Kireçlik’te termik santrale hayır eyleminde “Termik demek ölüm demek” sloganları atıldı.

 

Kdz. Ereğli’nin Kireçlik sahilinde termik santral yapılmasına karşı toplumsal tepkiler artarak devam ederken, Engelli Milli Yüzücü Kemal Özdemir de “Termik santrale hayır!” dedi.  Kdz. 
Ereğli Çevre Platformu’nun davetlisi olarak gelen ve 1 Ağustos Perşembe günü Kireçlik’te yüzerek termik santrale karşı net bir duruş sergileyen Kemal Özdemir,  3 Ağustos Cumartesi günü saat 19:30’da da Ereğli’de Gözlemeciler ile Elif Otel arasındaki yaklaşık 400 metrelik alanı 35 dakikada yüzerek geçti ve bir kez daha termik santral tehlikesine dikkat çekti.

 

‘KUSMAMAK İÇİN KENDİMİ ZOR TUTTUM’

Engelli Milli Yüzücü Kemal Özdemir, alkışlarla denize atlayıp ve yine alkışlarla karşılandığında Ereğli liman içi denizinin çok kirli olduğunu ifade ederken “kusmamak için kendimi zor tuttum” dedi. Liman içinin bu kirliliğini de bu sözlerle gündeme taşıyan Milli Yüzücü Özdemir,   “Neden buradayız?” sorusuna da şu yanıtı vermişti:
“Karadeniz bölgesinin en güzel, Avrupa’ya şehir olmuş Ereğli’den sesleniyoruz. Ereğli’den Bartın’a kadar olan bölgede 10’dan fazla termik santraller yapacaklar. Termik santraller artık teknolojik olarak ömrünü tamamlamışken Türkiye’nin üzerinde oynanan oyunlar nedeniyle anlamış değiliz. Kireçlik’te bundan 3 gün evvel çok güzel doğanın ortasında termik santral kurması ile başladık yüzmeye. Fındığı, kestane balı, tarımı ve de toprağa kendisini vermiş işçisi ile buranın insanlarını buradan göç etmeye zorlamak, buradaki ekolojik dengeyi bozmak, santralin kurulmasını engellemek için her attığım adımda hayır demeye çalışıyorum. Umarım buraya termik santral kurulmaz. Buna izin vermeyiz”

 

KEMAL ÖZDEMİR KİMDİR?

Kemal Özdemir, 1960 yılında Zonguldak’ta doğdu. Dokuz yaşında geçirdiği bir tren kazası sonucu sol kolunu kaybeden ve aynı yıl atletizmle tanışan Özdemir, 1981 yılında Türkiye Atletizm Pist Şampiyonası’yla profesyonel atletizm hayatına başladı. Marmara Üniversitesi Spor Akademisinden 1998 yılında mezun oldu. Profesyonel atletizm antrenörü olarak pek çok kulüp ve sporcuyu çalıştırdı. Özdemir, 2006’da, Bedensel Engelliler Federasyonu’nda bir milli atlet olmanın yanı sıra, Bedensel Engelliler Milli takımının antrenörü de oldu. İstanbul Üniversitesi Spor Akademisi’nde öğretim görevlisi ve Deniz Harp Okulu’nda baş antrenör olarak görev yaptı. 2006 Hollanda Dünya Şampiyonası’nda maratonda altıncı, 2007’de Çek Cumhuriyeti’nde 5000 metrede birinci, 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyat oyunlarında yarışan tek Türk atlet olarak on üçüncü oldu.
Olimpiyatlardan sonra sosyal projelere yönelen Özdemir, TEMA için ‘Her adımda bir fidan’, Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) ile de ‘Her Kulaç Denize Bir Nefes’ kampanyalarını gerçekleştirdi. Okul öncesi eğitime destek için Çocuklar Gülsün Diye Derneği adına da koşan Kemal Özdemir, son olarak 20-27 Temmuz 2013 tarihleri arasında “RunFire Cappodocia Ultra Maratonu”nda Kurşun Kalem Eğitim Vakfı yararına koştu.