TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, Sektörel Su ve Atıksu İstatistiklerini açıkladı. Demirtaş, belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, termik santraller, OSB ve maden işletmeleri tarafından 2012 yılında doğrudan alıcı ortamlara 12 milyar m3 atık su deşarj edildiğini bildirdi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, TÜİK tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen sektörel su ve atık su istatistiklerini açıkladı. Yapılan yazılı açıklama şu şekilde: Su kaynaklarından 14,3 milyar m3 su çekildi. Belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve maden işletmeleri tarafından 2012 yılında 14,3 milyar m3 su doğrudan su kaynaklarından çekildi. Su kaynaklarından çekilen suyun %52,1’i denizden, %18’i barajlardan, %15’i kuyudan, %11,9’u kaynaktan, %1,7’si akarsudan, %1,2’si göl ve göletlerden, %0,1’i ise diğer kaynaklardan çekildi. Alıcı ortamlara 12 milyar m3 atıksu deşarj edildi.

 

SOĞUTMA SUYU

Belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, termik santraller, OSB ve maden işletmeleri tarafından 2012 yılında doğrudan alıcı ortamlara 12 milyar m3 atıksu deşarj edildi. Alıcı ortamlara deşarj edilen atıksuyun %77,1’i denize, %18,6’sı akarsuya, %1,3’ü foseptiğe, %1,1’i baraja, %0,6’sı göl ve göletlere, %0,6’sı araziye, %0,7’si ise diğer alıcı ortamlara deşarj edildi. Soğutma suyu hariç deşarj edilen atıksuyun %76’sı arıtıldı. Belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, termik santraller, OSB ve maden işletmeleri tarafından 2012 yılında deşarj edilen atıksuyun %62’sini soğutma suları, %38’ini ise soğutma suları dışındaki atıksular oluşturdu. Soğutma suları hariç doğrudan alıcı ortamlara deşarj edilen atıksuyun %76’sı arıtıldı. İmalat sanayi işyerleri ve termik santraller tarafından deşarj edilen 7,5 milyar m3 soğutma suyunun ise %0,2’si arıtıldı.

 

VERİ DERLEMESİ

Türkiye İstatistik Kurumu; su ve atıksu istatistikleri kapsamında tüm belediyelerden, 50 ve daha fazla kişi çalıştıran imalat sanayi işyerlerinden, kurulu gücü 100 MW üzeri olan tüm termik santrallerden, altyapısı tamamlanmış tüm OSB müdürlüklerinden ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne üretim bilgisi veren ve yeni ruhsat talebinde bulunan maden işletmelerinden veri derlemektedir. Köy şebeke ve arıtma tesislerine ait bilgiler ise Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden alınarak köylerin su ve atıksu miktarları tahmin edilmiştir. Belediye ve köylerde içme suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere çekilen su ve kanalizasyon şebekesinden deşarj edilen atıksu miktarları kapsanmaktadır. Bu haber bülteni ile mevcut tüm sektörler için, sektörler arası transferler hariç tutularak su kaynaklarından çekilen su ve doğrudan alıcı ortamlara deşarj edilen atıksu verisinin kullanıcılara sunulması hedeflenmektedir.