gerekirse halkımız Kireçlik koyunu yıkar yine de termik santralin yapılmasına karşı çıkar” dedi.

 

Çevre Platformu Sözcüsü Doktor Eylem Ertuğrul da, Kireçlik Koyu ile Amasra arasındaki yaklaşık 80 kilometrelik alana 9 termik santral yapılmak istendiğini vurgulayarak, “Ereğli, Zonguldak ve Bartın bölgesinde en az 500 bin kişi söz konusu termik santrallerin olumsuz etkilerine maruz kalacaklardır. Biz yaşama zarar veren tüm yatırımlara hayır diyoruz” sözleri ile konuştu.

 

 

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu, Kireçlik’te termik santralin kurulmaması için ilçe merkezinde bulunan Abdi İpekçi Sergi Salonunda imza kampanyası başlattı. Çevre Platformu Sözcüsü Eylem Ertuğrul, Kireçlik koyundan başlamak üzere Amasra’ya kadar yaklaşık 80 kilometrelik bir alanda 9 tane termik santral yapma projesi bulunduğunu hatırlatarak, “Bu projeler şuan çevresel etkilerin değerlendirilmesi aşamasında bu aşamalardan sonra da artık projeler inşaya başlayacak, halkımızın dikkatini çekmek adına imza kampanyası başlattık” dedi.

 

BİN 900 TON KÖMÜR YAKILACAK

Termik santrallerin akarsu yatağı ve deniz kenarlarına yapılması hedeflendiğini anımsatan Ertuğrul konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Santrallerin aktif çalışmaya başlaması durumunda saatte bin 900 ton kömür yakılacak, bu da çevresel etkilerde bizleri sıkıntıya sokacak gelişmelerdir. Termik santraller yapılmak isteniyor. Fakat günümüzde elektrik elde etmenin en eski teknolojisi ve en kirli yoludur. Avrupa Ülkeleri bu teknolojiyi ülkelerinden çıkarmakta 3. dünya ülkelerine ihraç edilmektedir. Doğaya sıkıntılıdır çünkü çok ciddi bir atık üretiyor, su kaynaklarını da tüketiyor. Ne kadar teknolojik olursa olsun mutlaka çevreyi etkileyici zararlı etkenleri çevreye salıyor.

 

PEKİ BU NE DEMEKTİR?

Tarım yaptığımız topraklar asit yağmuru ile yıkanacak ağır metal kirliliğine uğrayacak. Besin zinciri yolu hayvansal gıdalardan, sebzelerden, meyvelerden, doğrudan bize geçecektir. Öte yandan bizler kalitesiz hava solumaya mecbur kalacağız. Ereğli, Zonguldak ve Bartın bölgesinde en az 500 bin kişi söz konusu termik santrallerin olumsuz etkilerine maruz kalacaklardır. Biz yaşama zarar veren tüm yatırımlara hayır diyoruz. 78 Kilometrelik kıyı boyunca havaya toz, gaz ve kül saçılmasına rıza göstermiyoruz. Hiçbir faaliyet insan yaşamından daha değerli değildir. Eğer insan sağlığı riske giriyorsa ne ekonomik faaliyet ne kalkınmanın bir anlamı vardır.

 

NELERE YOL AÇABİLİR?

Gaz ve toz solumak alerjik reaksiyonlar, astım, akut ve kronik akciğer hastalıklarına yol açar. Tozlar, akciğerlerde en uç noktalara kadar ulaşıp birikerek zamanla kansere sebep olur. Besin zinciriyle vücudumuza giren kimyasallar tüm organlara ulaşır ve işleyişi bozar. Bu kimyasalları vücuttan atmak için karaciğer böbrek gibi organlar zarar görür ki bu yavaş yavaş zehirlenmek demektir. Bağışıklık sistemimiz zamanla zayıflar ve tüm hastalıklara açık hale geliriz. Kimyasallara en dayanıksız olan üreme hücrelerinin zarar görmesi kısırlık veya nesillere aktarılan kalıtımsal hastalıklarda artmaya neden olur.  Ağır metaller beyin hücrelerinde birikerek öğrenme, hafıza, algılama, davranış, denge işlevlerini bozar. Erken bunama, sinir sistemi hastalıkları artık. Tüm yaşam döngüsü bozulur. Arıcılık ve balıkçılık tamamen biterken, fındık ve diğer tarım faaliyetleri yürütülemez hale gelecektir. Esas olan yaşamdır. Yaşamı yok ederek, zarar vererek bir kalkınmayı ret ediyoruz. Zonguldak ili ve çevresi Avrupa’nın ağır metal kirliliği yönünden birinci, dünyanın sayılı kirli kent ve bölgelerinden biridir. Anayasanın 56. Maddesine göre herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı bulunmaktadır. Çevreyi geliştirmek çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın görevidir”

 

“OLİMPİYAT YÜZÜCÜSÜ GELİYOR”

Çevre Platformu sözcülerinden Aykut Ateş’de, farklı meslek gruplarının oluşturduğu platformun termik santral yapılmaması yönünde çalışmalarda bulunduğunu bu bağlamda çeşitli etkinlikler gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Ateş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:  “1 Ağustos tarihinde olimpiyat yüzücüsü Kemal Özdemir, Ereğli’ye gelecek. Kireçlik bölgesinde bir yüzme etkinliğimiz olacak. Bunu duyurmak istiyoruz. 3 Ağustos Cumartesi günü de Ereğli sahilinde böyle bir etkinlik gerçekleştirilecektir. Kendisi engelli bir olimpiyat yüzücüsü ve bizim bu çağrımıza da destek verdi. Bizim zaman zaman belli tarihlerde toplantılarımız oluyor”

 

MUHTARLARDAN ORTAK TAVIR

Köy Muhtarı Ahmet Eğilmez’de, bu bölgede 9 köy var, 9 köyün muhtarının da ortak bir kararı var. Daha önce böyle bir girişimde bulunulmuştu, biz o zaman tepkimizi ortaya koyduk, şimdi de yöre halkı olarak tepkimizi göstereceğiz. Kesinlikle ve kesinlikle altını çizerek söylüyoruz yöremizde bizden gelecek nesillere daha sağlıklı bir yaşam ortamı bırakmak için termik santrale hayır diyoruz. Orada gerekirse halkımız Kireçlik koyunu yıkar yine de termik santralin yapılmasına karşı çıkar” dedi.

Daha sonra termik santral kurulmaması için imza kampanyası başlatıldı.