Hattat Holding’in Kandilli’de bulunan Hema Kömür İşletmelerini kapatma kararı almasının ardından iş çıkışları da devam ediyor. Yaklaşık 500 maden işçisinin 2 gün maden ocağından çıkmama eyleminin “kapatma kararı alındı” açıklaması ile sonlandırılması bölge halkını karamsarlığa itti. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, işten çıkartılan maden işçileri ile bir araya geldi, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

“Kanunu Ak Parti çıkartacaktı ancak CHP buna engel oldu o konuşmayı da mecliste Ali İhsan Köktürk yaptı” söylentilerinin gerçek dışı olduğunu belirten Köktürk, “Kayıtlar herşey ortada. Taşkömürü ile ilgili değil Soma’da 2 firmaya kömürden fiyat farkı adı altında ciddi bir devlet kaynağına karşı çıktık” dedi.

 

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın da sürecin sadece Kandilli olarak değil tüm bölgeyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Burayı yılbaşına kadar kapatmayı planladıklarını, 70-100 kişilik gruplar halinde iş çıkışları olacağını söylediler. Sendika bunu işçilere iletti, hatta işçilere, ‘biz de bunu kabullendik’ dedi. Günah keçisi değil çare aramak istiyoruz, ekmek derdindeyiz” sözlerine yer verdi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, işletmenin bulunduğu Kandilli Belediye Başkanlığında, işten çıkartılan maden işçileri ile bir araya geldi. Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, 800 kişinin çalıştığı işletmenin kapatma kararı almasının ardından 60 kişinin ardından 70 kişinin daha iş çıkışı verildiğini söyledi.

 

“ENDİŞELİ BEKLEYİŞ”

Gelişmeleri büyük bir endişe ile izlediklerini yetkililerden işletme ile ilgili net cevaplar alamadığını belirten Aydın şu ifadelere yer verdi: “İşletme yetkilileri ile de görüştük. Burayı yılbaşına kadar kapatmayı planladıklarını, 70-100 kişilik gruplar halinde iş çıkışları olacağını söylediler. Sendika bunu işçilere iletti, hatta işçilere, ‘biz de bunu kabullendik’ dedi. Günah keçisi değil çare aramak istiyoruz, ekmek derdindeyiz. Toplum içindeki intibaları da doğru bir şekilde insanlara yansıtmalıyız. Biz derdimizi tam olarak anlatamıyoruz, son zamanlarda konuşulan, Ak Parti bu sorunun çözümü için yasa çıkartmaya kalkmış, CHP bunu engellemiş bunun konuşmasını da siz yapmışsınız türünden bir intiba dolaşıyor. Bizim arkadaşlarımız bu konuyu çok merak ediyor”

 

“MECLİSTE ZONGULDAK’I ANLATTIK”

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, yaşanan süreci büyük bir üzüntü ile takip ettiklerini kömür üretiminin istihdam ile birlikte arttırılması gerektiğini belirtti. Sorunun sadece Kandilli’de değil ülke genelindeki maden ocaklarında da yaşandığını kaydeden Köktürk yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Ortaya çıkan süreçten son derece üzgünüz. Zonguldak’ın içerisinden geçtiği süreç ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir konuşma yaptık. Zonguldak’ın Türkiye’ye yaptığı katkıyı anlattık, bu katkıya rağmen genel bütçeden hak ettiği payı alamadığını, vergi sıralamasında 19, kamu hizmetlerinden yararlanmada 57’nci sırada olduğunu anlattık, biz halen vermeye devam ettiğimizi rakamlarla anlattık. Kömürü, Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nu anlattık.

 

3 YILDA 45 BİN GÖÇ VERDİ

Zonguldak’ta son 3 yılda 45 bin göç vermiş, her yıl 6-7 nüfus azalması yaşamış. Bunun nedeni Zonguldak’ın temel kaynaklarına olan bakışın eskisi gibi olmamasıdır. Siyasal iktidarlar karaelmas denilen kömür madenine düzgün değil şaşı bakıyorlar. KİT Komisyonunda Ak Parti Milletvekili Mehmet Tomaç, kömür üretmeye gerek yok, dışarıdan daha ucuza alıyoruz, madenleri kapatalım dedi. Üzülerek söylemek istiyorum ki KİT komisyonu toplantılarına iktidar milletvekilleri katılmamaktadır.  

 

“YAŞAMA HAKKI KUTSALDIR”

İşçilerin ölmemesi lazım, yaşama hakkı kutsal. Madencinin de yaşama hakkı var. Ölümler oluyor diye ocakları kapatıyoruz diyemezsin. Ocaklarda her türlü güvenlik tedbirlerinin alarak, üretimi arttıracak politikaların yaşama geçirilmesi gerekir. Yerin altında 1.3 milyar ton kömür var ama Türkiye’ye başka yerlerden kömür geliyor.

 

ZONGULDAK MEMNUN DEĞİL

Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi rakamları açıklandı, memnuniyet ortalamasına bakıyorsunuz Türkiye ortalamasının altında, işsizlik ve intihar olayları ortalamanın üzerinde. Zonguldak çöken, kaderine bırakılmış, altın arayan eski kovboyların yaşadığı maden kasabaları gibi bir yer haline getirilmiş. Zonguldak’ta sanayi yatırımları gelmiyor, yeni alanlar da açılmıyor, mevcut kurumlarımız da çökertiliyor.

 

KÖMÜR ÜRETİLSİN DESTEK ARTSIN

Bizim önerimiz Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz hiçbir zaman kömür Zonguldak’ta üretilmesin demiyoruz kömür üretiminin arttırılması, desteklenmesi ve teşvik edilmesinden yanayız. Devlet kömür üretimini desteklesin, teşvik etsin aynı zamanda da denetlesin, bunlar birbirinden ayrılmaz. Koklaşabilir kömür sadece Zonguldak’ta var ve kömür demir çeliğin vazgeçilmez hammaddesidir. Bu kadar stratejik bir maldır. Önemi ve rezervlerinden ötürü değerlendirilsin dedik, linyite teşvik çıktı, taşkömürüne çıkmadı”

 

YENİ ÇIKAN TORBA YASA

Yeni çıkan torba yasadaki bir takım düzenlemeleri istediğini de belirten Köktürk, “Burada üretim devam etsin, taşkömürü üretiminin sürmesi bu ülke için hayati önemli bir durumdur. Biz torba yasada 20 madde madenler ile ilgiliydi biz o önergelerin hazırlanmasına grup ile birlikte çalıştık ama meclisteki görüşmeleri sırasında çoğu görüşmelerde olamadık. Olamama nedenimiz ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri vardı, 15 gün Almanya’da görevlendirildim, parti adına orada kalmak zorunda idim. Bu 20 önergenin hazırlanmasına da katkı bulundum. Mecliste sizin şartlarınızı ağırlaştıran şeklinde bir konuşma yaptığım doğru değil. Madenlerin tartışıldığı KİT komisyonuna katıldık, konuşmalar yaptık.

 

“ÜRETİM YAPILMASIN DEDİLER”

AKP İktidar milletvekilleri üretim yapılmasın kapatılsın şeklinde yaklaşımlar gösterdiler. Mecliste genel kurulda konuşulan bir önergeden bahsediliyor, Ak Parti bir önerge getirmiş, CHP karşı çıkmış diye. Bunu herkes ile tartışabiliriz, meclis tutanakları da ortada. Mecliste konuşan konu sadece Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile ilgilidir. TKİ ile ilgili bir önerge getirilmiştir, Soma’daki iş kazasındaki firma dahil 2 firmaya kömürden fiyat farkı adı altında ciddi bir kaynak transferi yapılmasını içermektedir o önergeler.

 

“MÜSAADE ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Sadece TKİ ile ilgili Zonguldak, TTK yok, TKİ ile ilgili önerge getirildi. Bunlara büyük miktarlarda devletten kaynak transferi sağlayan bir düzenleme idi buna da CHP olarak müsaade etmemiz mümkün değildi. Yetim hakkının yenilmesine göz yumacaksınız biz bunu yapamayız. Açık ve net söylüyorum, Ali İhsan Köktürk olarak buradayım. Genel kurulda taşkömürü ile ilgili rödevans ile ilgili tek bir önerge gelmemiştir, iktidar tarafından.

 

“EMEĞİN YANINDAYIZ”

Emekten yana bir partiyiz. Emek mücadelesinin yanında ve arkasında oluruz. Özelde de tüm emekçi arkadaşlarımızın yanındayız birebir. Ankara’ya yürüyecekseniz yürümeye de hazırız yeter ki bu mücadeleye birlikte karar verelim. Hangi noktada bu mücadeleye gireceğiz hangi noktada devam edeceğiz.

 

“DEVLET SORUMLULUĞU ELE ALMALI”

Özel sektör burada üretim yapmayacaksa devlet burada sorumluluğu eline almalı, işçi ile işveren arasında işçi sıkışmış, bir taraftan sözleşme şartları yerine getirilmediği diye süre uzatımı vermiyorsun öteki taraftan sözleşmeyi fesih etmiyorsun burada üretimi sürdürecek sorumluluğu da üstlenmiyorsun. Devlet üzerine düşen sorumlulukları sonuna kadar yapmalı. Buradan gittiğimde Genel Başkanım ile görüşeceğim, gerekirse Ankara’ya davet ederiz gelirsiniz, sonunuza kadar yanınızdayız”

 

(Haber Merkezi)